300 хил. руснаци с BG имоти! 20 полета дневно от Русия за курортите ни

Москва поиска фериботна линия до българското Черноморие
201
300 хил. руснаци с BG имоти! 20 полета дневно от Русия за курортите ни
Снимка: БТА, архив

През това лято на летищата във Варна и Бургас ще пристигат ежедневно над 20 чартърни полета от Русия. Това каза днес посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров, в обръщението си към участниците във Форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в комплекс "Златни пясъци".

Дипломатът уточни, че през миналата година в нашата страна са почивали близо 600 хиляди негови сънародници. През настоящата се очаква броят им да нарастне с около 40 процента, предаде БТА.

Дипломатът посочи, че би било добре да бъде разработена фериботна линия между Русия и българското Черноморие. По думите му това ще даде възможност на сънародниците му да пристигат тук с личните си автомобили и да обикалят и вътрешността на страната. Макаров каза още, че би било хубаво да бъде открита и чартърна авиолиния между Самара и Варна. По думите му същото е валидно и за линии между руски градове и Пловдив, особено през зимата.

Макаров посочи още, че с българското министерство на туризма активно се обсъждат нови атрактивни маршрути за руските туристи. Акцент в разработването на проектите са културно-историческият, поклонническият и СПА-туризмът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че над 300 000 имота у нас, основно по Черноморието, са собственост на руски граждани. По думите й техните посещения не влизат в статистиката за броя на туристите от Федерацията, които са почивали в България.

Министърът каза, че предстои заедно с посланик Макаров да направят обиколка на Черноморието. Двамата ще разгледат и възможностите за детски лагери.

Има 62 двойки побратимени градове от България и Русия, посочи председателят на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. По думите й този тип партньорство отваря врата за развитие на нови инициативи и обмен на добри управленски практики. Чавдарова посочи, че през последните 10 години туристическият характер на тези побратимявания е преодолян и отношенията са добили чисто прагматични измерения.

Според посланик Макаров тези партньорства помагат много за задълбочаване на цялостното сътрудничество между България и Русия. По думите му те са своеобразна народна дипломация, която помага двата народа да се сближават.

На срещата днес бяха подписани споразумения за сътрудничество между Павликени и Стародуб и Аврен и Гусь-Хрустальний. Домакинът на форума - Варна, удължи партньорствата си с Новосибирск и Новоросийск с по още пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
10
 
! Отговори
Хахах преди 6 години
Бягайте Българи!
6
31
 
13
 
! Отговори
xa-xa преди 6 години
Половината да паднат в морето дано! Нищо добро не сме видели от мизерните рашани!!!
5
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошли! Радваме се, че ви харесва тук! Докарайте и познатите си, цели села са обезлюдени.
4
4
 
22
 
! Отговори
ист преди 6 години
След черноморието и Павликени падна. Да се готви София.
3
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-добрр брстушки, отколкото забрадки ;)
2
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами накупиха си хората ваканционни имоти. Колко българи могат да се похвалят с това?! И тези руснаци, които идват в България са от средната им класа, руските богаташи са с имоти по Ница и Монте Карло. И после били зле руснаците...
1
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво радостен съм.Братушките ще ни превземат.Първо курортите,после и имоти в градове и села.Да му мислат русофобите.Ще сменат плочата.