Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!

Туризмът ще наема работници от трети страни облекчено
Обновена: 8 юни 2017 15:05 | 8 юни 2017 14:15, Веселина Йорданова
139
Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!
Снимка: flickr

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим, стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

Още по темата

За тях настояваше браншът заради липсата на обслужващ персонал по курортите ни.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи той.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обсужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Министерският съвет днес прие и актуализация на бюджета на ДОО, която предлага на парламента да приеме. Това ще позволи повишаването на минималната пенсия на две стъпки – на 180 лева от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, обясни социалният министър Бисер Петков.

Оценките са, че за допълнителните размери на пенсиите ще са необходими 100 млн. лв. до края на годината. На толкова горе-долу се оценява излишъкът от Фонд "Пенсии" за първите четири месеца на годината, с който увеличението на практика ще бъде покрито.

От 1 юли всички пенсионери ще получат индексация на пенсиите си с 2.4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Булгари-Стан :туристи - отреп-ките на европасервитьори - от третия святТиквена красота !Добре, че Бог е направил БГ близо до Гърция.
87
3
 
9
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Молдова и Украйна вече сбез визи и за ЕС,а македонците могат да си вземат Бг паспорт.И да дойдат няма да е за повече от един път за 3 месеца.п.п Иначе ако работят в "нощните" дейности може и да реализират добри печалби.
86
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не приказвайте глупости,кой ще им плати по иляда еуро в бг............?"Лошото е че българските чорбаджии винаги на чужденци в България плащат доста по-големи заплати за същата работа и при същите условия, отколкото на българин. Избиват комплекси пред чужденците по този начин.
85
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо пак няма да наемат. Кой е този луд да работи тук за мизерни пари и да го ритат пияни шведи. Всичко бяха към Германия.
84
0
 
43
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Къде са синдикатите да защитят Българския работник!?пълна идиотщина е да не даваш хубави заплати на Българи а да наемаш чужденци,27 год.същите работодатели се подиграваха с персонала си им плащаше мизерни заплати а сега пищят че никой не иска да работи.
83
2
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
Днес, какви са тия "македонци"? Да не идват от земите от където идва азбуката ни? Българската диаспора както се изразявате доста ще се обиди ако я наричате чужденци в България, а на някои места (като Босилеград) може и бой да хапнете.
82
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е луд да дойде при тия мизерни заплати. Пък и може да го бият както се каза по-долу
81
7
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Русия и руските републики съвсем скоро ще се превърнат в новия инкубатор за кадри на ЕС!Поне 20 млн очакват предложения.Очаквам първите да са в шивашкия бизнес защото в този бранш възнагражденията там са отчайващи.Вероятно скоро ще започнат да се изкупуват сгради годни за работници,така както беше в миналото,ще ги хранят,ще им плащат транспорта и ред други придобивки.Иначе образовани кадри от близкия изток няма.
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма нищо и те ще ядат бой от пияни скандинавци.
79
2
 
34
 
! Отговори
123 преди 6 години
Валерко, не говори глупости, ако имаше нормални условия на труд и нормално заплащане нямаше да търсите чужденци, а щеше да има българи кандидати.
78
8
 
23
 
! Отговори
Гюнтер до 79 преди 6 години
Това е така брато щото румънещи разстреляха оня селянин чаушеско и жена му като ***,а вие на оня правешки цъървул паметник му дигнахте!Разбра ли ся ще тъй!
77
3
 
49
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"Назначавайте всичко, което мърда"- След тази простотия изречена от Симеонов кракът ми няма да стъпи на българското черноморие.
76
3
 
27
 
! Отговори
маке преди 6 години
а не чекате ли от Румъния барманчета щот тамошните заплати са табу за бг сайтовете
75
2
 
29
 
! Отговори
майорски преди 6 години
с две думи заплатите няма да ги вдигат... ами ще внасяме евтина работна ръка от чужбина ....и кой "..пичели.." ..работодателите и фирмите ...работещия човек ......да го ду.ха
74
2
 
12
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Не нечакам да ми предложат работа чакам си социоаните които са по 1.5 на месец
73
19
 
6
 
! Отговори
81 преди 6 години
Кой за квото е учил бе, ***!Чакал той работа да му предложат, ми намери си сам бе, яж еклери и шампанско, що се ограничаваш с хляб и пърцуца?
72
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 73Аз мисля, че не само че догодина няма да дойдат, а и тоя сезон няма да изкарат до края. Само дето като не им платят след първия месец, може и бити работодатели да има :))
71
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето от бюрото по труда ми звънят за работа викат ми 700 лв чисто 6 дена по 9 часа Викам и нормален работен месец е 160 часа ти ми предлагаш работа с 70. Часа извънреден труд които явно не се плаща . задавам риторичен въпрос как от държавна служба ми предлагате незаконна работа която ще ме лъжат и крадат и мен и държавата отговор затвориха ми телвфона как да стане
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре вече ще ритат в лицето и други не само бантустанци!
69
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според данни за първото тримесечие, Румъния има икономически растеж от 5,7 процента най-високият в ЕС. Румънските социалдемократи обещаха да подкрепят икономическия растеж и до 2020 година страната да стане 13-тата по сила икономика в ЕС, докато сега е на 17-то място. ВИЖДАТЕЛИ КЪДЕТО НЯМА МУТРИ КАК ДЪРЖАВАТА ПРОГРЕСИРА? А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ БАНКЯНСКАТА ТИКВА И ЩЕ ЗАДМИНТЕ ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ И ГАНАЙЦИТЕ!