Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!

Туризмът ще наема работници от трети страни облекчено
Обновена: 8 юни 2017 15:05 | 8 юни 2017 14:15, Веселина Йорданова
139
Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!
Снимка: flickr

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим, стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

Още по темата

За тях настояваше браншът заради липсата на обслужващ персонал по курортите ни.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи той.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обсужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Министерският съвет днес прие и актуализация на бюджета на ДОО, която предлага на парламента да приеме. Това ще позволи повишаването на минималната пенсия на две стъпки – на 180 лева от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, обясни социалният министър Бисер Петков.

Оценките са, че за допълнителните размери на пенсиите ще са необходими 100 млн. лв. до края на годината. На толкова горе-долу се оценява излишъкът от Фонд "Пенсии" за първите четири месеца на годината, с който увеличението на практика ще бъде покрито.

От 1 юли всички пенсионери ще получат индексация на пенсиите си с 2.4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходих по южното черноморие - масово е явлението сервитьори и продавачи да са от ромски произход! Скоро дано и те да спрат да работят на бг феодалите, явяващи се еничари и експлоататори, самоопределящи се като бг бизнесмени!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравей, Гърция, здравей, Свобода!
6
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то в Украйна, Молдова и Македония заплащането не е по-различно от нашето. За какво им е на макетата да идват при нас да работят, като заплатите в Македония са по-големи от нашите? Ще им се заплаща по българското законодателство. За какво му е на някой да се вдигне от Украйна или Молдова за 500-550 лв чисти пари? Само лудите и мазохистите ще го направят.
5
1
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ъъъъ....симката е от палатка на Мюнхенският октобер фест...тези сервитьори ще обслужват по "народност"...или как?Много яко - украинци ще носят бира на руснаци...македонци на албанци....и сърбите на останалите - само не знам - какво ще слагат в бирата!
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а българи от филипините, индия и бангладеш, кога?
3
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума туристическия бранш ясно и красноречиво заявява, че няма намерение да вдига заплатите и ще търси нови бели роби :)Интересно, до сега не ми се е случвало да бъда обслужван от сервитьор в България който не говори български. И ако попадна на такъв, трябва да си кълча езика на руско-полски ли :)
2
0
 
14
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 6 години
"Украинци,молдовци, македоДНи...
1
0
 
10
 
! Отговори
барон мюнхаузен преди 6 години
" македоДНи ", ако са добре дошли за сервитыори , то за бармани сигурно ще трябва да дойдат " белорусодни"..