Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!

Радев приветства хората за вота им за здраве и природа
Обновена: 12 юни 2017 14:17 | 12 юни 2017 14:15,
57
Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев приветства гражданите на Трън, защото са показали, че местната демокрация в България може да функционира успешно.

Вчера трънчани гласуваха на местен референдум за и против възстановяването на мината за златодобив край града. Резултатите от допитването показаха, че 94 на сто от жителите на Трън са срещу отварянето на златната мина.

"Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", написа държавният глава в профила си във Facebook.

Още по темата

Той е категоричен, че референдумът в Трън е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение.

Застъпниците на отварянето на мината смятат, че то ще гарантира работна ръка на хората в района и ще допринесе за повишаване на икономическото състояние на общината и жителите й.

Според опонентите им обаче добива на злато ще увреди природата и ще окаже негативно влияние върху здравето на трънчани.

По-рано днес победителите в референдума обясниха пред Bulgaria ON AIR, че в община Трън има много инвестиционни намерения и проекти, които се крият от медиите и общността.

"Постоянно се обсъждат проекти за нови работни места и инвестиции. Община Трън се развива, а гражданите ѝ показаха, че могат да са единни. Медиите, като вашата, трябва да разсеят мъглата около твърденията, че сме западащ край", поясниха те.

Междувременно инвеститорът, фирма "Евромакс сървисиз" ЕООД, обяви, че приема резултатите от референдума и обясни, че те са резултат от "манипулативната кампания" сред местното население.

Инвеститорът смята, че при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е рзочароващо за бизнес климата.

От "Евромакс сървисиз" ЕООД припомнят, че прокуратурата е протестирала провеждането на допитването и е важно да се чуе мнението на съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
4
 
! Отговори
ККК преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянАко питаш местните точно какво ще им отрови въздуха и водата, 97% не могат да кажат ! :) ... единственото което не се разбра е колко пари са поискали зелените мафиоти от инвеститора зада не промиват местните мозъци.
8
4
 
18
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Изобщо трябва да се забрани добива на всякакви стратегически ресурси. Всички външни "инвеститори" които искат да копаят в нашата земя трябва да бъдат изгонени от България. И да се даде ясен знак на света че тук вече няма да толерираме колонизаторски интереси. Да ходят да колонизарат африканците....Добре дошли са само инвестициите в чисти производства, био земеделие и високи технологии.
7
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев защо нищо не казва за пилота, който загина заради неговото безхаберие?
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това хубаво, ама защо така не застана и когато 75 % от хората в страната подкрепиха мажоритарния вот ? а да забравих между двата тура подкрепи референдума, пък после почна да шикалкави, защо ли
5
24
 
5
 
! Отговори
хх преди 6 години
Когато закриват гр.Трън, а това неминуемо ще стане в рамките на 20 г. няма да е лошо да си спомнят коя партия и кой точно *** излъгаха трънските пенсионери да изгонят единствения инвеститор в този умиращ регион.
4
13
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
а след колко време ще изрази загриженост за ръста на безработицата там? ясно е че финтираха некой с едни пари, ама тия дето искаха чист въздух, като изпият хонорарите, ще разберат че тока с чист въздух нема да може да си платят.
3
17
 
5
 
! Отговори
KKK преди 6 години
оффф, то беше ясно че от военнен акъл не може да се търси, ама чак толкова да си злеее. определено по зле и от Гоце!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за националните референдуми досега, или за тях да не питаме
1
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рече презедента и се шмугна зад гърба на жена си и полата на ***. Искаме си президента Плевнелиев, който не се криеше зад женски кюлоти.