Борисов поискал: Европерспектива за хората на Балканите

Германският канцлер: Учили сме за българските братя Кирил и Методий!
8 юни 2017 21:43, Елка Василева
102
Борисов поискал: Европерспектива за хората на Балканите
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов има план за българското председателство на ЕС. Обсъдил го е в Берлин с канцлера Ангела Меркел наред с други ключови теми. Получил е от нея и едно обещание за 24 май догодина, става ясно от интервю за Борисов за Дойче Веле.
 
ДВ: Г-н Борисов, еврозоната, Шенген, българското председателство на ЕС – с какви новини се връщате от Берлин в София?

Борисов: Първо да благодаря за гостоприемството, което прояви и германският президент Щайнмайер, и френският президент Макрон вчера, и днес канцлерът Меркел. Една визита, която бих подредил така: първо председателството на ЕС, защото това е един много тежък - всъщност не тежък, а сложен период за Европа: Brexit, Европа на една или на две скорости. Все теми, по които България като председателстваща ЕС ще взима отношение.

Още по темата

И след това, разбира се, еврозоната, чакалнята, която според мен е изключително важна за нас. А и това е шансът да не бъдем изхвърлени на втора скорост. Чакалнята ние я заслужаваме, взели сме необходимите мерки. Това ще донесе и намаляване на лихвите по кредитите, а от друга страна пък ще гарантира външните инвестиции.

Знаете, че Германия вече има доста инвестиции в България и затова на 23-ти правим една голяма среща със семейния бизнес, с финансовия министър Шойбле. Канцлерката също посъветва за това, както и вчера направихме среща с финансовия министър на Франция, за да можем да опаковаме нашите резултати с политическите критерии, които има еврозоната.

ДВ: На пресконференцията в Берлин казахте нещо интересно за българското председателство на ЕС: че ще имате грижа хората от Балканите, предполагам от Западните Балкани, да се чувстват в Европа, да могат да се придвижват свободно, да се направи нещо за хората, а не за елитите. Какво имате предвид?

Борисов: Ами какво имам предвид: елитите още не са за Европейския съюз. Критериите не са покрити и поне доколкото ги познавам, още дълги години няма да ги покрият. Но хората от Балканите, индивидуалният човек - той си е европеец. Независимо че сме на Балканите, ние сме в Европа.

Човекът от Балканите трябва да усети перспективата, трябва да се избегне евроскептицизмът, трябва с душата си да се докосне до ценностите, които Европа предлага. И тук въпросът е дали може да има такъв инструмент като един вид европейски паспорт за хората, които искат да бъдат в Европа, да се чувстват европейци, който да не дава, разбира се, право за работа, право за пребиваване – просто, ако искаш да отидеш и да видиш, да можеш да отидеш.

ДВ: Това ще бъде българска инициатива, така ли?

Борисов: Аз избягвам в едно голямо европейско семейство да акцентирам кое е българско или кое е общо. Ние сме едно голямо семейство. Нещата се решават с консенсус, с разбиране, с разговори, а инициативата и желанието ми е да се опитам да го прокарам пред колегите. За да разберат те, че това е важно за Балканите. Хората там трябва да усетят перспектива, надежда, трябва да я има тази магия, която и нас ни водеше и се радвахме, когато отидохме в Европейския съюз. И мисля, че не съжаляваме като нация, защото всичко добро, което ни се е случило, се случи всъщност в този период.

ДВ: Г-н Борисов, навярно знаете, че на Запад, в ЕС, в Германия се чуват и се пишат критики срещу Вашия коалиционен партньор "Обединените патриоти". Стана ли дума за коалиционния Ви партньор по време на разговорите Ви в Берлин?

Борисов: Не. По простата причина, че хората прекрасно познават ГЕРБ. Ето и днес да благодарим на централата на фондация "Конрад Аденауер", че ни даде тази възможност - видяхме се тук с ръководството. ГЕРБ е толкова прогнозируема като партия, евроатлантическа, вече десет години го доказваме, че няма никакво съмнение или напрежение. Даже разговор не е имало, ако трябва да бъда честен. Никой не ме е попитал, а и аз се надявам, че моите колеги от "Обединените патриоти" - всички сме имали детство и юношество - са вече доста зрели хора и сами разбират, че светът е толкова сложен, че трябва действително да сме стабилни. Пък и хората в България направиха своя избор. Демокрацията е това.

ДВ: Г-н Борисов, стана ли дума във Вашите разговори за две български съседки - за Турция, за която Вие споменахте на пресконференцията, че ще се опитате да работите за подобряване на отношенията, но и за Македония, която беше, а може би все още е в политическа криза?

Борисов: За Македония стана въпрос. Вие видяхте, че като стана боят в парламента, без никой да ги кара и хем аз бях в опозиция тогава, никакъв не бях, през нощта ми се обадиха и тримата - и Зоран Заев, и Никола Груевски, и президентът Георге Иванов. Защото те са се убедили, че не само съм добър човек, но и действително много искам Македония като държава да е стабилна, нашият съсед да е стабилен. Защото започва да ни идва в повече - от едната страна е Крим, от другата - Турция във военно положение, Гърция се разтърсва всеки ден, в Македония видяхме какво се случи.

Затова убедих и канцлера Меркел, и останалите, че трябва да им се помага, важни са за нас, трябва да дадем шанс на новото правителство и, разбира се, да продължим и разговорите с Груевски, който пък е от семейството на ЕНП. Сиреч, и Македония трябва да мине малко по нашия път. Знаете колко остри всички сме били, но това никога не ни е донесло резултат. Съединението прави силата. Консенсусът дава силата на нацията.

ДВ: Накрая: кога г-жа Меркел ще посети София?

Борисов: Август, живот и здраве, ще дойде президентът Макрон. А Меркел, ако спечели изборите през септември, ще дойде до края на годината. И нещо пикантно: оказа се, че много хора са чули изказването за македонските земи и за кирилицата и в тази връзка канцлерът Меркел каза: ние сме учили, че това са българските братя Кирил и Методий. И обеща: за 24 май специално ще те поздравя за този празник, защото ѝ казах, че това е най-любимият, най-светлият, най-хубавият празник на България. Меркел си го записа в тефтера и каза: на 24 май ще ви поздравя специално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зайко Байко ми разкри ,че биологичния баща на Пеевски е генерал Бриго Аспарухов
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Китай колко излишък има ?
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно ли Ирена Кръстева е била секретарка на Бриго Аспарухов и покрай служебните си задължения е доставяла и други екстри на генерала ,вярно ли благодарение на тази любовна авантюра се ражда Пеевски? Нали се сещате ,че да въртиш милиарди баща ти трябва да е някой от службите ,хахахахахахахахахах.Сега да ви кажа,Бриго Аспарухов е биологичния баща на Делян Пеевски
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в България има излишък за последните 20-27г.Но този актив е само за политици ,олигарси и богаташи.Пасивите са за обикновенните българи живеещи в най бедната държава в ЕС ,наречена България.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ние ретро парти дали има четвъртък вечер некъде
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте ,никак не е малко да си гукаш на уше с Мркел,Германия за 2016 има 297 милиарда евро излишък,номер едно в света.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото Меркел е учила в Гедерето, а там наистина боготворяха България. Може в учебника по история за 8.клас да е пишело, че К и М са българи. Във всеки случай источните германци ни имат за много работливи и способни. Не знам как са им промивали мозъка, но е така. Боко само трябва да се направи на мъж и може да получи късче хляб или една друга книга да си подпира прозореца с нея:-)
35
4
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Тръмп не е Обама, той си гледа краварника и силен ЕС Му е неудобен предстои разпад на ЕС, защото Тръмп ще срине доверието в еврото там. ИД и САЩ са едно и предстоят много изненади в ЕС. Еврото ще падне под рублата когато и Унгария и Полша се отеглят от ЕС.
34
11
 
5
 
! Отговори
ЕВАЛЛА БОКО ....!! преди 6 години
ГОЛЕМ ПОЛИТИК СИ ,БРАТО.....!!!!ТАКА СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата е по-смотан от тая бабичка, чака на старата немкиня да му свърши работата щото е *** и страхлив и не разбира нищо от демокрация бастуна.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шампиона на БГ.по тенис какво е замислил пак.Явно пак некаква простотия.
31
7
 
1
 
! Отговори
хм! преди 6 години
Коментиращите тук са изпаднали във вакханалия и простащина. Големи претенции, а наяве едни скопци. Обидно е, че между хората съществува такава ***!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешника,така го нарича Путин бате ви Бойко.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел такива ги обича много прегърбени да земята без грам достойнство и чувство за собствена идентичност. Дай им да повтарят евро и ценности. Старата баба знае, че тоя ще продаде и род и родина за 20 км магисрали.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б.Борисов в ролята на Винету.Германеца от сръбски произходГойко Митич в началото на 70те,играеше тази роля във индиански филми.Днес Бате Гойко живее и снима в Берлин и е все така отдаден на индианците както през миналия век.
27
2
 
11
 
! Отговори
Селянина с колелото преди 6 години
Жалък човек, няма да се умори да се търкаля в краката на силните на деня за някое кокалче или пържолка и тоя нарича xората мат'рял, кучета, пържоли овчари и там всекакви. Цинизма на Тиквата е под всякаква критика.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да. Тясна му а БГ и иска да краде в балкански мащаб. Идеята му е да печата европаспорти на всички балканци, врътката е ясна и еврогейовете ще му пуснат фандък.
25
6
 
13
 
! Отговори
Свещенна простота преди 6 години
Германският канцлер: Учили сме за българските братя Кирил и Методий!============Тиквата и Меркел трябва да научат малко история за това, че Кирил и Методий НЕ СА българи.А иначе, Оцеола и Винету сигурно са вождове на германски племена.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя оправи държавата,та се захвана и за балканите.Дали си мисли,че някой го взема насериозно?
23
2
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
БОКО ДАЛИ НАИСТИНА НЕ Е НАЯСНО КАК МУ СЕ ПОДИГРАВАТ ЗАД ГЪРБА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ?! ГЛЕДАХ ПО ЕДНА ХОЛАНДСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ТАКАВА ПАРОДИЯ ЗА НЕГО, ЧЕ МЕ БЕШЕ СРАМ ЗА НЕВЕРОЯТНАТА ПРОСТОТИЯ ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГО ИЗБИРАМЕ МАКАР, ЧЕ ВЕЧЕ НАТРУПА ДВА НЕУСПЕШНИ И ПРЕКРАТЕНИ МАНДАТА.