"Вечните концесии" минаха през НС от страх за евросанкции

ГЕРБ, Патриотите и ДПС преодоляха ветото на президента
26
"Вечните концесии" минаха през НС от страх за евросанкции

Законът за концесиите стана факт, въпреки гнева на БСП. След като президентът Румен Радев наложи първото си вето именно върху този закон, шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ го внесе отново преди седмици, а днес беше приет на първо четете с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Единствено социалистите гласуваха единодушно против.

Законопроектът бе приет на второ четене в последните дни на 43-тото Народно събрание, но Радев го върна.

Според държавния глава законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

Още по темата

Ветото на президента обаче накара Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива.

Така че се наложи парламентът да приеме ударно закона, за да бъде избегната санкцията от ЕК заради забавянето на транспонирането на европейското законодателство.

Още след като беше приет от предишното Народно събрание Законът за концесиите се оказа доста спорен – бизнесът го подкрепи, но пък природозащитниците излязоха на протести.

Едно от основните възражения срещу закона е възможността за удължаване на срока на концесиите. Според еколозите по този начин се въвеждат "вечни концесии".

Законът предвижда ограничение на срока на концесията от 35 години, но той ще може да бъде удължаван с решение на парламента. Издадените от кметовете концесии също ще могат да се удължават, но с решение на общинския съвет, подкрепено от 2/3 от тях.

Според Данаил Кирилов точно това е една от гаранциите, че концесиите няма да са "вечни".

От БСП обаче и днес продължиха да твърдят, че със закона се въвежда концесия без срок и контрол.

Сериозен порок на Законопроекта за концесиите е фактът, че той ограничава принципа за публичност, смята червеният Атанас Костадинов.

Според него текстовете на законопроекта нарушават и принципа на местно самоуправление и на прозрачността.

Александър Ненков от ГЕРБ отрече всички обвинения на левицата като "абсолютно нелепи".


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
За Волен преди 1 година
"Патриот е- душа дава,
за наука, за свобода,
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!"
Христо Ботев
18
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Така е сега си мълчим,а като почнат да раздават ще ревем.Но вече ще е твърде късно-кой се вредил,вредил,другите пак ще духаме супата.Да видите каква далавера ще падне от летище София -ще го дадат на турците и те ще го ползват като помощно летище на истамбулското.И ще са прави,както разпарчадосаха БГА Балкан така сега летище София.
17
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Години наред телевизия ”Алфа” ми промива мозъка против концесиите. После кацнаха във власта и ги подкрепиха възторжено. Ееее,ама сега гледната точка е от високо. Де що е останало,трябва да бъде подарено. Що и е на нашата опоскана държавица да си има нещо свое. Айде нЕма нужда.Тя е на доизжиеяване
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12

Как да не е ясно, вече трябва добре да си разбрал, че у по тия географски ширини когато се говори за евродиректива, трябва да се чете и разбира само до първите две срички, а под транспониране - най-вече значението му "на трансформиране на нещо" обвързано със съответното притежателно местоимение за 1 лице, ед. число има значение...
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно, А ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ГИ ЛИ Е СТРАХ????? И ДОКОГА НЯМА ДА ГИ Е СТРАХ?????
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата тройна коалиция в действие.
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преодоляха ветото на БСП
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става ясно какво се транспонира и какво е народното творчество по спорния законопроект и евродирективи. По традиция всичко тук с еобяснява с "евро-незнамкаквоси", а накрая се оказва, че има нещо такова, но не баш...
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А? Волене? Какво стана със златото бе?
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравос, поздравявам "патриотите"!!!!! Подписаха си смъртната присъда!!! Като "деформаторите". То не че не беше ясно, с герберчетата който се е хванал........А да видим сега "Атака"-та какви ще ги плещи! Досега само срещу тези концесии рипаха, а сега....явно нещо ще намажат.....ПФУ, ГАДОСТ..... Господи, само в България ли политиката е ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНА?????????????
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи в предаването на Цветана Ризова, Десислава Атанасова със своите разсъждения за концесиите ни хвърли в кереча ! То бива да си *** и грозен, но чак толкова не би трябвало. Това е най-тъпото парче в ГЕРБ, заедно в Цвета Караянчева и дебила Главчев !
8
0
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Нема как да си Патриот и да си европеец. Понятието "патриот" е несъвместимо с понятието "ЕС", защото ЕС, а и самата Европа е понятие, което съдържа свръхлиберализъм и глобализъм. Националните държави са без значение, те са просто територии за експлоатация от Свръхдържавата, нейни подопечни губернии. Честита ви провинция "България", при Римската империя имахме провинция Тракия, Мизия, Дакия и т.н.
7
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 1 година
Патриот е дупе дава, за наука за свобода /и концесии/, но не свойто дупе братя, а дупето на народа !!! ПАТРИОТИ - ПРЕДАТЕЛИ - РОДООТСТЪПНИЦИ !!!
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,евросанкциите ще покрият ли загубата на държавата и народът й от тези договори за вечни концесии с такси и плащането им клонящи към нула,най-много към 1-2%,а??Ако не,какво си измивате ръцете с санкциите и съюза който ги налага отново!!!Ами тази държава и тозинарод интерес и интереси имат,бре!!!За които клетва давата,когата стъпвате във власт!!Или Е им М на стадото наречено народ!!!До когато и ако въобще оцелее!!Сидеров,......продажна докопа властта и концесиите ги оправи!!Видяхме как!!
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Волен сега като управлява що не развали концесията за златото?
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще забогатее и българия .
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега стана ли ви ясно кой е Задкулисието.
2
1
 
37
 
! Отговори
цезар преди 1 година
"И ти ли, Волене, приятелю мой"???
1
1
 
54
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Каквото не беше приватизирано го дадоха на концесия, тотално ограбване на държавата.