Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП

Един блок - 700 хил., друг - 900. Къде е разликата?!
9 юни 2017 13:37,
75
Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Програмата за санирането скара отново депутатите на ГЕРБ и БСП. При разискване, поискано от левицата, червените депутати остро нападнаха програмата за енергийна ефективност и изтъкнаха липсата на контрол и некачественото й изпълнение.

От ГЕРБ пък я защитиха и настояха, че е положителна за сградния фонд и гарантира работни места.

В проекторешение левицата поиска министърът на регионалното развитие до края на юни да предостави на Народното събрание анализ за актуалното състояние на програмата за саниране, разходвания финансов ресурс и поетите финансови ангажименти по сключените до момента договори. Също така да отчете и какъв е ефектът и от спестените разходи за енергия.

Социалистите настояват и министър Николай Нанков да представи предложение за бъдещото изпълнение на програмата и неговото финансово осигуряване. В крайна сметка депутатите приеха проекторешението на ГЕРБ, според което министър Нанков ще даде отговорите до 15 юли и ще представи бъдещата визия на програмата до 15 септември.

Още по темата

По време на дебатите социалстите обвиниха, че в програмата за санирането липсват контролни механизми, качеството е ниско и изпълнението е поверено на фирми, близки до ГЕРБ.

"Да санираме тежко спорната програма за енергийна ефективност, в противен случай тя няма да е единствената, която ще рухне", призова депутатът от БСП Манол Генов.

Александър Ненков от ГЕРБ пък защити програмата като изтъкна нейните ползи - подобряване на сградния фонд, спестяване от сметките на потребителите, както и борбата с безработицата заради ангажираните в програмата.

"Спестена е електроенергия на стойност 130 млн. лева. Това означава, че има икономически ефект. Тези пари остават в потреблението и хората могат да ги правят каквото си пожелаят", обясни Ненков. Той коментира и обвиненията, че фирмите са свързани с ГЕРБ.

"За санирането работят 600 фирми. Всичките ли са на ГЕРБ? Това са десетки хиляди хора заети, които имат работа", пресметна Ненков.

Социалстите повдигнаха и въпроса за различните цени, които са били дадени за блокове с една и съща квадратура.

"Блок в Благоевград се изпълнява за над 700 хил. лева, а друг блок в същия квартал струва над 900 хил. лева. Няма как да не попитаме къде е тази разлика", настоя Жельо Бойчев от левицата.

"Който се занимава със строителство знае, че не може да се сраняват чушки с домати. Може да са еднакви квадратурите, но има различен набор от дейности. Когато има конструктивни укрепвания, подменяне на парапети, ел системи, ВиК и щрангове за отопление, сумата е друга", контрира министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той уточни и че се извършват проверки и се отреагира на всички подадени сигнали. Всички дефекти ще останат за сметка на строителите, когато това бъде констатирано, обеща регионалният министър.

Темата за санирането провокира и остри политически реплики.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че санирането е започнало заради политиката на кабинета "Борисов" 2 и добрата събираемост на приходните агенции, която е осигурила средства за програмата.

"Не са малко случаите, когато търсите умишлено провокацията, нашата цел е да свършим работа", обърна се Цветанов към БСП и припомни, че след управлението на левицата винаги има дефицит, а при миналото правителство има излишък.

Това провокира лидерът на левицата Корнелия Нинова да отговори на нападките.

"В първата част от всяко изказване нападате БСП, лепите етикети, неприемливи за демокрацията. Връщането на разговора в миналото показва идейно безсилие в бъдещето", заяви тя.

Нинова отрече и обвинението, че от БСП правят нещо, а после следващото управление го плаща.

"Не ги носи парите Борисов от Банкя, а това са парите на българския народ, взимате ги от техния джоб. Обръщам се към българския народ - предишният мандат ви остави 10 млрд. заем, от вчера правителството иска заем от 200 млн. Плащате всички далавери, но ще плащате и дълговете", заключи Нинова.

Размянта на реплики между Нинова и Цветанов провокира и премиера Бойко Борисов да призове политиците към по-добър тон. Изненадващо Борисов призна, че е солидарен с Нинова и упрекна Цветанов.

"Ако се връщаме непрекъснато назад, ние може също да да даваме примери, но надали това е конструктивно и добро и съм солидарен тук с Нинова", коментира той.

"Виждам тук Цветанов, предизборната кампания мина и колкото по-малко се обиждате и се налага омраза, толкова по-полезно ще е за правителството и за парламентарната", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23. Ти да не работиш в ДНСК? Аман от "разбирачи".
22
15
 
38
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
До 11 манипулатор. Ти за санирането по програмата ли говориш или за простата външна изолация с тези 28 лв. Защото разликата може да е огромна - например, смяна на дограма, конструктивни укрепване, покрив, ВиК инстаации, дори асансьори и т. н. Аман от вас, червени мръсни манипулатори.
21
8
 
33
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
До 21 червен анонимник. А ти си много *** и това се вижда и като си анонимен. ЗАЩОТО е тиха дипломация, ако червената ти кратуна разбира какво значи.
20
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпълнители - кухи фирми с 2 лева капиталМатериали - турски лепила и изолации от най-ниско качествоРезултат - усвояваме, усвояваме, усвояваме...
19
4
 
45
 
! Отговори
seira преди 6 години
САНИРАНЕТО - УЗАКОНЕНА КРАЖБА!3. КАК ТАКА СЕ ФИНАНСИРА САНИРАНЕ НА ЧАСТНИ ИМОТИ С ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА?!НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ВСИЧКИ, ЗА ДА СЕ ФИНАНСИРА ОПРЕДЕЛЕНА ГРУПА ОТ ХОРА!!!КОЙ И КАК ПОИСКА В ПИСМЕН ВИД СЪГЛАСИЕТО НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ЗА ДА ФИНАНСИРА С ТЕХНИТЕ ПАРИ РЕМОНТА НА ТРЕТИ ЛИЦА?!КОЙ И КАК ЩЕ ВЪРНЕ ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА САНИРАНЕ?!4. КОЙ И КАК ОПРЕДЕЛИ РАЗХОДНИТЕ НОРМИ И РАЗЦЕНКИ ПО КОИТО СЕ РАЗПЛАЩА НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ (ФИРМИТЕ) ЗА СВЪРШЕНАТА РАБОТА?!
18
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сайт ЗАЩО не отразява срещата на Тиквата с кюрдският президент????И каква работа има да се среща с него????????Аааааа, търси си милиарда който му прибра ливанската банка............ХА-ХА-ХА
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАТРИОТИТЕ КОПАЯТ ГРОБА НА ГЕРБ,
16
4
 
40
 
! Отговори
seira преди 6 години
САНИРАНЕТО - УЗАКОНЕНА КРАЖБА!1. НЕ МОЖЕ ДА ИМА САНИРАНЕ БЕЗ ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ. ЦЕЛТА НА ЕНЕРГИЙНОТО САНИРАНЕ Е ДА СЕ МИНИМИЗИРА ЗАГУБАТА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ!КОНСТРУКЦИЯТА НА ВСЯКА ЕДНА СГРАДА ПОГЛЪЩА ОГРАМНО КОЛИЧЕСТВО ТОПЛИНА, КОЯТО СЕ ОТДАВА НА ОКОЛНАТА СРЕДА ЧРЕЗ ФАСАДАТА И В ОСНОВИТЕ (Т.Е. В ЗЕМЯТА). КОГАТО СЕ ИЗОЛИРАТ ВЪТРЕШНО ОТОПЛЯЕМИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ НЕ СЕ ОТДАВА ТОПЛИНА ЗА КОНСТРУКЦИЯТА!2. НЕ СЕ УКРЕПВАТ КОНСТРУКТИВНО ПАНЕЛНИТЕ СГРАДИ, А ТЕ ЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ МИНИМУМ 300 ГОДИНИ!
15
2
 
56
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ВСИЧКО, КОЕТО СТРОЯТ ФИРМИТЕ НА ГЕРБ Е ДВОЙНО ПО-СКЪПО: оградата, санирането, магистралите, ремонта на улиците, водните цикли.Половината се краде и се разпределя по точно определена схема и проценти.Лъвският пай получава този, който СЕГА разпределя порциите.
14
3
 
51
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Ама вие си мислите, че те се карат за вашето добро?Не, уважаеми, те се карат на кого фирмите ще лапнат кокала.ГЕРБ, БСП, ДПС, местановци и патриоти са еднакви. Навързани са. Подиграват ви се. С тях винаги ще бъдем най-зле и най-бедни. И Конго един ден ще е пред нас по стандарт на живот, ако тоя парламентарен театър не го прекратим. Всички!
13
4
 
50
 
! Отговори
Бг избирател-идиот преди 6 години
Поздравявам ГРОБ с песента:"Ти ме лъжеш най-добре"
12
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социално слабите, които живеят в санирани апартаменти НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ ЕНЕРГИЙНИ ПОМОЩИ
11
22
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червени клошари, факт е, че за 26 години откакто БСП е на власт непрекъснато вие не забихте даже един пирон да направите нещо за България.Докато ГЕРБ построиха държавата наново след фалитите, които бяха при Виденов, Станишев и Орешарски!
10
3
 
51
 
! Отговори
Долу гробокопачите преди 6 години
'Спестени' пари за чанти,обувки и п.арцалки на оядената с.виня Лиляна Павлова.
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 лв е едно саниране комшията си извика майстори преди 3 години няма да протече тия за 3 месеца и протекоха
8
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е Опорна точка, която им спуснаха от Москва- Удряйте ГЕРБ където са най-добри - в магистралите и санирането!И затова червените кхмерри лъжат и плюят точно там!Червените нищо не построиха за толкова години, а сега плюят !
7
7
 
52
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Санирането е изключителна несправедливост.Нямо да обеснявам защо? Който разбрал, разбрал.
6
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Подпали се автобус на градския транспорт в София"На Картофка таралясниците "Нов внос" горят като факли.Гарантирано от ГРОБ-Тиквоний-Картофка
5
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогарите да дойдат да ни санират по-евтино къде сте бе дрогари. 3ащо Ореха не ни санира без пари направете си фирми и снирайте безплатно, а няма ги ? E тогава мълчете че още помним как работихме за 3 долара на месец без пари.
4
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли е новата опорна точка на гепаджиите "червените клошари"?