Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!

Всички в парламента – единни: Проблеми в здравеопазването има!
175
Здравни парадокси: Обучаваме годишно 600 лекари, 500 отиват в чужбина!
Снимка: visualhunt.com

Леви, десни, либерали в парламента – всички се оказаха единодушни, че проблемите в родното здравеопазване са сериозни, болници фалират, лекарите недостигат, пациентите умират.

600 лекари завършват в България годишно, а подадените молби за заминаване в чужбина са 500, обясни Анелия Клисарова от БСП по време на разискване в Народното събрание за състоянието на болничната помощ в страната.

Според нея основният проблем за това са трудностите със специализациите, защото когато няма свободно място за младия лекар, който иска да получи специалност, му се налага да се издържа сам и естествено да започне втора работа.

"Отиват в чужбина, работят за други пациенти, а ние пишем наредби, това се получава накрая", обобщи тя.

А иначе и от БСП, и от ГЕРБ обявиха, че дълговете на болниците вече са над 500 милиона лева и всяка година се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Червеният депутат Георги Михайлов видя вината за това във факта, че лечебните заведения в страната са твърде много и източват НЗОК.

Здравният министър Николай Петров отчете, че имаме 343 болници и е ясно, че няма как парите от НЗОК да стигнат за всички. Той се обяви и против отпадането на лимитите, защото според него така се трупат дълговете.

"Не може да има тотална и пълна свобода, а говорим за задължения само на общински, областни и университетски болници, но не и на частни, което показва, че явно моделът им на работа е успешен. Контрол, контрол и пак контрол, и публичност", призова Петров.

Даниела Даридкова от ГЕРБ, която оглавява здравната комисия в НС, също призна, че задълженията на болниците вече са минали психологическата граница, а тази година състоянието на НЗОК изглежда особено тревожно.

Зам.-шефката на парламента Нигяр Джафер от ДПС коментира, че в последните години стана практика да фалират общински болници.

"17 от тях отидоха в небитието, сега говорим, че има заплаха за фалит на областни болници и е въпрос на време това да стане", каза тя. Според нея дефицитът на Касата се прехвърля от година в година и още с приемането на бюджета се говори за актуализацията му.

Имало пет причини за това положение - навлизането на нови методи за диагностика и лечение, прекъсването на функционалната връзка между отделните звена на лечението, неосъщественото прехвърляне на дейности към доболничната помощ от болничната, което води до свръххоспитализация, социалните функции, които изпълняват болниците.

Освен това, според Джафер, болниците фалират и заради липсата на лекари и сестри.

Съпартиецът й Хасан Адемов добави, че тежкото положение на системата е и поради липсата на мерки за профилактика и превенция на здравето, както и за продължително лечението.

В крайна сметка депутатите решиха, че до две години трябва да бъде въведена системата на електронното здравеопазване – електронно досие, електрона здравна карта, електронна рецепта и електронно направление.

По предложение на ГЕРБ два пъти в годината, през юни и декември, здравният министър ще представя пред ресорната комисия в парламента актуалното финансово състояние на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Ioo преди 6 години
V London sa na opashkata...
154
0
 
2
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Докато стартовите заплати за лекари учили по 6 години започват от 600 лв, така ще е. Направо се чудя останалите 100 човека, които завършват годишно защо остават..
153
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 6 години
Много мие интересно,как български лекар лркува хора в Румъния,как се разбира с тях.В Европа,в повечето страни несе признават българските дипломи на лекарите,трябва и висока езикова подготовка зада работиш там.Някой така си ги говорят колкото да не заспят.
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краде се.. през 89-та имахме 2 пъти по-малък БВП, а имаше пари и за 250 самолета, и за 120 хилядна армия, и за безплатно образование и здравеопазване, и за АЕЦ, и за язовири, и за енергопренос, и за пътна мрежа, и за какво ли още не..
151
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Лекарите ни вече ще ходят да работят в Румъния. 2700Евро начална заплата. Ей го къде е .
150
0
 
5
 
! Отговори
Шизоменти преди 6 години
В Парламента - комунисти и комсомолци са пак "в единен строй"Решили да цитират идеи от социализЪма - а болниците са " търговски дружества".Не е Парламент, а Шизомент
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че депутатите са единни срещу лекари и сестри.Искат с ниски заплати и пенсии да ги изгонят от страната.Клисарова " открила" проблем със специализацията?Хахаха.И каква заплата ще даде на специалист, като вземе въпросната специалност?Май в Парламента Сталин е още жив.
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години е пределно ясно, че от т.нар. здравна система са доволни само от администрацията на НЗОК. Това, че лекари и пациенти не са доволни не ги интересува. Те си взимат заплатките. Там преразход няма, защото, ако случайно някой болен дойде за нещо го пращат в болницата, която после ще накажат заради този преразход.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до коментиращитепич, изтриха ми коментара, ама ти прочете от къде да започнеш
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до коментиращите, съжалявам, че си такъв лузъp
145
3
 
3
 
! Отговори
до коментиращите преди 6 години
Тук вече много "докторчета" пък и агресивни станаха ,прУстаци нещаснЕци ,наистина сте ОтрИпки - Кой плашиш бе ? Така ми е накипяло от всичко ,че изобщо няма да те бавя - от някъде трябва да се почне иначе оправия няма !
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 147, пич, глей аз да не те пратя там, където ни пращаш, вервай ми, ще го направя по ЗАДЪЛЖЕНИЕ
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Инженер, нема лошо, тамън за 5 години ще се науча и заминавам, а това предложение ще важили за инженерите
142
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 6 години
До Анонимен 147, а така те искам с дух и нахъсан, така ами, платил си 2 лева, а тия докторчета се правят на интересни, че и пари искали, гърч за тях до посиняване
141
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който учи с държавна поръчка е ДЛЪЖЕН да работи в Бг ,или да връща 50 000 лева и да заминава на майнс.С тези пари ще платим високи заплати на най-кадърните доктори , защото е пълно с връзкари и некадърници точно те остават тук -за тях пари има те са в бялата мафия -бащи,внуци и тн.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички депутати се обединили да дават най- ниските заплати на нашите лекари и сестриЧестито
139
4
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Трябва да се отпуска няколко пъти по-висока издръжка за студент, но да се намали броя на студентите. Държавната поръчка да е за първите 20% по успех и за толкова бройки, от колкото работни места има нужда. Сумата да се оформя като безлихвен студенски заем, който ще се опрощава, ако завършилият специалист, работи 5 или 10 години в България.
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 141, пич, ти за ирония не си ли чувал
137
1
 
9
 
! Отговори
до 141 преди 6 години
самото ти изречение е някак си странно - аз съм платил, ама си искам безплатното? там е работата - платил си и никак не е безплатно, напротив, когато плащаш, очакваш резултати. само че, парите потъват в един кюп и не са лекарите онези, по които трябва да се вика, а по тези, които крадат парите ни. и не съм лекар, даже съм пострадал от здравната ни 'система'. държавата отдавна е рухнала и който и да е на власт, само събира колкото може да храни администрацията, за друго не се мисли.
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в българия НЯМА безплатно образование, да си го набият в про*стите тикви депутатите. имало е през социализЪма, затова е и такова нивото на нашите парламентаристи. всичко се плаща, до последната стотинка. държавата дава 0 лв. за висше образование - университетите са на самоиздръжка и дори и 800 лв годишно държавно обучение да звучи малка такса, 300 човека на година плащат 240.000 лв на няколко преподаватели. къде точно е държавата тук?