Борисов поискал: Европерспектива за хората на Балканите

Германският канцлер: Учили сме за българските братя Кирил и Методий!
8 юни 2017 21:43, Елка Василева
102
Борисов поискал: Европерспектива за хората на Балканите
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов има план за българското председателство на ЕС. Обсъдил го е в Берлин с канцлера Ангела Меркел наред с други ключови теми. Получил е от нея и едно обещание за 24 май догодина, става ясно от интервю за Борисов за Дойче Веле.
 
ДВ: Г-н Борисов, еврозоната, Шенген, българското председателство на ЕС – с какви новини се връщате от Берлин в София?

Борисов: Първо да благодаря за гостоприемството, което прояви и германският президент Щайнмайер, и френският президент Макрон вчера, и днес канцлерът Меркел. Една визита, която бих подредил така: първо председателството на ЕС, защото това е един много тежък - всъщност не тежък, а сложен период за Европа: Brexit, Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение.

Още по темата

И след това, разбира се, еврозоната, чакалнята, която според мен е изключително важна за нас. А и това е шансът да не бъдем изхвърлени на втора скорост. Чакалнята ние я заслужаваме, взели сме необходимите мерки. Това ще донесе и намаляване на лихвите по кредитите, а от друга страна пък ще гарантира външните инвестиции.

Знаете, че Германия вече има доста инвестиции в България и затова на 23-ти правим една голяма среща със семейния бизнес, с финансовия министър Шойбле. Канцлерката също посъветва за това, както и вчера направихме среща с финансовия министър на Франция, за да можем да опаковаме нашите резултати с политическите критерии, които има еврозоната.

ДВ: На пресконференцията в Берлин казахте нещо интересно за българското председателство на ЕС: че ще имате грижа хората от Балканите, предполагам от Западните Балкани, да се чувстват в Европа, да могат да се придвижват свободно, да се направи нещо за хората, а не за елитите. Какво имате предвид?

Борисов: Ами какво имам предвид: елитите още не са за Европейския съюз. Критериите не са покрити и поне доколкото ги познавам, още дълги години няма да ги покрият. Но хората от Балканите, индивидуалният човек - той си е европеец. Независимо че сме на Балканите, ние сме в Европа.

Човекът от Балканите трябва да усети перспективата, трябва да се избегне евроскептицизмът, трябва с душата си да се докосне до ценностите, които Европа предлага. И тук въпросът е дали може да има такъв инструмент като един вид европейски паспорт за хората, които искат да бъдат в Европа, да се чувстват европейци, който да не дава, разбира се, право за работа, право за пребиваване – просто, ако искаш да отидеш и да видиш, да можеш да отидеш.

ДВ: Това ще бъде българска инициатива, така ли?

Борисов: Аз избягвам в едно голямо европейско семейство да акцентирам кое е българско или кое е общо. Ние сме едно голямо семейство. Нещата се решават с консенсус, с разбиране, с разговори, а инициативата и желанието ми е да се опитам да го прокарам пред колегите. За да разберат те, че това е важно за Балканите. Хората там трябва да усетят перспектива, надежда, трябва да я има тази магия, която и нас ни водеше и се радвахме, когато отидохме в Европейския съюз. И мисля, че не съжаляваме като нация, защото всичко добро, което ни се е случило, се случи всъщност в този период.

ДВ: Г-н Борисов, навярно знаете, че на Запад, в ЕС, в Германия се чуват и се пишат критики срещу Вашия коалиционен партньор "Обединените патриоти". Стана ли дума за коалиционния Ви партньор по време на разговорите Ви в Берлин?

Борисов: Не. По простата причина, че хората прекрасно познават ГЕРБ. Ето и днес да благодарим на централата на фондация "Конрад Аденауер", че ни даде тази възможност - видяхме се тук с ръководството. ГЕРБ е толкова прогнозируема като партия, евроатлантическа, вече десет години го доказваме, че няма никакво съмнение или напрежение. Даже разговор не е имало, ако трябва да бъда честен. Никой не ме е попитал, а и аз се надявам, че моите колеги от "Обединените патриоти" - всички сме имали детство и юношество - са вече доста зрели хора и сами разбират, че светът е толкова сложен, че трябва действително да сме стабилни. Пък и хората в България направиха своя избор. Демокрацията е това.

ДВ: Г-н Борисов, стана ли дума във Вашите разговори за две български съседки - за Турция, за която Вие споменахте на пресконференцията, че ще се опитате да работите за подобряване на отношенията, но и за Македония, която беше, а може би все още е в политическа криза?

Борисов: За Македония стана въпрос. Вие видяхте, че като стана боят в парламента, без никой да ги кара и хем аз бях в опозиция тогава, никакъв не бях, през нощта ми се обадиха и тримата - и Зоран Заев, и Никола Груевски, и президентът Георге Иванов. Защото те са се убедили, че не само съм добър човек, но и действително много искам Македония като държава да е стабилна, нашият съсед да е стабилен. Защото започва да ни идва в повече - от едната страна е Крим, от другата - Турция във военно положение, Гърция се разтърсва всеки ден, в Македония видяхме какво се случи.

Затова убедих и канцлера Меркел, и останалите, че трябва да им се помага, важни са за нас, трябва да дадем шанс на новото правителство и, разбира се, да продължим и разговорите с Груевски, който пък е от семейството на ЕНП. Сиреч, и Македония трябва да мине малко по нашия път. Знаете колко остри всички сме били, но това никога не ни е донесло резултат. Съединението прави силата. Консенсусът дава силата на нацията.

ДВ: Накрая: кога г-жа Меркел ще посети София?

Борисов: Август, живот и здраве, ще дойде президентът Макрон. А Меркел, ако спечели изборите през септември, ще дойде до края на годината. И нещо пикантно: оказа се, че много хора са чули изказването за македонските земи и за кирилицата и в тази връзка канцлерът Меркел каза: ние сме учили, че това са българските братя Кирил и Методий. И обеща: за 24 май специално ще те поздравя за този празник, защото ѝ казах, че това е най-любимият, най-светлият, най-хубавият празник на България. Меркел си го записа в тефтера и каза: на 24 май ще ви поздравя специално.
 


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
ади сега преди 3 години
Да, ама мълчеше като дупе когато Путин обиди бългаpите
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да лаете, тиквата пак се радва на положително отношение от западните лидери и дори и от останалите. Да ви напомня, че Гея и Дракула не ги щяха никъде! За Гоце да не споменавам!
60
2
 
8
 
! Отговори
Loli преди 3 години
Нищо не се е променило едно врене се прегръщахме в СССР и в устата на бай Тошо и сие беше великия съветски съюз сега се прегръщаме с Меркел и сие и в устата ни е Европейски съюз и Нато не виждам никаква промяна освен лозонги и те са едни и същи от едно време само са сменени лидерите им
59
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Само Меркел остана от западните...величия да симпатизира на Тиквата.Явно й липсва яка мъжка ръка и припознава нашия като...такъв.Иначе няма обяснение,защо се заглавичква с тази...политическа калинка.В момента Тиквата е...низвергнат от американците,за сметка на това уважението им към президента Радев е налице.Не случайно бе поканен да пилотира Ф-16 вчера,на провеждащото се съвместно учение.Това внимание вбесява Тиквун,което изби в жалката пародия,която спретна васала му Славчо в жалкото си шоу
58
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Само Меркел остана от западните...величия да симпатизира на Тиквата.Явно й липсва яка мъжка ръка и припознава нашия като...такъв.Иначе няма обяснение,защо се заглавичква с тази...политическа калинка.В момента Тиквата е...низвергнат от американците,за сметка на това уважението им към президента Радев е налице.Не случайно бе поканен да пилотира Ф-16 вчера,на провеждащото се съвместно учение.Това внимание вбесява Тиквун,което изби в жалката пародия,която спретна васала му Славчо в жалкото си шоу
57
3
 
2
 
! Отговори
Христос Пападопулос преди 3 години
Кирил и Методий не са българи ! Византийци са...
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бате боико много яко си е награбил дано има и продължение няма да я пазиш
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам едно предложение за Борисов:
Да вземе да предложи на Меркел да плати организирането на езикови курсове по немски за ало имааниците в българия. Така по - лесно ще си намират работа в Европейския Съюз и няма да тежат нито на обикновения български гражданин и неговите родители, нито на бюджета на правосъдната състема. Освен това ще увеличат паричния поток в цялата немско говоряща европа, което е доста. Пазара на тези хора ще е много глям, а и те са много предприемчиви и изобретателни ;)
54
2
 
13
 
! Отговори
da,ama ne преди 3 години
До Свещенна простота
Германският канцлер: Учили сме за българските братя Кирил и Методий!
===
Тиквата и Меркел трябва да научат малко история за това, че Кирил и Методий НЕ СА българи.
А иначе, Оцеола и Винету сигурно са вождове на германски племена.
............
Кирил и Методий сa кръстили Борис I в 855 г. в град Равен по време на Брегалнишката си мисия. Второто кръщение на Борис I в 865 г. в Плиска си е нормален политико-дипломатически акт.Кирил съобщава, че е от „род близък до царя”, емигрирал във Византия. Няма друг цар по това време освен българския.
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да успеят. Ще идва ядрена война. Руските ядрени ракети ще поразят полските градове. После Тръп ще подписа пълна капитулация и американските войски ще се върнат удома. Руснаците ще върнат штази и този път на цялата територия на Германия.
52
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
Няма по-провален, мразен и подиграван политик от Меркел в Европа.
Да се цАлуваш и прегръщаш с нея е признак на лош вкус и липса на достойнство.
51
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връзките между БГ и Германия трябва да се поддържат, единствено тази държава ни е върнала територии! За баба Меркел и слабостта и към нашия човек и Макрон е смехотворно да се говори.. При положение, че баба Меркел е единственият останал трезвомислещ политик, мирът до голяма степен се крепи на нея!
50
5
 
3
 
! Отговори
Бербо нетъгувай преди 3 години
Много се страхувам за Бебатов. Недай Божкеле да види човека тази снимка. Страхувам се че ще се пропие от ревност и нем да може да ритне топката на прощалният си мач.
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато България е с германия губи територии. Иначе може и да е силна...
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На сминкака - бабето му прави смучки на вртата, обещавайки му еврофинансиране за приближените фирми до края на мандата му... Само ако дозакопае България, обаче...
Намериха се двамцата.
47
26
 
8
 
! Отговори
SS ДИНАСТИЯ преди 3 години
Когато България е с Германия е силна. И ти дава много, а не ти отнема като някои други ''съюзници''. Наистина жалко, че еврейския проект СССР успя.... но не сами а благодарение на тъ,панарите Великобритания и САЩ. Сега може би България щеше да е водеща сила на балканите, ако Хитлер беше успял, защото думата на германеца е закон! Хитлер при победа е щял да окупира цяла Турция!
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BgЗа германците българите са,, конекрадци от долният край на Дунава .,,Българите в Германия ги наричат *** а в Русия ,братушки . А и Климент Охридски и Солунските братя са от македонските земи . Мъка Българска . Или според теб са от Добруджа или от Влашко ,неграмотнико?
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА излишъците;Пари има много,но за съжаление, не за всички.
44
2
 
16
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Тоя излишък за да дойде в бюджета на Меркел е излязъл от джоба на държави като нас при нас сега има недостиг на средства и дърпаме заеми. Да не мислиш, че тия пари са дошли от въздуха ?
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай останаха втори след Германия със около 200 милиарда долара