Борисов: Оградата ли? Не е туристически обект, и от Алкатраз бягат!

Премиерът зове да спре вътрешното "тричане" по темата
71
Борисов: Оградата ли? Не е туристически обект, и от Алкатраз бягат!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството не шуми за оградата на границата, "защото това не е туристически обект да го показваме".

На днешното правителствено заседание той иска от вицепремиера Валери Симеонов да организира посещение на депутати от опозицията на място, за да "спрем да се тричаме вътрешно в България".

Още по темата
"Президентът Макрон август месец ще е в България и казва: "След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя”. А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение", коментира Борисов, според стенограмата.

"Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатраз има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре", обяснява той.

Борисов коментира и обществените поръчки на МВР в тази връзка.

"Вчера и на канцлера Меркел казах: може да ги направим и през закона за националната сигурност, има такава възможност веднага да ги направим чрез директно договаряне. Но нали не е прието това, няма да го погледнете добре, няма. Ще изчакаме още седмица, две, три, колкото трябва, за да може да минат поръчките законово, прозрачно, така, както всички искаме… Да, много хора ми казаха, че трябваше с директно договаряне да стане, веднага, така е, Симеонов. Но представям си тогава пък какво щеше да се говори. И когато вече дойдат всичките автомобили, когато термокамерите дойдат, когато цялата ограда е с датчици – и това ще стане в следващите месеци, това ще стане едно действително много надеждно съоръжение", заявява той.

Борисов коментира и приетото днес решение за облекчен режим, по който да се назначават работници от трети страни в браншове, в които не достигат кадри, например в туризма.

"Това означава много за бизнеса, за сектори, в които имаме недостиг на работни места, защото, за съжаление, в момента икономиката – виждате от последните изследвания – 3,5% ръст, а ни трябват работници и квалифицирана работна ръка. Така че, аз се надявам час по-скоро и много българи да се върнат от чужбина, за да може да се случи всичко това.

Аз мисля, че и това, което осигурихме с ин-витрото, също е много добра стъпка. Така че, без да се кичим с епитети какво правителство сме, мисля, че най-точната оценка е решаването – практически и веднага, на натрупани от десетилетия проблеми", казва той.

По думите му "моторите на европейската икономика" виждат в правителството амбицирани да работят за държавата си хора.

"А когато се работи добре за държавата, и Европейският съюз е щастлив от тая работа, защото и на тях вече им идва в повече, защото и при тях социалните системи са претоварени с проблеми на други държави. Ние да си свършим нашето домашно, да си довършим реформите – преди малко чухте – в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина", заръчва той.

На заседанието е коментирано още, че намаляването на административната тежест върху бизнеса и гражданите зависи колкото от правителството, толкова и от местната власт. Министър-председателят подчертава, че е необходимо да се използват всички инструменти за съвместна работа с общините за разрешаване на проблема.

"Ако трябва някъде да се финансира, ще дофинансираме; важното е накрая максимум да скъсим времето на бизнесмена или на гражданина, отишъл да си изважда документ и да не го размотават по етажите. На практика, ние десетократно ще изплатим това, ако някъде се налага да финансираме, с човекочасовете, които се губят по администрации", казва Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчертава, че до 15 юни трябва да е готов анализът, който ще се предостави и на бизнеса, и на Комисия по икономическа политика в парламента, за да се запознаят и те с реформите, които се предприемат за облекчаването на административната тежест.

Борисов заръчва на министъра на културата Боил Банов да се намери пресечна точка на искащите велоалеи по бул. "Дондуков" и запазването на културно-историческото наследство.

Борисов казва още, че "на нито едно място" не е попитан за коалицията или за коалиционни партньори.

"Навсякъде казаха: Много сме радостни, че има стабилно правителство и България ще работи. Една дума не съм чул! Очаква се от нас много – и от хората, и от Европейския съюз. Имаме реалния шанс да го свършим. Всеки ден, всеки час ни е важен. Не искам, а и не е нужно на нас да ни се дават 100 дни. Всички сте достатъчно опитни, за да знаем какво се иска от нас, екипите са комплектовани, на максимална степен да се работи", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я !?! Играещият тенис тюлен можел да говори.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Сиромахов книгата е прочетена до 16страница. Просто до там е изцапана с лютеница. Склонен съм да вярвам. Така, че до титлата "Еднокнижник" има да извърви дълъг път.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По докладите на гранична полиция, трафикът на нелегални мигранти не е намалял, ни най-малко, но иначе харизахме река Резовска на Турция, примерно .
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкатраз от години е просто музей, България все още не провинция на Турция, че границата да е историческа забележителност. Но уви във "Винету", това не го пише. Пише го в едни други книги, твърде сложни за крехкия ум на д-р Борисов.
32
1
 
20
 
! Отговори
Мили офтси, преди 6 години
Ако мигрантите знаеха колко скъпа е тази ограда, нямаше да я режат така брутално....Щяха да я берът внимателно.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен За сетен път се уверяваме, колко е умственият багаж на назначаваният ни министър -председател . Време е да идват санитарите .
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zaredete pushkalatats i ma meso da vidite che ima polza ot ogradata
29
1
 
13
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Не знам защо,но това момченце много ми прилича на Фред Флинстоун.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пиар Да те уева и тебе у простата тиква . Каква ти разследваща депутатка ,след като всичко е изнесено в доклад на Главният инспекторат на МС и в Народното събрание ,овен тъпоъгълен ?
27
1
 
14
 
! Отговори
Мили офтси, преди 6 години
Аз предлагам тази ограда да претопим. Да я продадем на златодобивните компании на кюлчета, а ние да си направим с малка част от парите желязобетонена - 5м висока, а с останалите 200 милиона да помогнем на образованието.Кому е нужна мрежа от скъпоценни метали?
26
11
 
0
 
! Отговори
пиар преди 6 години
за Кирчовата оградна бригада министър кандидат-редник Краси да достави другарката разследващата депутатка Йончева със Спартана, пикиран лично от президента за повече фацебуки лайкания преди есенните избори
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рапона чул недочул рекъл, и от Алктраз бягали. Да, имало едно бягство от трима, добре планирано и извършено, но при преплуване на залива са изчезнали. Не се знае, успяли ли са или да се удавили. Ако беше прочел за бягството а не чул, щеше да знае. Но с една книга и то до половината, това е. Може и да не е чел но Меркел го гушка, Макрон гледа с възхита. И си казват, колкото дебел толкова и глупав.
24
0
 
17
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Това защо не го каза на меркел преди да ти даде 160 млн евро!?!? Лицемер нещастен двуличен' ей с такова мислене управлява България. ДЪРЖАВА ЛИ?няма държава слвд 1300г ще ви разкажа играта. Граждани за Еничарство на Република България
23
0
 
21
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ АНТИБЪЛГАРИН !!!!
22
0
 
16
 
! Отговори
Мили офтси, преди 6 години
Ограда ли? Това е изкуство, проект! Кристо ряпа дя яде
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Еднокнижник толкова. Иначе ако знае какво е тричане и Алактраз ще си отрежа ... знаете какво.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оградата е само параван за източване на евросредства. Иначе управляващите ПРЯКО УЧАСТВАТ в трафика на бежанци. Твърдя го най-отговорно. Работех до преди 2 месеца в Гранична полиция.
19
0
 
19
 
! Отговори
ммс преди 6 години
свръхинтелигента бочко си мисли, че макрон и меркел го взима насериозно. а дали във винету пише, че алкатрас е закрит през далечната 1963 год.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е просЗД та дрънка. Ама щом материала си го харесва ...
17
0
 
15
 
! Отговори
Мили офтси, преди 6 години
Оградата ли? Не е заграждение, а ланец от платина!