Радев: Пилотите ни летят по-малко от стандарта на НАТО

Президентът откровено: За КТБ, Русия, съдебната система, съпругата си...
Обновена: 10 юни 2017 07:47 | 9 юни 2017 20:08, Анисия Иванова
234
Радев: Пилотите ни летят по-малко от стандарта на НАТО
Снимка: bTV

Рано е да се каже каква е причината за инцидента в Черно море, нашите летци летят 3-4 пъти по-малко от стандарта на НАТО, каза президентът Румен Радев в интервю по bTV по повод днешния трагичен инцидент, при който загина капитан Георги Анастасов. Хеликоптер "Пантер" от състава на Военноморските сили падна в Черно море при изпълнение на задачи по учението "Черно море - 2017".

"Каквато и да е причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот – поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко", посочи Радев.

По отношение на връщането на казармата при младежите държавният глава го определи като "добра идея", защото има пряко отношение с възпитанието на младежите, но в момента няма как това да стане.

"Иска много средства, иска време, иска и разбиране на обществото. Трябва да се фокусираме върху професионалната ни армия, защото тя е неокомплектована - ние нея не можем да издържаме", заяви той.

"Авиацията и като цяла армията ни остана малка, ние все още се туткаме и не можем да осигурим ресурси, които поне да гарантират една пълноценна и безопасна подготовка. Не само в авиацията, и във военноморските сили, в сухопътните войски, навсякъде", допълни Радев.

По думите му спорът за купуването на нов изтребител за ВВС е между авиатори и лобисти. "Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари, поне още години и то на цена като за нов самолет. Ето на това нещо те казват "модернизация", заяви държавният глава и добави, че жизненият цикъл на тези нови самолети ще изтече в периода, в който ние ще започнем да ги получаваме.

Президентът заяви, че по време на служебния кабинет не са променяни параметрите за това кой самолет да бъде избран – "Грипен" или "F-16".

"Абсолютно нищо не се е променило, следва се от години една стройна и ясна процедура, взета от примера на водещи авиационни държави", обясни той. По думите му хората, които които критикуват тази процедура, са подписали как тя да се изпълнява. "Или не са я чели, или не помнят, или нищо не разбират. Ако питате мен - и трите наведнъж", коментира той.

"Надявам се, че правителството ще приеме спешни мерки, няма да протака повече в никакъв случай проекта за нов самолет. Има решение на Парламента", отсече Радев.

Той коментира и срещата си с Лозан Панов, прокуратурата и корупцията в съдебната система. Предтекстът да се извади главният прокурор от съдебната власт, за да му се орежат пълномощията, е алогичен, смята президентът.

На въпрос за публичността на стенограмите за КТБ Радев обеща, че в 19:10 ч. на сайта на президентската институция вече ще е качена първата от тях. От нея са премахнати само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ.

Той призна, че е имал ясни мотиви и желание, че ще публикува тези стенограми, а и съдът не може да му влияе в решението. По думите му това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой колко е крал.

Що се отнася до втората стенограма президентът обясни, че е предприел действия да падне грифът "секретно" от нея и той ще прецени кога и дали да я оповести. Тя ще бъде тест за зрелостта на нашето общество – дали заслужаваме прозрачност, смята Радев.

"В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя за 140-годишнината от Освобождението на България. Има много въпроси които трябва да разгледаме, освен уважението към историята. Нямам намерение да правя компромис с историята заради обсесията на шепа изпаднали депутати", категорично заяви Радев.

По думите му санкциите срещу Русия вредят. "С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции, но нека е ясно – президентът самостоятелно не може да инициира такъв акт", добави той.

По отношение на терора в Европа и дали сме готови за реакция, Радев категорично отговори, че никоя от големите европейски страни не е готова. "Ако ви кажа, че сме готови, ще ви излъжа. И другите държави имат трудности", обощи той.

На въпрос за отношенията му с политиците той призна, че с премиера Борисов имат делови и конструктивни отношения, а с Корнелия Нинова се чуват макар и рядко.

"БСП не ми влияе, но аз ще остана задължен на Нинова, че издигна моята кандидатура", допълни Радев.

На въпрос дали съпругата му Десислава Радева се намесва в държавни дела и му влияе, президентът категорично заяви, че тя има същите кабинет и правомощия, каквито са имали и предишните президентски съпруги - на Петър Стоянов и Георги Първанов.

Той я определи като много прям и честен човек и допълни: "Такъв човек не може да бъде сив кардинал. Имам й пълно доверие, с нея споделям много, въпреки че върху нея се излива огромна помия, предназначена за мен. Тя понася всичко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен76 По тия въпроси Червеният Каскет от Банкя и Гарнирано ГРАБ.
52
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Генералпрезидент не само, че не може да бъде Президент на всички българи, но той не може да бъде Президент дори на цялата българска армия, а само на ВВС`то.Той непрекъснато хули някой и анатемосва други българи, а същевременно постоянно лъже, че е "независим".
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82 Примерно Косово ...или в миналото Гренада или Хавайте ... А Косово е Сърбия!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен80Поредният кухинар . Азбуката е дошла от македонските земи. От Солунските братя и от Св. Климент Охридски от Охрид .От манастира ,,Св. Паталеймон ,, Или Солун и Охрид са във Влашко или Пиротско . Нарочно ли се правите на тъ.пи .или сте природно родени тъ.пи ?
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По думите му санкциите срещу Русия вредят. "С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на тези санкции, но нека е ясно президентът самостоятелно не може да инициира такъв акт, добави той....Че те ако не вредяха нямаше да ги налагат и всеки щеше да тръгне да анексира каквото му е на сърце.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В най-скоро време ще имам разговор с руския президент Владимир Путин и ще го поканя за 140-годишнината от Освобождението на България. Има много въпроси които трябва да разгледаме, освен уважението към историята. Нямам намерение да правя компромис с историята заради обсесията на шепа изпаднали депутати, категорично заяви Радев.....Питай го и за македонската азбука
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев да каже, защо горивото за самолети без акциз, което се доставя и се плаща от министерството на отбраната, се пласира по бензиностанции в страната на приближена фирма до управляващите.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С уважение към вас! Искам да попитам какво става с КРАСИМИР СТОЯНОВ третият български космонавт? Използвайте опита на този ЧОВЕК !!!....В космоса ли да го изстреляме? Как се използва космонавт?
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добро интервю
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пи комунистическо пилотите летяха по-малко от натовските. Той какво е направил това да се промени?
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубу хортува прецедента, ама на комунист вяра да нямаш! Те на приказки винаги хубу го докарват, ама накрая все народът страда.
42
1
 
2
 
! Отговори
Не ме трийте!!! преди 6 години
Господин президент с уважение! Какво става с Красимир Стоянов третият български космонавт? Използвайте опита на този опитен ЧОВЕК!
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато безродна руска измeт кати Радев управлява, няма оправия
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, милата Деси, как стоически понася огромна къща с прислуга и куп още привилегии! Жива да я ожали човек!А за самолетите, естественият избор е Грипен - евтин и което е още по-важно - ЧИСТО НОВ самолет с евтина поддръжка. Каквито и самолети да карат нашите военни шофьори, няма да могат да се преборят във въздушно единоборство с никой от потенциалните си противници, така че е важно самолетите да са нови и евтини. Тук президентът е прав. А за Нинова - шефката си е шефка, а президенте?
39
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Ако беше баш Българин, щеше да знаеш каква е причината. Помолил съм алпа Чулман, господарят на моретата да се оправя с вас. Оскверните ли Водата, ще опитате силата на Грозното му Лице. Натовци, шматовци... Черно море било "руска локва". Не, то е Локвата на Чулман.
38
0
 
1
 
! Отговори
Господин Президент преди 6 години
С уважение към вас! Искам да попитам какво става с КРАСИМИР СТОЯНОВ третият български космонавт? Използвайте опита на този ЧОВЕК !!!
37
1
 
9
 
! Отговори
Чълмъ бей преди 6 години
За какво ни е армия като имаме Рошльо Плеунелиев ?! Ей го на ,слага костюма на супермен, зарежда водния пистолет , качва се на надуваемия дюшек и мощно гребе към Крим за да го освобождава !
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем да опикаеме фонтаните и да заведем пенсиите на море посред зима че трябва и посред зима хотелите ни да лапат от бюджета парици. Майната им на самальотите долу ЕС да живее Масларова и Елцин.
35
14
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Тука някои се прехласват по президента,но трябва да признаем,че най-великия е г-н премиера,който е утвърден политик и патриот от класа!Радев има качества,но тепърва трябва да се доказва.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука за стандартите на тая пропаднала организация. Сега ни натискат да им даваме пари за стари тенекии вместо да помагаме на държавата да се оправи.