Депутати от "Воля" и ОП на нож за BG гражданството

Андон Дончев: Процедурата за издаване на удостоверението е излишна!
8 юни 2017 13:30, Василия Пейчева
8
Депутати от "Воля" и ОП на нож за BG гражданството
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg, архив

Удостоверяването на българското гражданство стана повод за остри реплики и нападки между депутати на "Воля" и "Обединените патриоти". Андон Дончев, който е председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, обвини, че има злоупотреби и корупция при издаването на удостоверение за българско гражданство.

Зам.-председателят на комисията Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" пък заяви, че Дончев е некомпетентен и говори неистини.

Според Андон Дончев има нарушения в работа на Агенцията за българите в чужбина и забавянето на разглеждането на заявленията за получаване на българско гражданство.

"Имаме сигнали, че определени удостоверения се издават за един-два дни, а други се точат с години. Нарушава се и установеният законов срок - 1 месец. Заявления от октомври са със статус, че се обработват", каза Дончев.

По думите му самата процедура по издаване на удостоверение за българското гражданство е напълно излишна.

"Документите, които са необходими, така или иначе се преглеждат в Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС. Така изкуствено е създадена възможността в Агенцията да се издава това удостоверение, което е допълнение към тези документи", настоя той.

Той допълни и че се издават повече удостоверения, отколкото са заявленията, което означава, че или се издават по две, или има две опашки от чакащи. Заради това Ангелов се закани от "Воля" да внесат законови промени, които да пресекат това, което се превърнало в бизнес в Агенцията за българите в чужбина.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък контрира и обвини Андон Дончев, че говори лъжи. По думите му получените жалби са от украински граждани.

"Жалбите се оказаха изреждане на хора от Украйна, с украински имена, и е видно, че не са от български произход. Още 2014 г. Борис Вангелов /бел. ред. тогавашният председател на Агенцията за българите в чужбина/ установи, че немалка част от документите, които се предоставят от Украйна, са фалшиви", настоя патриотът.

"Това е поредната игра на партията на Марешки да се покажат какви морални стожери са и колко разбират от всичко, но това е смешно", продължи той. Ангелов се усъмни и в компетентността на Андон Дончев.

"Той каза, че като дете живял в Тунис. Ако мисли, че щом е живял там, разбира от българите в чужбина, аз вкъщи имам два хладилника, но не съм специалист по хладилници", коментира той.

Юлиан Ангелов отхвърли и обвиненията, че Агенцията за българите в чужбина се управлява от Патриотите. Той заяви, че проблемите със забавянето на заявленията са започнали по времето на кабинета "Орешарски" и препоръча на Дончев да провери кой е управлявал тогава.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процедурата за издаване на удостоверението е излишна! Но рушивета на бай Ганя не е излишен . Нямат наяждане освирепелите чиновници.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт! Лично познавам и съм работил с украинец взел наш паспорт, срещу 500USD за удостоверение!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има съмнения за "патриотично" даване гражданство на руски "отпускари".
4
0
 
3
 
! Отговори
Otv преди 1 година
Bg medii sa mafia.
3
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
престането с издаването на тези документи на 4 и 5 поколение което не знае
нито кьде е бьлгария нито бьлг език личната карта им трябва да правят бели в европа
и после да ни цитират по медиите техните дьржави скоро ще станат членове на нато и ес и ще си получат каквото искат колко бьлгари от македония гласуваха на последните
избори
2
2
 
11
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Предлагам на клетите бежанци от Афганистан, и Пакиснан - да се спестят формалностите - и да получават българско гражданство срещу представяне на бележка от ходжата на най-близката джамия!
Ironie off!
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орешарски забави и с цяла година магистрала Марица.
Дори само за това престъпление той заслужаваше да бъде пребит с камъни!