Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!

Всички в парламента – единни: Проблеми в здравеопазването има!
175
Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!
Снимка: visualhunt.com

Леви, десни, либерали в парламента – всички се оказаха единодушни, че проблемите в родното здравеопазване са сериозни, болници фалират, лекарите недостигат, пациентите умират.

600 лекари завършват в България годишно, а подадените молби за заминаване в чужбина са 500, обясни Анелия Клисарова от БСП по време на разискване в Народното събрание за състоянието на болничната помощ в страната.

Според нея основният проблем за това са трудностите със специализациите, защото когато няма свободно място за младия лекар, който иска да получи специалност, му се налага да се издържа сам и естествено да започне втора работа.

"Отиват в чужбина, работят за други пациенти, а ние пишем наредби, това се получава накрая", обобщи тя.

А иначе и от БСП, и от ГЕРБ обявиха, че дълговете на болниците вече са над 500 милиона лева и всяка година се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Червеният депутат Георги Михайлов видя вината за това във факта, че лечебните заведения в страната са твърде много и източват НЗОК.

Здравният министър Николай Петров отчете, че имаме 343 болници и е ясно, че няма как парите от НЗОК да стигнат за всички. Той се обяви и против отпадането на лимитите, защото според него така се трупат дълговете.

"Не може да има тотална и пълна свобода, а говорим за задължения само на общински, областни и университетски болници, но не и на частни, което показва, че явно моделът им на работа е успешен. Контрол, контрол и пак контрол, и публичност", призова Петров.

Даниела Даридкова от ГЕРБ, която оглавява здравната комисия в НС, също призна, че задълженията на болниците вече са минали психологическата граница, а тази година състоянието на НЗОК изглежда особено тревожно.

Зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер от ДПС коментира, че в последните години стана практика да фалират общински болници.

"17 от тях отидоха в небитието, сега говорим, че има заплаха за фалит на областни болници и е въпрос на време това да стане", каза тя. Според нея дефицитът на Касата се прехвърля от година в година и още с приемането на бюджета се говори за актуализацията му.

Имало пет причини за това положение - навлизането на нови методи за диагностика и лечение, прекъсването на функционалната връзка между отделните звена на лечението, неосъщественото прехвърляне на дейности към доболничната помощ от болничната, което води до свръххоспитализация, социалните функции, които изпълняват болниците.

Освен това, според Джафер, болниците фалират и заради липсата на лекари и сестри.

Съпартиецът й Хасан Адемов добави, че тежкото положение на системата е и поради липсата на мерки за профилактика и превенция на здравето, както и за продължително лечението.

В крайна сметка депутатите решиха, че до две години трябва да бъде въведена системата на електронното здравеопазване – електронно досие, електрона здравна карта, електронна рецепта и електронно направление.

По предложение на ГЕРБ два пъти в годината, през юни и декември, здравният министър ще представя пред ресорната комисия в парламента актуалното финансово състояние на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен138, не се обяснявай, аз съм платил и си искам безплатното лечение, ако ще ходиш в германия, ми върни парите
134
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жо, как може така, кой ще ми върне парите, дето съм и платил за обучението, трябва 10 години да работят тука и то само със слушалка за лекарите и правец82 за програмистите, ама ха, аз съм ги изучил, ате....
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно мислене имат нашите управляващи, недостигат кадри в туризма дай ще внесеме от места където заплащането е по-ниско, бягали лекарите - дай ще им забраним да бягат :))) абе защо не си разчовъркате малко мозъка и не създадете условия за работа такива че да не бягат хората. Имаме здравна система, която не се харесва нито от пациентите нито от лекарите, ами помислете що е така. Защо за 10 години бюджета на ЗК се увеличил 3 пъти, пък качеството продължава да спада, върху това помислете
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обучавате, ама хората си плащат.. гледах сайтовете на всички мед. университети у нас - започва се с ..такса за кандидатстване?!? в пловдив е 900 лв. на година+500 за учебни материали за държ. поръчка, платеното е 7464 лв. ГОДИШНО! какъв парадокс виждат, не разбирам - човек харчи близо 50.000 лв, за да изкара медицина, после да работи за 600 лв месечно? няма как да стане. стига с тия лъжи, че е безплатно образованието. безплатно е, ако 6 години държавата плаща храна, издръжка, транспорт.
131
0
 
14
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 години за чужбина са заминали 5 000 лекари, 3 000 програмисти и нито един катаджия.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до "лекар", казах 2-3 лева, толкова си платила, а че операцията ти е 1500лв. не са виновни докторите
129
3
 
2
 
! Отговори
до "лекар" преди 6 години
ще ти дам сметката на болницата да платиш за мен 1500лв за операцията ми - Учителка цял живот !
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктора уж беше в САЩ, а накрая застраховката му от Германия...накрая ще се окаже, че е фелдшер в някое турско село...
127
1
 
1
 
! Отговори
до доктора преди 6 години
Много ми е интересно къде си на море в момента...Хайде, приложи снимка от плажа, за да ти повярваме!
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 129, имал си, дал си, ти като не си могъл да завършиш, си е твой проблем
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега лекарите ще отидат в Румъния....
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обучаваме годишно 600 лекари, ама с нашите мизерни пари..........
123
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Редакцията, имате грешка! Това не е здравен проблем, а политико-икономичиски на цялата страна! Същия директно рефлектира и в здравеопазването!
122
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се убеждавам, че бг пациентът не заслужава и сoпола да си хвърлиш след него
121
1
 
8
 
! Отговори
странник преди 6 години
По -добре няколко големи болници и няколко хеликоптера за спешна помощ отколкото сегашните десетки ,в които мрем като мухи от липса на грижи!
120
0
 
3
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Първо за коментарите в отпуска съм и съм на море.А за пломбите-застраховката ми в Германия покрива почти всички стоматологични услуги.В България на лекар или стоматолог не съм бил 6 Години
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 121То по твоята логика, всеки който е отишъл да работи в чужбина трябва да си плаща цялото образование от 1-ви клас ? не ставай смешен, подобна мярка няма да доведе до нищо добро и резултата ще е, че накрая не само кадри нема да има в тая страна, а няма да има и университети
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, много успели доктори имаме в чужбина...в работен ден пишат коментари в български форуми...Впечатлен съм колко успели сте, похвално!
117
4
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 6 години
Ти най-малкото ще се върнеш да си направиш 2-3 пломби в България, защото в САЩ и затова нямате пари...
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До жж, що яд те е, че си се забил в кoчината и нямаш шанс за измъкване