Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!

Туризмът ще наема работници от трети страни облекчено
Обновена: 8 юни 2017 15:05 | 8 юни 2017 14:15, Веселина Йорданова
139
Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!
Снимка: flickr

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим, стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

Още по темата

За тях настояваше браншът заради липсата на обслужващ персонал по курортите ни.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи той.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обсужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Министерският съвет днес прие и актуализация на бюджета на ДОО, която предлага на парламента да приеме. Това ще позволи повишаването на минималната пенсия на две стъпки – на 180 лева от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, обясни социалният министър Бисер Петков.

Оценките са, че за допълнителните размери на пенсиите ще са необходими 100 млн. лв. до края на годината. На толкова горе-долу се оценява излишъкът от Фонд "Пенсии" за първите четири месеца на годината, с който увеличението на практика ще бъде покрито.

От 1 юли всички пенсионери ще получат индексация на пенсиите си с 2.4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
14
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Сифилис от ***,луди от макИдоня,,...от молдова ,гъбички муахаааа
67
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг хотелиерските работодатели - да си съвокупляват майките! Екскюз май френч!
66
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в парламента има не достиг на квалифицирани кадри ама влизат хора от кол и въже и нищо не праят цъкат бутона само но зимат стабилни денги
65
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ал инклузив закуска на Слънчака-гранясали резенчета кашкавал, резенчета салам кучешка радост, кутийка китайски "мед" от гмо фруктоза, чай морска сълза и филийки заводски хляб
64
1
 
18
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Василев Василев българите си бачкат в Испания и а добре там и в туризма им също работят , но кажете кога идват китайците и от къде ще дойдат от Дубай ли ?????
63
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като познавам българските работодатели - догодина няма да дойде нито един от тези работници.
62
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всяка нормална страна взимат чужденци за работници САМО ако докажат, че не могат да намерят местни работници. Като важно уточнение е, че неспособността да се дават заплати НЕ се счита за причина да не могат да се намерят работници. В крайна сметка, като не можеш да правиш бизнес, НЕ ПРАВИ бизнес! Работи като сервитьор или носач и ти и това е! Само в България чуждите интереси са над националните. И в Германия си предпочитат германци и в Гърция гърци и в Испания дори на плантациите и т.н.
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще дойде деня да излезен всички и да изметем тия *** от власта и не неработещия закон да ги накаже. Ами народа ама тоя ден няма да дойди
60
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ехехе, отпадали изисквания да представят документи за квалификация и образование.преди 10 години когато бях прясен-прясен ме напъваха да имам два езика+грамотност+образования по 'специалността' + опит.....за администратор/портиер/сервитьор.
59
0
 
53
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Щом като в най-печелившият бизнес не искат да дават нормални заплати,какво ни остава.Страшна лакомия,ейййй...
58
0
 
31
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
ТОВА Е ДЪРЖАВНАТА политика на държавата България ! да изгоним своите сънардници и търсим евтини чужденци от държави които са още по-зле от *** ...машала български урпавници .....
57
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромно увеличение на заплатите в Румъния - лекарите с 2700 евро, медсестрите с 900, за учителите +100%! България пак на дъното. ВИЖДАТЕЛИ КОЛКО СА ИЗОСТАНАЛИ РУМЪНЦИТЕ? А КАК СЕ ХВАЛЕХА ВАШИТЕ МУТРИ ЧЕ СМЕ БИЛИ ПРЕД РУМЪНЦИТЕ?Увеличението на заплатите беше едно от на-важните обещания в предизборната програма на управляващата Социал-демократическа партия. Президентът Клус Йоханис се презастрахова в края на май с думите, че решението за вдигане на заплатите ще бъде отговорност.
56
28
 
0
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Моят хотел е на фул на макс , само британци . Как може на Джон всичко да му харесва и по пет пъти на ден да ми вика "тенкю бос", а *** все да намира кусури и да мрънка.
55
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Бачках в шотландия на 7.5£ тука съм готов да бачкат при същите условия за 7.5 лв на час но за 2,3 лв на час няма кой да е гърчи
54
4
 
13
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Селянино по време на соца бяхме на 27-мо място в света по показатели ама туй можа СССР все пак от ВСВ Русия пострада и си построиха отново държавата и хората живееха без кредити. Ако Ню Йорк беше пострадал, както пострада Сталинград сега краварите щяха да имат или дълг 1000 трилиона или щяха да са Сомалия.
53
3
 
21
 
! Отговори
Бизнисмен преди 6 години
Ас имам хотел с 8 души ми работат и права 30000 лв за годината чисто печалба. Убачи ако намера по-големи балъци да ми бачкат за по 100 лв на месец по-малко и ше ми артисват по 35 бона. И нищо нема да поддържам и ше дигна пак и чадърити...
52
1
 
25
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Стига с тази производителност -когато алчните работодатели, инвестират в това ще се повиши (изсветляване на сивата икономика и намаляне на печалбата до 20%)
51
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Те хубаво са добре дошли ама дали ще дойдат те и немци франсета и др са добре дошли да бачкат ама не идват свърши вече младите уж сме прости ама няма кой да бачка за жълти стотинки или да вдигат значително парата в бг или я фалираме тая държава нестава да бачкам за 200 евро и после ако доживея за пенсия да рева що ми е 100 ?
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дани 38Фалитът на браншовиците е единственото им сигурно нещо
49
1
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
До АнонименСпокойно.Как мислите ,че се зарежда на бензиностанциите в ЕС.На повечето места - самостоятелно.