Борисов: Оградата ли? Не е туристически обект, и от Алкатраз бягат!

Премиерът зове да спре вътрешното "тричане" по темата
71
Борисов: Оградата ли? Не е туристически обект, и от Алкатраз бягат!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството не шуми за оградата на границата, "защото това не е туристически обект да го показваме".

На днешното правителствено заседание той иска от вицепремиера Валери Симеонов да организира посещение на депутати от опозицията на място, за да "спрем да се тричаме вътрешно в България".

Още по темата
"Президентът Макрон август месец ще е в България и казва: "След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя”. А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение", коментира Борисов, според стенограмата.

"Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатраз има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре", обяснява той.

Борисов коментира и обществените поръчки на МВР в тази връзка.

"Вчера и на канцлера Меркел казах: може да ги направим и през закона за националната сигурност, има такава възможност веднага да ги направим чрез директно договаряне. Но нали не е прието това, няма да го погледнете добре, няма. Ще изчакаме още седмица, две, три, колкото трябва, за да може да минат поръчките законово, прозрачно, така, както всички искаме… Да, много хора ми казаха, че трябваше с директно договаряне да стане, веднага, така е, Симеонов. Но представям си тогава пък какво щеше да се говори. И когато вече дойдат всичките автомобили, когато термокамерите дойдат, когато цялата ограда е с датчици – и това ще стане в следващите месеци, това ще стане едно действително много надеждно съоръжение", заявява той.

Борисов коментира и приетото днес решение за облекчен режим, по който да се назначават работници от трети страни в браншове, в които не достигат кадри, например в туризма.

"Това означава много за бизнеса, за сектори, в които имаме недостиг на работни места, защото, за съжаление, в момента икономиката – виждате от последните изследвания – 3,5% ръст, а ни трябват работници и квалифицирана работна ръка. Така че, аз се надявам час по-скоро и много българи да се върнат от чужбина, за да може да се случи всичко това.

Аз мисля, че и това, което осигурихме с ин-витрото, също е много добра стъпка. Така че, без да се кичим с епитети какво правителство сме, мисля, че най-точната оценка е решаването – практически и веднага, на натрупани от десетилетия проблеми", казва той.

По думите му "моторите на европейската икономика" виждат в правителството амбицирани да работят за държавата си хора.

"А когато се работи добре за държавата, и Европейският съюз е щастлив от тая работа, защото и на тях вече им идва в повече, защото и при тях социалните системи са претоварени с проблеми на други държави. Ние да си свършим нашето домашно, да си довършим реформите – преди малко чухте – в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина", заръчва той.

На заседанието е коментирано още, че намаляването на административната тежест върху бизнеса и гражданите зависи колкото от правителството, толкова и от местната власт. Министър-председателят подчертава, че е необходимо да се използват всички инструменти за съвместна работа с общините за разрешаване на проблема.

"Ако трябва някъде да се финансира, ще дофинансираме; важното е накрая максимум да скъсим времето на бизнесмена или на гражданина, отишъл да си изважда документ и да не го размотават по етажите. На практика, ние десетократно ще изплатим това, ако някъде се налага да финансираме, с човекочасовете, които се губят по администрации", казва Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчертава, че до 15 юни трябва да е готов анализът, който ще се предостави и на бизнеса, и на Комисия по икономическа политика в парламента, за да се запознаят и те с реформите, които се предприемат за облекчаването на административната тежест.

Борисов заръчва на министъра на културата Боил Банов да се намери пресечна точка на искащите велоалеи по бул. "Дондуков" и запазването на културно-историческото наследство.

Борисов казва още, че "на нито едно място" не е попитан за коалицията или за коалиционни партньори.

"Навсякъде казаха: Много сме радостни, че има стабилно правителство и България ще работи. Една дума не съм чул! Очаква се от нас много – и от хората, и от Европейския съюз. Имаме реалния шанс да го свършим. Всеки ден, всеки час ни е важен. Не искам, а и не е нужно на нас да ни се дават 100 дни. Всички сте достатъчно опитни, за да знаем какво се иска от нас, екипите са комплектовани, на максимална степен да се работи", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден тумби бежанци преминават държавната граница въпреки скъпата ограда.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой казваше, че пиле не може да префръкне нали с Ненчев казвахте сега била неефективна. Има голяма разлика дали ще минат 10 човека или 10 000 ко пазите бе ***.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тез пари можеше да има 4м бетонна стена непроживаема... само извинения от Боко, да поеме отговорност за провалите -кога?
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там се изредиха всички премиери да гледат как не трябва да се прави ограда и си заминаха отвратени от тъпотата на тоя чобанин. Ми тя таз ограда и за туристически обект не става. Добре че е Ердогатн да спира бежанците.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огради прави Орбан, нашето е бутафория за много пари.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо да не правим от оградата туристически обект? Тя за друго не става. Валери Симеонов я нарече "Великата българска стена", рекламирайте я, ще идват хора от цял свят да се посмеят.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднокнижния отново използва израз които не разбира!От Алкатраз са избягали или по точно са липсали само двама затворници и то не се знае какво е станало с тях, за десетилетия съществуване на затвора, а от оградата ги извозват с хиляди! Но както казва мутрон-аз съм *** и вие сте прости така че всичко е ОК. А простя човек винаги мрази умните!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест харчи се и се краде огромна сума пари за 10-20% сигурност, ясно се виждат резултатите, който не е решил той не е влязъл. Тиквии го хоум.На бай Тошо оградата беше сигурна една бодлива тел ама единици минаваха сега минават хиляди и милиони бежанци.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно от както вчера прокуратурата обяви, че е дала да се разследва и от ДАНС и от финансовия контрол, днес всички почнаха да говорят, че трябва да се спре шума за там, че трябва да сме тихи и т.н., а преди това все беше, че няма проблеми. Нещо що не подадете и вие оставка като Рожен и вие като него не искате шум.
7
0
 
20
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
Може да нямаме Армия но имаме неизброима Войска от напети Генерали , накичени с лампази и Медали .
6
2
 
24
 
! Отговори
До корен преди 6 години
Трябва да се издирят всички преда..тели,гласували за Гроб и да се ликвидират!Само тогава ,България ще има шанс!!!!!!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво иска даже еднокнижник@ че и от Алкатраз бягали? Ч че освен една гнига е гледал един филм?
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо се учудих, после се сетих, че във "Винету" пишеше за Алкатраз.
3
0
 
27
 
! Отговори
Еврагин преди 6 години
Да изритаме всичките оядени плъхове и тикви зад оградата!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога в Бг ще се намерят 3-4 смели младежи и да основат ''Стоп хам '' Ако не бях пенсионер щях да се заема с това Много смотан народ сме щом търпим *** превзели тротоарите
1
0
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Бе...От Алкатраз са избягали двама-трима,а тука е като магистрала,бате...