Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП

Един блок - 700 хил., друг - 900. Къде е разликата?!
9 юни 2017 13:37,
75
Далавери или спестени милиони? Санирането скара ГЕРБ и БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Програмата за санирането скара отново депутатите на ГЕРБ и БСП. При разискване, поискано от левицата, червените депутати остро нападнаха програмата за енергийна ефективност и изтъкнаха липсата на контрол и некачественото й изпълнение.

От ГЕРБ пък я защитиха и настояха, че е положителна за сградния фонд и гарантира работни места.

В проекторешение левицата поиска министърът на регионалното развитие до края на юни да предостави на Народното събрание анализ за актуалното състояние на програмата за саниране, разходвания финансов ресурс и поетите финансови ангажименти по сключените до момента договори. Също така да отчете и какъв е ефектът и от спестените разходи за енергия.

Социалистите настояват и министър Николай Нанков да представи предложение за бъдещото изпълнение на програмата и неговото финансово осигуряване. В крайна сметка депутатите приеха проекторешението на ГЕРБ, според което министър Нанков ще даде отговорите до 15 юли и ще представи бъдещата визия на програмата до 15 септември.

Още по темата

По време на дебатите социалстите обвиниха, че в програмата за санирането липсват контролни механизми, качеството е ниско и изпълнението е поверено на фирми, близки до ГЕРБ.

"Да санираме тежко спорната програма за енергийна ефективност, в противен случай тя няма да е единствената, която ще рухне", призова депутатът от БСП Манол Генов.

Александър Ненков от ГЕРБ пък защити програмата като изтъкна нейните ползи - подобряване на сградния фонд, спестяване от сметките на потребителите, както и борбата с безработицата заради ангажираните в програмата.

"Спестена е електроенергия на стойност 130 млн. лева. Това означава, че има икономически ефект. Тези пари остават в потреблението и хората могат да ги правят каквото си пожелаят", обясни Ненков. Той коментира и обвиненията, че фирмите са свързани с ГЕРБ.

"За санирането работят 600 фирми. Всичките ли са на ГЕРБ? Това са десетки хиляди хора заети, които имат работа", пресметна Ненков.

Социалстите повдигнаха и въпроса за различните цени, които са били дадени за блокове с една и съща квадратура.

"Блок в Благоевград се изпълнява за над 700 хил. лева, а друг блок в същия квартал струва над 900 хил. лева. Няма как да не попитаме къде е тази разлика", настоя Жельо Бойчев от левицата.

"Който се занимава със строителство знае, че не може да се сраняват чушки с домати. Може да са еднакви квадратурите, но има различен набор от дейности. Когато има конструктивни укрепвания, подменяне на парапети, ел системи, ВиК и щрангове за отопление, сумата е друга", контрира министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той уточни и че се извършват проверки и се отреагира на всички подадени сигнали. Всички дефекти ще останат за сметка на строителите, когато това бъде констатирано, обеща регионалният министър.

Темата за санирането провокира и остри политически реплики.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че санирането е започнало заради политиката на кабинета "Борисов" 2 и добрата събираемост на приходните агенции, която е осигурила средства за програмата.

"Не са малко случаите, когато търсите умишлено провокацията, нашата цел е да свършим работа", обърна се Цветанов към БСП и припомни, че след управлението на левицата винаги има дефицит, а при миналото правителство има излишък.

Това провокира лидерът на левицата Корнелия Нинова да отговори на нападките.

"В първата част от всяко изказване нападате БСП, лепите етикети, неприемливи за демокрацията. Връщането на разговора в миналото показва идейно безсилие в бъдещето", заяви тя.

Нинова отрече и обвинението, че от БСП правят нещо, а после следващото управление го плаща.

"Не ги носи парите Борисов от Банкя, а това са парите на българския народ, взимате ги от техния джоб. Обръщам се към българския народ - предишният мандат ви остави 10 млрд. заем, от вчера правителството иска заем от 200 млн. Плащате всички далавери, но ще плащате и дълговете", заключи Нинова.

Размянта на реплики между Нинова и Цветанов провокира и премиера Бойко Борисов да призове политиците към по-добър тон. Изненадващо Борисов призна, че е солидарен с Нинова и упрекна Цветанов.

"Ако се връщаме непрекъснато назад, ние може също да да даваме примери, но надали това е конструктивно и добро и съм солидарен тук с Нинова", коментира той.

"Виждам тук Цветанов, предизборната кампания мина и колкото по-малко се обиждате и се налага омраза, толкова по-полезно ще е за правителството и за парламентарната", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
31
 
! Отговори
никсан преди 6 години
И Герб и БКП-БКП са двете страни на една монета на руската.
62
0
 
36
 
! Отговори
Край преди 6 години
Като свърши схемата КТБ за кражба на парите на българите "политическата класа" изработи нова - саниране. Санирането е противоконстутиционно защото събираш бюджета от всички за покриване на ОБЩИ НУЖДИ а в случая боядисваш и слагаш стиропор само на някой. А пък кражбата ...
61
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63как ги строиш тия апартаменти по 20 000 лева бройката. За 20 000 лева може и да си купиш някоя готова алуминиева барака но не и апартамент
60
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С един милиард могат да се построят 50 00 нови амартамента. С 4 милиарда за 4 години 200 000 нови апартамента. Скоро панелките строени през 60-те години ще станат проблем. И ще е нужно ново поколение социални жилища...
59
5
 
39
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Браво Елена.Гледала съм с удоволствие филмите ти от военните зони.Приятно ме изненадваш -на това външно избъчване ти притежаваш голяма сила.Само така и напред.Ще се мъчат да те спъват,все пак властта е в ръцете им,но трябва да знаеш,че народа слуша и вижда,колкото и да се мъчат да ти затворят устата.Само така и напред!!!!!
58
1
 
55
 
! Отговори
Ментор бай Иван преди 6 години
ГЕРБ е партия създадена да обгрижва Борисов и Цветанов!ТЕ СА НЕДОСЕГАЕМИ!Те колят , те бесят и не е случайно , че на Борисов му е обидно да се отчита пред депутатите!Но другите членове на бандата ГЕРБ,имат определени претенции да си крадат с две ръце!На ход са най-различни схеми за надписване , оскъпяване и т.н. , за да могат и по-дребните риби да се облажат от властта!Но с контрол в НС на тия разбойници от ГЕРБ нищо не може да се случи !Нужна е тотална смяна на властта и когато това стане.....
57
12
 
34
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До 57 анонимник. А бе, глу.пак, какво си си наврял главата в твоя ***/град. Това, че във вашия град няма, не значи, че другаде не се прави? А и ти от ДНСК ли си, та си ходил да проверяваш как е по другите блокове? Кой знае от кое село си и си член на селската партийна организация, та караш по опорната червена точка да се плюе по ГЕРБ за всичко.
56
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а как изчислиха че се е спестило електроенергия за 130 милиона лева? Това са по 520 000 спестени на завършен блок. По тяхната сметка ще излезе че всеки блок ще се самоизбие за 2 години дори по техните скъпи цени.
55
7
 
37
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
Хъм, айде и този тарикат сложи всички под един знаменател. По тази логика веднага казвам, че честен комунист няма и всички са за панделата.
54
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Байфидан 55"конструктивно укрепване, смяна на ВиК инсталации, ремонт на асансьори" Ей такива неща никъде в нашия град не са правени! Ама никъде! Да не говорим, че и дограмата е сменена от собствениците в над 60-70% от апартаментите - остана си същата, но парите и за нея се прибраха - в същите джобове!
53
11
 
33
 
! Отговори
Валери преди 6 години
До 45. Не, аз съм от нормалните разумни българи, за разлика от червените каууни като теб, които мислят само как да правят мръсотии.
52
4
 
32
 
! Отговори
Валери преди 6 години
До 51. Глу.пости. Е, затова не трябва да има анонимници в сайтовете, за да се вижда кой пише нормално и кой лъжи или нелепости.
51
2
 
57
 
! Отговори
Хъм преди 6 години
Приближените фирми на ГЕРБ грабят народа с некачествено саниране. Що е мошеник все е от ГЕРБ.
50
2
 
48
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Анонимен, кой граби? "Червените каскети" или калинките от ГЕРБ. Нещо си се объркал, грабят твоите хора от ГЕРБ. А ти обвиняваш други. Безочлив човек=гербаджия.
49
1
 
39
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Анонимен 34:АКО ТВЪРДИТЕ, ЧЕ Е ПО-ЕФЕКТИВНО, ДА ОТОПЛЯВАТЕ СТЕНИТЕ И ТАВАНИТЕ НА ПОМЕЩЕНИЯТА И СЛЕД ТОВА ДА НАПРАВИТЕ ВЪНШНА ИЗОЛАЦИЯ, КОЯТО ДА НАМАЛЯВА ТОПЛООТДАВАНЕТО ИМ В ОКОЛНАТА СРЕДА, ОТКОЛКОТО ДА СВЕДЕТЕ ДО МИНИМУМ ОТОПЛЕНИЕТО НА СТЕНИТЕ И ЦЯЛАТА КОНСТРУКЦИЯ И В РЕЗУЛТАТ ДА ИЗБЕГНЕТЕ РАЗХИЩЕНИЕТО НА ТОПЛОЕНЕРГИЯ, ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ТОПЛОПРЕДАВАНЕ И ТОПЛОИЗОЛАЦИИ!!!А, КОЛКОТО ДО ПРОКУРАТУРАТА:ИМА ЛИ ЗАКОН, КОЙТО ДА ЗАБРАНИ ДА СЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА?!
48
6
 
67
 
! Отговори
далавери преди 6 години
Санирането е една от най-големите далавери на ГЕРБ и БОРИСОВ. С пари от бюджета си купуват гласоподаватели. С държавни пари санират частни жилища.Остава да направят и по един голям надпис на блока : "направено то ГЕРБ" за да бъде популизмът пълен.сякаш парите от бщджета са на Борисов ,а не не събрани от всички български граждани.
47
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два милиарда лева бяхя профукани за 266 готови блока до месец декември 2016 година . От тях 250 имаха акт 16 .Грабежа е неописаем И,, санирането,, включва не само изолация ,прозорци и боядисване . Включва ,,снимка ,,на основите , и хидро изолация на влагата ,,проверки на противоземетръсните шаиби ,заварките ,задължителна смяна на топло и студено подаващи тръбопроводи ,както и на тръбите отдаващи отпъдъчните води . Абе ,грабят Червените каскети ,грабяяят....
46
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава топлоизолация е максимум 45 - 50 лв. на кв.метър!
45
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво точно санират,знаете ли какви са реалните цени???На кв/м изолация с цв.мазилка е 28 лв.максимум 50 с хубава изолация.
44
2
 
75
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
И аз съм си санирал сам жилището и никой не ме е възмездил за това.Твърдя,че цената на безплатното саниране е многократно завишена,за да могат приближените на властта фирми да получат повече средства,част от които после се връщат на управляващите.А ние ще пием по рдна студена вода и ще продължаваме само да питаме ЗАЩО?Вместо да им потърсим сметка.