Съгласни, но... ГЕРБ не пуснаха закона за жестовия език

Мнозинството обвини, че законът има неточности и е общо написан
Обновена: 7 юни 2017 16:24 | 7 юни 2017 13:15,
8
Съгласни, но... ГЕРБ не пуснаха закона за жестовия език
Снимка: архив, Булфото

След продължителен дебат в пленарната зала ГЕРБ не пуснаха проектозакона на социалистите за българския жестомимичен език. Проектът беше подкрепен от БСП, ДПС и "Воля", но с 110 гласа "въздържал се" мнозинството не допусна той да бъде приет.

По същество всички народни представители бяха на едно мнение, че трябва законово да бъдат решени проблемите на хората с увреден слух и да бъде признат жестовият език. Мнозинството обаче обвини, че законът има неточности и е общо написан. Затова между управляващи и опозиция прозвучаха взаимни нападки за непрофесионализъм в законотворчеството и "ведомствен егоизъм".

Според социалистите с приемането на проектозакона ще се повиши независимостта на хората с увреден слух, които са над 120 хил., и пълноценното осъществяване на техните човешки и граждански права. Един от мотивите им е, че липсата на държавна политика за признаване на жестомимичния език е пречка за интеграцията на тези хора и достъпа им до качествено образование. Според проектозакона щеше да се регламентира мястото на преводачите от и на жестомимичен език. От ГЕРб обаче контрираха, че законопроектът не решава основните проблеми на хората с увреден слух.

"Жестовите знаци, които се използват у нас не са унифицирани. В различни райони за едни думи се използват различни знаци. Основният проблем е, че към момента няма единен жестов речник, който да бъде универсален. Жестовите речници не са регламентирани, за да може този език да влезе в училищата", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ и уточни, че няма и достатъчно преводачи от жестомимичен език.

Вносителят на закона от левицата Георги Гьоков пък контрира, че аргументите са смешни. И запита риторично откъде биха се намерили повече преводачи, ако законът се приеме след година.

"Хубаво е, че имате идеи, но не е важно количеството на внесените законопроекти, а качеството. Законотворчеството не е състезание, а професионализъм", атакува Светлана Ангелова.

"От този закон не губите нищо, но печелите морално. Печелите признанието на едни българи, за които е важно това. Не сме тука да ограничаваме човешки права, а да подкрепяме всички граждани", включи се в дебата и депутатът от БСП Михаил Христов и припомни думи на Марк Твен: "Добротата е езикът, който глухите чуват и слепите виждат".

Валери Жаблянов от левицата пък заяви, че не разбира аргументите за научно доказване на жестомимичния език.

"Това е жива система на разговор на български граждани на български език. Какво значи, че езикът не е изследван? Българският език да не е изследван? Работили са хора, докато се е стигнало до неговия книжовен вариант. Това, че някой не иска да улесни живота им, това е тежък ведомствен егоизъм", коментира зам.-председателят на Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков заключи, че всички вървят в една посока и законът е необходим, но обясни, че липсва фундаментална основа.

"Аз съм строител. Знам, че за една сграда трябва основа. Във вашия закон няма основа", обясни той.

По време на дебатите д-р Хасан Адемов заяви, че ДПС ще подкрепи проектозакона, но с ясното съзнание, че между първо и второ четене трябва да бъдат нанесени корекции, защото има неточности.
 
След гласуването в пленарната зала на законопроекта за българския жестомимичен език и неприемането му от БСП заявиха, че това е позорен ден за българската демокрация и хората с увреден слух.

Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов също определи решението на мнозинството като пропусната възможност и изрази огорчение, че не се е дала възможност законопроектът да бъде обсъден на по-високо ниво.

"Отлагането във времето не е решение. Ние ще си останем на същото положение", коментира Нинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Малко ли хрантутите по стажантски програми хора с говорен дефект???!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гербаджийската шайка в ход.
5
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
a poznaite kakav e tozi gerbadjiiski jest -lqva raka desen drjob
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Максим Генчев говори за С.ОРО.СОИДНИ организации!
3
1
 
6
 
! Отговори
Нечувано преди 6 години
Режисьорът Максим Генчев направи скандални разкрития и призна, че *** организации са му предлагали много пари, за да направи филм, в който изкарва един от националните герои Христо Ботев деградирал пияница.
2
2
 
9
 
! Отговори
Светла преди 6 години
Моля? Как така? Универсален? Хахаха в България също по различните краища говорят различно, така и с жестовият език, но ние пак се разбираме като и вие! Смешно оправдание! Проучването какво общо има с утвърждаване? Ами, че в Българският език не внасяте ли от край време нови думи?! Тва не ви ли е нова дума? Не го ли проучвате откакто България съществува. Нали затова има лингвисти. Не се оправдавайте ГЕРБаджии с тия евтини и смешни оправдания!
1
3
 
11
 
! Отговори
zeus преди 6 години
На Герб им пука само за това какво слагат в джоба, а тук далавера няма, хората с увреждания кучетата ги яли. В този ред на мисли е добре телевизиите да бъдат задължени да пускат филмите с дублаж с опционални субтитри, технологията го позволява, но никой не го прави.