Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...

Ето и акценти от срещата, провела се на 29 юни 2014 г.
Обновена: 9 юни 2017 22:15 | 9 юни 2017 22:12, Екип на Investor.bg
84
Стенограмата за КТБ е факт. БНБ и политици говорят, обсъждат и...
Архив: Reuters

В петък вечерта администрацията на президента Румен Радев публикува стенограмата от т.нар. първа среща за КТБ, провела се на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев. Целият текст на стенограмата е достъпен тук.

От текста за заличени имената на банките, както сумата за пълната ликвидна подкрепа.

Всички участници са се обединили, че без политическо съгласие рискът от колапс на банковата система е голям. Вместо призив да не се теглят пари от банките, се записва уверени, че банковият сектор е добре капитализиран и стабилен и политическите партии ще подкрепят всички усилия на БНБ за стабилизиране на ситуацията. Политиците уверяват също така, че спестяванията на гражданите и бизнеса са сигурни.

Още по темата

Борисов е поискал да се смени финансовия министър и Пламен Орешарски да поеме еднолична отговорност. От текста на стенограмата става ясно, че лидерът на ГЕРБ е предложил подуправителят на БНБ Калин Христов да води разговорите с Европейската комисия във връзка с ликвидната подкрепа, която е вид държавна помощ, защото представители на правителството са изгубили доверието на европейските институции.

Михаил Миков от БСП обаче му напомня, че това трябва да се гласува от парламента, защото е персонална промяна в кабинета, както и че „кой за 20 дена ще се хване да е министър“. Иван Искров признава, че са теглени пари на държавни дружества от КТБ, но сумата е заличена. По думите му числото е милиони и не е съществено на фона на другите тегления. Парите са изтеглени в последния възможен ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.„

Калин Христов допълва, че някои държавни дружества са внесли пари в КТБ по същото време в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че „когато банката „пуши“, хвърляш бензин отгоре“. Христов уверява, че към този момент не е имало концентрация на държавни средства в банката предвид, че вече действаше разпоредбата да не се концентрират парите на ведомства и държавни дружества в една банка. Христов предлага също да се издаде заповед на ниво общини, болници и т.н. да не се теглят пари, за да се демонстрира съгласие и желание за стабилизация на системата.

Искров посочва, че „този който иска да дестабилизира“ (КТБ и ПИБ – бел.ред.) ги е избрал, защото са местни банки без кредитор от последна инстанция, защото са третата и четвъртата по големина в страната, системно значими са и „могат да завлекат всичко в дерето“, „могат да ни върнат 15-20 години назад“. „Кой го започна това, аз не знам, това не е моя работа, работа е на органите“, допълва той. „Това, което иначе мога да ви кажа, че отчетните форми се оказва, че нищо чудно да не са верни, един Господ знае. Никой не знае“, казва още Иван Искров във връзка с евентуална фалшификация на отчетите на банката, които са подавани към банковия надзор. „Одитори и банкови надзорници не са оперативно разследващ персонал“, коментира още Искров, като обещава, че „ако излезе нещо, което е за прокуратурата“, ще уведоми държавното обвинение.

Янаки Стоилов от БСП е поискал от Искров да се направи проверка и в други банки за рискови кредити към свързани лица, но Искров отговаря, че ако се заговори за проверки в други банки и за капиталова дупка в КТБ, ще се предизвика паника сред населението.

Борисов обвинява Искров, че на практика иска срещата да приключи без обсъждане на хора, които да бъдат наказани за ситуацията. „Кои глави ще паднат, хората искат да се търкалят глави на виновници“, посочва Борисов. Плевнелиев признава, че е получил писмо от ДАНС, в което се посочва, че от години се следи ситуацията, но президентът е информиран „в петък“ - т.е. в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор и спря плащанията.

Екип на Investor.bg публикува акценти от нея:

Тогавашният управител на БНБ Иван Искров започва с встъпление както точно се е случило и предлага „незабавно да се блокира и премахнат източниците на дестабилизация, генериращи безпричинно безпокойство и сеещи лъжливи слухове срещу една от най-добре капитализираните банки. „Защото знаем какви са показателите - те са публични и ние като Централна банка, седим зад тези показатели на банковата система. Тук, според нас, трябва заедно да обединим усилията си и трябва да си призная, че аз не съм много силен в тази част, но тук трябва да се говори с главни редактори на медиите, собственици, където можем и ги познаваме, и съответно ДАНС много сериозно да си върши работата".

Президентът Росен Плевнелиев казва, че "между другото моята молба е и към правителството все пак, защото работихте заедно с БНБ - когато кажем какво трябва да се случи, много Ви моля, г-н Министър -председател и Вие да се включите в дебата, за да бъдем бързи и ефективни. Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза, нямаме такава, според мен."

Искров посочва „7 неща, които се опитахме да формулираме заедно с колегите от правителството и Асоциацията на банките“:

Първо - незабавно блокиране на всички дестабилизиращи източници. Това няма как да стане без разговори с главни редактори на медиите и ДАНС да върши добре работата си. Вече виждам, че в тази насока си върши добре работата. Дано да хване всички, но едва ли е възможно.

Второ, от гледна точка на обществения интерес и все пак, за да всее малко ред, предлагаме безкомпромисното противодействие на държавата срещу криминалната атака към банките да включи криминализиране на неверните слухове и призиви за атаки срещу банките.

Трето, след като ви отговоря на всички въпроси, пледираме за това - ясна и категорична публична подкрепа за предприетите от БНБ и правителството стъпки. Не говоря и не е моя работа да казвам трябва ли да го одобрява правителството като цяло, като дейност, но в тази насока за банките, след днешните консултации при президента, казано простичко, говорене на един глас, защото побъркахме хората в нашата държава. Говорим като един, когато става въпрос за банки и какво трябва да се прави.

Четвърто, пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на 24 депозити. Тук не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев и не е необходимо да ги обсъждаме към този момент - пълна ликвидна подкрепа.

Пето, в рамките на тази ликвидна подкрепа, тъй като аз не мога да говоря от името на премиера и на финансовия министър, те ще кажат как го виждат от тяхна страна, БНБ за пръв път, след като бе въведен бордът, ще предостави ликвидност при условията на чл.33, ал.2 и 3, а това е ликвидност, когато банката има държавни ценни книжа. Най-вероятно още утре може би ще пипнем и по Наредба № 6, която казва как се рефинансират банки, когато има ликвиден риск, засягащ цялата система. Тоест, ние не бягаме от своята отговорност.

Шесто, незабавно уведомяване на Европейската комисия, тъй като аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз [...] Разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва.

Седмо, ако е възможно да се вземе тук като решение - очевидно е, че е нарушено доверието в страната. Чрез удара по подуправителя, ръководещ "Банков надзор", на практика и вероятно и затова г-н Миков е по-съсредоточен върху Централната банка, вероятно и нашата репутация е силно нарушена. Имаме нужда от внасяне на доверие в този момент в страната чрез даване на мандат на правителството и на БНБ за водене на преговори с МВФ и Европейската комисия при необходимост.

Янаки Стоилов от БСП пита Иван Искров дали има ли готовност БНБ да гарантира, че утре банките ще работят, извън особения случай на КТБ, по която вече има решение? „Категорично да, затова сме тук и затова казах, че трябва да говорим на един език, но само, ако говорим на един език, иначе ще се случи с банките 30 утре това, което се случи в петък, и аз ви го гарантирам, че ще се случи“, казва Искров. 

Николай Бареков пита Иван Искров „Колко са парите, които ще трябват, за да се покрият тегленията на хората, защото тук Вие двамата с Орешарски говорите общи приказки - ще докарате, ще вземете. Колко ще ви осигурят чуждестранните банки, защото те могат да рефинансират и там има междубанкова задлъжнялост? Вие колко пари имате при вас и колко ще ви даде правителството?“. Искров отговаря: „Колкото - толкова, колкото е необходимо - толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми - или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка - квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система“.

Още от анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
24
 
! Отговори
PD преди 6 години
Политиката си е политика, а парите са функция на финансистите. Та не ми е ясно, как Искров, го дава повече политик от политиците, при все че има претенции за важен банкер. Претенциите за заплати са пет цифрени плюс бонуси, а за контрола върху "експертните" оценки се уповават на "бог знае". И понеже не съм нито най умния, нито най наблюдателния, идва въпроса, с кого тези държавни служители делят заграбеното, така щото очевидната им некомпетентност, да не се наказва с цялата строгост на закона
10
3
 
19
 
! Отговори
ТОВА Е ГЛУПАВО ГОШО! преди 6 години
КРЕДИТНИТЕ КАРТИ СА С РЕАЛНИ СОБСТВЕНИЦИ!АКО ИМА КРЕДИТНИ КАРТИ -----ЗНАЧИ ИМА И РЕАЛНИ ДЛЪЖНИЦИ!ТОГАВА ИСКАЙТЕ СПИСЪКА НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА КРЕДИТНИТЕ КАРТИ...КЪВ Е ПРОБЛЕМА..?!НЕЩО НЕ Е ТАКА ...ХА,ХА,ХААААААААААААААААААА.....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това ктб видях двама забогатели до ден днешен се чудя как кредит ли теглиха но за тия години пари правят толкова нещо счудил съм се да се развиват успех
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при чие правителство фалира КТБ?
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стенограмата добре ама плебса е *** и няма да разбере кой е добрият и кой ЗЛОДЕЯТ (Боко).Преъ цялото време Тиквата говори за оставки и търси виновните. Прави тънки сметки как да изкара останалите виновни.А предполагам сте забравили какви ги говореше пред медиите по онова време.Как баникте били опоскани а държавта фалирала и т.н.
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от това, което прочетох, Цветан Василев е бил прав: "Медиите му фалираха банката" и че атаката не е била само към КТБ, а към цялата система.Дилян Пеевски и Гриша Ганчев са единствените печеливши, но са "спечелили" с нечия политическа подкрепа!Добре дошли в България!
5
1
 
45
 
! Отговори
Точно преди 6 години
Още от едно време Боко и Плювенлиев разполагат с парите на България като със собстввни.Изцепките на Боко като - нали ти дадох 6 млн на единия от кметовете е покаьателно.Парите се събират от народа под формата на такса, после тези българопредатели разполагат с тях като собствени без да гледат дали държавата и народа е на загуба.Робстворо продължава, раята продължава да снася парички са тези 240 в НС.
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички политици от прехода до ден днешен са за бой пред българския народ.
3
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко и Пеевски ограбиха банката, а балъците плащате мосрафа- кво не е ясно
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВРЕМЕ Е ДА ЧЕТЕМ ЕПИТАФИИ!
1
7
 
71
 
! Отговори
zeus преди 6 години
От стенограмата се вижда, че никой на срещата не мисли за парите на хората и как да се реши ситуацията. Говори се само за оставки и нови избори. Вече ми е ясно кой е фалирал КTБ и защо, а всички участвали на срещата са предатели за мен!