Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!

Радев приветства хората за вота им за здраве и природа
Обновена: 12 юни 2017 14:17 | 12 юни 2017 14:15,
57
Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев приветства гражданите на Трън, защото са показали, че местната демокрация в България може да функционира успешно.

Вчера трънчани гласуваха на местен референдум за и против възстановяването на мината за златодобив край града. Резултатите от допитването показаха, че 94 на сто от жителите на Трън са срещу отварянето на златната мина.

"Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", написа държавният глава в профила си във Facebook.

Още по темата

Той е категоричен, че референдумът в Трън е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение.

Застъпниците на отварянето на мината смятат, че то ще гарантира работна ръка на хората в района и ще допринесе за повишаване на икономическото състояние на общината и жителите й.

Според опонентите им обаче добива на злато ще увреди природата и ще окаже негативно влияние върху здравето на трънчани.

По-рано днес победителите в референдума обясниха пред Bulgaria ON AIR, че в община Трън има много инвестиционни намерения и проекти, които се крият от медиите и общността.

"Постоянно се обсъждат проекти за нови работни места и инвестиции. Община Трън се развива, а гражданите ѝ показаха, че могат да са единни. Медиите, като вашата, трябва да разсеят мъглата около твърденията, че сме западащ край", поясниха те.

Междувременно инвеститорът, фирма "Евромакс сървисиз" ЕООД, обяви, че приема резултатите от референдума и обясни, че те са резултат от "манипулативната кампания" сред местното население.

Инвеститорът смята, че при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е рзочароващо за бизнес климата.

От "Евромакс сървисиз" ЕООД припомнят, че прокуратурата е протестирала провеждането на допитването и е важно да се чуе мнението на съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самия въпрос на референдума е адски глупяв и създава възможности както на местно така и на национално ниво, иначе напълно подкрепям минимален праг за население на общини, неможе община с 3000 човека
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименбяхме и повече, но след като закриха мината стана беднотия и мизерия и дойдохме в София ... ако отворят мината пак ще стане добре, но уви зелените мафиоти се намесиха и промиха мозъка на баба и дядо.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента е звезда в тубата вече и в английската RT )
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен пък ме учудва факта че в България се допуска да има общини с 3 хиляди човека, трябва да има някакъв минимален праг от поне 10 хиляди жители
25
3
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Президента Плевенлиев беше мъжкар и щеше да освободи поробеният братски народ в Крим. Путин много смел бе с всичките си атомни оръжия пороби един остров Испаси Сирия и Украйна тъй ги спаси че там не остана камък върху камък Путин е герой.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименнапротив искаме, но червените промиха мозъка на бабите ни ... сега пак ще трябва всеки ден да пътувам за работа до софия !!!
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКойто край в България иска, ние трънчани му подаряваме инвеститора. Навсякъде има подземни богатства. И си ползвайте целия пакет от келепир и ужас. Кое е полза, кое вреда, вие си избирайте - отровна вода, отровна земя, изчезнала земя, ракова болница, лунно-марсиански пейзаж, заплати, внос на работници, силикоза, хвостохранилища, котловани, изсечени гори за вечни времена, цианид, уран, радон, убито земеделие и животновъдство, създадени работни места за сметка на закрити още повече раб
22
11
 
6
 
! Отговори
Военните-много умни преди 6 години
Когато Господ раздавал ум и разум на Земята военните били на учение и ги пропуснал.Очевидно и Радев е бил на учение, защото говори трудно с щампи и клишета, без ясна мисъл и логически обоснована теза, употребява неправилни езикови форми като "оценям" и "преценям" и т.н. Ловкият Гоце не случайно се спаси от тежката котва Радев в последния момент.
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по комунистически, по Т. Живковски - тупай ги по гърба късогледите, з бюлетини !!! Ама утре като ревнат за доходи, работни места, покриване на щети от бедствия и аварии, за здраве, за образование ....... ДА ДОЙЧАТ НА ТВОЙТО КОМУНИСТИЧЕСКО РАМО ДА РЕВАТ, А НЕ НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, БИЗНЕС И ДЪРЖАВА !
20
7
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Прецедента Плювнев не се криеше зад женски кюлоти ,защото самият той ги носеше и жена му я беше срам от него и не искаше да се показва до него
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо прочетете въпросите, самия референдум нищо не спира, второ странна е позицията на Президента, подкрепя местен референдум в община с 3000 човека, но по отношение на националните референдуми мълчи като
18
4
 
4
 
! Отговори
ККК преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянАбсолютно прав си! за това им викам и зелени мафиоти ... лошото е че отново излъгаха хората !
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. България-на българите.
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е по пpocт и от жена си Деса.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя тотално е неадекватен...
14
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
президентът по принцип е неадекватен,напоследък го доказва често.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиилистик-путинофиилиста, соц. *** Радеф станал демократ :))))) ***....
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе щом политиците ни приветстват едно решение, значи те са единствените които имат полза от него и е във вреда за народа
11
5
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До КККу нас зелените са бая червени, имайки предвид декамесарското им недалечно минало :/
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука приветствате, ама за ония другите референдуми се правите на ударени