Чакаме 10% повече летовници, 10 000 чужденци за работа

Зимният сезон бил най-силният след влизането на България в ЕС
50
Чакаме 10% повече летовници, 10 000 чужденци за работа
Снимка: Булфото, архив

Прогнозите за летния туристически сезон са за възможен ръст между 3 и 7%, заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, цитирана от Дарик.

Според нея очакванията за летния сезон са оптимистични, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно ръстът да достигне 10%.

Още по темата

 
Зам.-министърът присъства на състоялата се в Пампорово Генерална асамблея на международната организация на ски-учители Интерски.
 
Зимният сезон е много успешен, 19,6% е отчетеният ръст спрямо миналата година по отношение на туристическите посещения, посочи Ирена Георгиева.

По думите й приключилият сезон е най-силният за периода след влизането на България в ЕС.
 
Прогнозите за ръст при летните дестинации се основават на данните за договорените полети до летищата в Варна, Бургас и София. Има ръст от почти всички дестинации, които са наши генериращи пазари, допълни Георгиева.

Ранните записвания също потвърждават очакванията за увеличение - към май висококатегорийните хотели са били почти напълно резервирани.
 
За очакваните работници от чужбина за летния сезон, заместник-министърът коментира, че това е по-бързото решение на проблема с недостига на туристически кадри.

Ирена Георгиева предполага, че чуждестранните кадри за изпълнителски персонал за летния туристически сезон ще бъдат в рамките на 5000-10 000, предимно от Украйна и Молдова, съдейки по данните, които представят работодателите.

В Министерството на туризма има идея да се създаде център за квалификация и преквалификация на кадри, което да реши въпроса в по-перспективен план. Имаме амбиция да създадем предпоставки за по-перспективно решаване на проблема, предизвикателството е да си създадем тези кадри, а бизнесът да ги направи заинтересувани да работят за него, смята Ирена Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: лятотуристичужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
3
 
! Отговори
Друг работодател . преди 6 години
До Работодател до 22Хората не променят начина си на работа в зависимост от заплащането . Зависи от възпитанието . Разбира се с 200 лева по добра заплата могат да се намерят по добри хора . Когато не ти харесва даден работник е по добре да го смениш . Важно е закъснението на заплатите . Най голяма грешка на повечето работодатели е че не се интересуват за препоръки . Може би понеже безработицата е ниска . Основно правило видиш ли че някой е работил 2 месеца тук 3 месеца там не го взимай .
26
4
 
5
 
! Отговори
Ми преди 6 години
По добре е да внесат работна ръка.Сега работят всякакви неквалифицирани кадри.Разни спящи по цял ден спасители на басейни в хотелите на Слънчев бряг.Уточнение:Х-л Глобус,Поморие,Феникс.
25
0
 
19
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Българският работодател е циция-въшкар а и самият той няма понятие, поради тази причина никога няма да отдели средства и пари до обучи свои кадри. Затова гледа да открадне от другаде, пък ако ще "от кол и въже да е", буклк-кадър!
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22В един момент сам ще трябва да си бачкаш... , след това неминуемо ще фалираш и да ще се цаниш на свободния пазар, като барман например за.... 5 000 лв. на месец, щото си "незаменим" според собствената си "самооценка"!? Ама няма кой да те вземе, щото не ставаш и *** за зеле... Те толкова "ставате" всичките пишманработодатели!?
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един *** чакат. Октомври ще почнат да реват как били назад заради слаб сезон.
22
1
 
23
 
! Отговори
Работодател до 22 преди 6 години
Колега при мен нещата стоят по различно.Плащам по 200 лв/месец повече за бранша в който съм и да ти кажа Хората ми се трудят усърдно и съм доволен от тях.Преди когато плащах по малко постоянно и аз като тебе имах проблеми.Ако не можеш да ги мотивираш проблема си е лично твой не в Хората!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде да пуснете една статия, колко се плаща на внесе от едикъде си барман и колко плащат на българин за същата позиция! Като немогат да цакат българите внасят на двойна заплата и мълчат. Защо не плащат еднакви заплати?
20
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като работодател , не бих вдигнал заплатата ви. Мързеливи сте, само се оплаквате , държите се като ученици , нямат нужната подготовка , често и умения, не се стараете ...карате ден за ден. При такава ситуация или бачкаш или заминаваш.
19
13
 
4
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Повече от минималната не трябва да вземат-460лв им стига.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е добре ще дойдат хубави дългокраки украйнки и молдовки.... вместо.....
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички до един в България бачкат неуморно, не могат да се намерят хора за хотелите, че чак взеха да внасят от чужбина, те без пари ли работят молдовци и украинци?
16
9
 
4
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Каква ирония само като стане Лято и всички руски *** и червени прайдове от София и не само се изнасят за черноморието , *** нали работихте като японците за благо родината ха ха ха ха ха Циркаджии.
15
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година слушам как "сезона е силен". И всяка година - няма пари за пенсии, няма пари за здраве, общини пред фалит, пускайте СМС-и за деца в нужда и какви ли не други ужасии. И тук идва въпроса - какво ни дреме силен или слаб е сезона?!?
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на нас бизнесмените, не ни дреме за вас . Бъркайте си в носа и гладувайте.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирате ли защо англичаните се оплаквате, когато работодатели директно наемат полски шофьори и дори не търсят в Англия
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската земя -Плодородна, Раждаща всичко необходимо за нас-пустее! Такава ,,тлъста,,(в най-хубавият и истински смисъл) земя,където каквото и да боднеш се хваща,няма! НЯМА!забелязвате ли ,драги ми сънародници,как си ни направиха обслужващ персонал,колонизирана демокрация.Демокрация,ама не съвсем.Щото аз ,например, искам да съм земеделец,ама няма да ми дадат .Обаче ако искам да съм хотелиер-може.
10
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички хотели да стнат държавни.Национализация.За да има пари за учители лекари ,пенсионери,детски градини.Иначе БГ.отива на кино.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ме интерсува за силния сезон който очаквате.Ако е силен сезона то собствениците на хотели ще са доволни.
8
2
 
19
 
! Отговори
Дам дам преди 6 години
То от бързи решения страната цъфти.На следващите избори в Молдова и Украйна да ви избират