На 20 юни: Препитват Мария Габриел за цифровия пазар и киберсигурността

Пет комисии искат да проверят компетентността на кандидатката ни
Обновена: 10 юни 2017 20:03 | 10 юни 2017 17:44,
40
На 20 юни: Препитват Мария Габриел за цифровия пазар и киберсигурността
Снимка: ГЕРБ

Препитването на Мария Габриел, която е кандидатирана от правителството за български еврокомисар, ще се състои на 20 юни в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от институциията.

След среща с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 16 май, тя бе предложена от него за комисар за дигиталната икономика и общество. Постът беше освободен от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който наследи напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева в бюджета и ръководството на персонала на Европейската комисия.

Съгласно процедурата, кандидатката за комисар трябва да бъде препитана от Европейския парламент, преди държавите членки да вземат окончателното решение за нейното назначение.

Пет парламентарни комисии ще участват в изслушването, което ще продължи три часа и половина - между 16 и 19,30 ч. българско време. На 21 юни председателите на комисиите ще обявят дали тя отговаря на изискванията за работата.

Основните въпроси ще бъдат задавани на Габриел от членовете на Комисията за култура и на Комисията за промишленост, изследвания и енергетика, която се занимава с комуникациите. В препитването на кандидатката ще се включат още депутати от комисиите за граждански свободи и вътрешни работи, правната и комисията за вътрешния пазар.

Очаква се, че основните питания от културната комисия ще са свързани с намеренията на Габриел да прокара реформата на системата за защита на авторските права, която беше внесена от Европейската комисия преди година, но среща съпротива сред страните членки и в парламента.

Комисията за промишленост вече е депозирала основните си питания и те са свързани с проверка на компетентността на Габрел в сферата на интернет и телекомуникациите, които ще бъдат част от евентуалната й бъдеща работа.

В частност комисията се интересува какво мисли тя за конкуренцията на инвестициите на телеком пазара в ЕС, за ролята на европейския регулаторен орган в областта на електронните комуникации, кои според нея са най-важните проблеми във фиксираните и мобилни услуги, как се отразяват те на потребителите, както и каква е визията й за разрешаването им.

От Габриел ще се очаква да покаже разбирането за развитието на 4G и 5G мрежите и за развитието на локалните и регионални мрежи за доставка на интернет. Въпроси се задават за това какво ще предложи като законодателство за завършването на Европейския цифров пазар и за киберсигурността.

Депутатите от промишлената комисия проявават интерес и към нейната бизнес етика и как смята да се предпази от влиянието на лобисти върху работата й, както и как ще гарантира висок професионализъм и етични стандарти в дейността си на еврокомисар.

Още при обявяването на ресора, Габриел бе атакувана за липсата на достатъчни познания и какъвто и да е интерес към темата за дигиталната икономика и общество.

Тя е втори мандат член на Европейския парламент от ГЕРБ и в момента е един от зам.-председателите на парламентарната група на ЕНП.

Мария Габриел досега се е изявявала в защита на правата на жените по света, закрилата на европейските пчелари и като наблюдател на избори в Африка. Последните й два доклада в Европарламента, преди номинацията й за комисар, бяха свързани с изработването на позицията на парламента по отпадането на шенгенските визи за граждани на Грузия и на Украйна.

През седмицата тя организира закрит семинар за колегите си от ЕНП за бъдещето на Западните Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се омъжи българка с висш ранг за чужденец не е ли мишкуване и скрита про-сти-ту-ция,в полза на кого ще работи тази женица-това е чудовищно поредно извращение и предателство спрямо българите!?
3
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1221Можем да питаме на баба ти червения г*з дали е спукан и на колко места ? Мария Габриела вече е назначена и няма никакво знаение мнеието на червените калинки успешно представени само с обирите на мандри и заплати от по 3-4 долара айде стягай куфарите за Сомалия и Венецуела дрогарю. И не забравяй да минеш през гей-парада.
2
2
 
19
 
! Отговори
1221 преди 6 години
ПИТАЙТЕ Я КАКВО ИМА НА ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА. И ДАЛИ Е СЯДАЛА НА БРАДВА Я ПИТАЙТЕ.
1
1
 
20
 
! Отговори
1221 преди 6 години
ПИТАЙТЕ Я И ЗА ЛАНШНИЯ СНЯГ. И ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ДИВИТЕ ЗАЙЦИ Я ПИТАЙТЕ.