От Франция с любов: Макрон ни помага за еврозоната и за Шенген

Борисов е оптимист след срещата с френския президент
Обновена: 6 юни 2017 15:28 | 6 юни 2017 14:07, Веселина Йорданова
185

Снимка: Правителствена пресслужба

Франция ще ни помага за влизане в чакалнята на еврозоната и за Шенген. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.
Още по темата

"Техният финансов министър с нашия в момента работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финасовия министър в Германия, довечера по същите теми ще разговаярме с президента и с канцлера на Германия", каза Борисов пред журналисти. Премиерът е на посещение във Франция днес, което ще продължи в Германия във вечерните часове и утре.

"България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа действително да атакуваме чакалнята на еврозоната, а това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Когато си извън еврозоната и чакалнята, няма на кого да се сърдиш, че тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий", коментира той.

След разговорите стана ясно още, че френският президент ще бъде на посещение у нас през август. Борисов разкри, че Макрон му казал: "Ако кажеш и утре идвам!".

"Но преценихме, че август има какво да му покажем, а и ще може да види и границата, и морето, и красотите на България. Една френска поговорка казва: По-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш", коментира премиерът.

Борисов каза, че е оптимист след срещата с Макрон, защото той обича България. Премиерът описа френския президент с думите: "Много енергичен и много слънчев човек".

"Той обича България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока, а това е от полза за нас", обобщи Борисов.

На въпрос какви са реалистичните срокове за влизане в ЕRМ ІІ, премиерът отговори: "Както казваше Царя – Да бъдем с акъла си" и допълни, че не се приема за добър тон да предпоставяш дати и срокове, но е факт, че в рамките на един ден Франция и Германия на най-високо ниво разговарят с България по тези теми и ги включват в дневния си ред.

"С президента Радев можем да бъдем добри домакини на подобни срещи в България", смята Борисов. Според него след вчерашния дебат в София за ЕС има оптимизъм и у нас.

По думите му страната ни в момента - и като стабилност, и като дисциплина, и като финансово-икономически показатели, е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много държави в централната част.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа беше по добро и сигурно място преди този ЕС.Факт!Предпочитам да вярвам на Тръмп отколкото на Меркел и сие.Щом САЩ се отрече от НАТО значи нещо друго ще се създава.А тези които говорят зад Тръмп не са случайни хора.Щом Турция намекна че ще напуска НАТО, а Турция е втората армия след САЩ във съюза, значи нещо друго ще става.Последни издихания за НАТО и ЕС.Европа си остави сигурността на САЩ и сега я окъса. Света е пред промяна.
100
12
 
8
 
! Отговори
BILL преди 6 години
Путин пак го сритаха. Казаха му : Разкарай се от Балканите!
99
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Форума не знам, но ЕС е доста оакан от крадците в Брюксел.По големи комунисти от ГЕРБ не е имало в историята ни.*** за ЕС съешавайте се!
98
7
 
7
 
! Отговори
Фен на бсп преди 6 години
Браво на Бойко Борисов.Ще е много добре Президентът Макрон да посети България.
97
2
 
10
 
! Отговори
Харалан-антрополог преди 6 години
Според мен и според политолога-диетолог Огнян Минчев премиерът и Лили Павлова трябва да преминат на диета. И двамата са около 147 кг. живо тегло. Ние препоръчаме от следващия понеделник да ядат само ярма, без подправки и суха. Виждате резултатите при доц. Минчев. Само за 4 години той олекна от 209 кг. на 184 кг.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия и Франция не са в силна позиция след като Тръмп ги нахока и заплаши че не му дреме за НАТО и ЕС.И сега големите търсят всяка малка възможност за да покажат единен съюз.Жест към нас тоест.Другото е по страшно.Ако целта на тези срещи са бежанците.
95
12
 
7
 
! Отговори
Давай, Бойко! преди 6 години
Щом комунистите са оакали форума, значи си на прав път ;-)
94
6
 
8
 
! Отговори
О, боже! преди 6 години
До Тиквун УмникаВ Шенген и Еврозоната били само бедняци, казват червените ***, и затова не трябвало да влизаме там. Боже, колко простотия има по този свят, боже!
93
5
 
13
 
! Отговори
ДА-ЗА ШЕНГЕН преди 6 години
ДА - ЗА ЩЕНГЕН, НО ЩЕ ГО ВИДИМ НА КУКОВО ЛЯТО. ПРИ ТОВА НИВО НА ЗАПЛАТИ-ЕС НИ КАЗА - НЕ. НЕ ВЯРВАМ И НА ЕДНА ДУМА НА БОКО ТИКВАТА, СВИНЕТКА ТАЛПОВА, АГЕНТЪТ КАРАКАЧАНОВ И ОБИЧАЩИЯ МАЛЦИНСТВАТА СИДЕРОВ.
92
4
 
19
 
! Отговори
:) преди 6 години
Макарон може да е баболюб, но сравнен с нашия необразован *** е като Супермен. Банкянският пехливанин е от 15-16 години в голямата политика и още не говори английски. Срам за България.
91
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10 години Шенген = Шериат. И официалният език на ЕС ще бъде арабски.
90
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко факта между редовете-пътя към ЧАКАЛНЯТА на еврозоната.Изпаднах в гордост:)))-Ако кажеш,утре идвамПоредната комплексарска издънка на Бойко.
89
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон не може ли да ни помогне и със заплатите малко? Че то еврото какво ни интересува или Шенген, ако заплатите ни за месец са колкото на европейците за ден?
88
6
 
12
 
! Отговори
Тиквун Умника преди 6 години
Шенген = яко талибани!Еврозоната = яко обедняване!
87
4
 
7
 
! Отговори
EURO преди 6 години
До КАКЪВ ШЕНГЕН,ТИКВА!?Пак ли взе да се самоопределяш с народа бре, налъм!
86
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха! преди 6 години
Комунистите бълват змии и гущери против Шенген и еврото."Комунизмът си отива, спете спокойно деца!"
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиилистик-путинофиилистите са в несвяст :)
84
5
 
5
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 6 години
снимка 5 казва всичко за тиквокъл, избирателите му, дереджето на държавата и стандарта на гражданите. коментари не са необходими.
83
5
 
9
 
! Отговори
ОСВЕСТЕТЕ СЕ преди 6 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШЕНГЕН. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШЕНГЕН. Р Е Ф Е Р Е Н Д У М ЗА ШЕНГЕН. ИНАЧЕ -ЩЕ ИМА САМО ДУМ-ДУМ ПО ТИКВИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ.
82
5
 
6
 
! Отговори
Обратен ефект преди 6 години
Събуждам се намусен във седем сутринта,веднага включвам Фейса с идея за кавга да видя кой е писал, какво е сътворили кой къде бил ходил и със к'во се бил напил... Нюзфийда си преглеждам и лайкове броя под снощните си мъдри и афиф послания,нахъсвам се юнашки, запалвам смачкан фас,сега ще ви разпердушиня с критики от раз!Защот съм хейтър от класа и патриот съм на маса герой зад клавиатураа всъщност карикатурае моя живот!И ставам пак намръщен със задникът напредЗаяждам се със хората за сбъркан словоред,за всяка запетайка изплювам аз змии,кафето ми - ***,