Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!

Радев приветства хората за вота им за здраве и природа
Обновена: 12 юни 2017 14:17 | 12 юни 2017 14:15,
57
Президентът похвали Трън: Местната демокрация действа!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев приветства гражданите на Трън, защото са показали, че местната демокрация в България може да функционира успешно.

Вчера трънчани гласуваха на местен референдум за и против възстановяването на мината за златодобив край града. Резултатите от допитването показаха, че 94 на сто от жителите на Трън са срещу отварянето на златната мина.

"Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", написа държавният глава в профила си във Facebook.

Още по темата

Той е категоричен, че референдумът в Трън е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение.

Застъпниците на отварянето на мината смятат, че то ще гарантира работна ръка на хората в района и ще допринесе за повишаване на икономическото състояние на общината и жителите й.

Според опонентите им обаче добива на злато ще увреди природата и ще окаже негативно влияние върху здравето на трънчани.

По-рано днес победителите в референдума обясниха пред Bulgaria ON AIR, че в община Трън има много инвестиционни намерения и проекти, които се крият от медиите и общността.

"Постоянно се обсъждат проекти за нови работни места и инвестиции. Община Трън се развива, а гражданите ѝ показаха, че могат да са единни. Медиите, като вашата, трябва да разсеят мъглата около твърденията, че сме западащ край", поясниха те.

Междувременно инвеститорът, фирма "Евромакс сървисиз" ЕООД, обяви, че приема резултатите от референдума и обясни, че те са резултат от "манипулативната кампания" сред местното население.

Инвеститорът смята, че при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е рзочароващо за бизнес климата.

От "Евромакс сървисиз" ЕООД припомнят, че прокуратурата е протестирала провеждането на допитването и е важно да се чуе мнението на съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Търпелив преди 6 години
Ще действа ако властта се съобразиИ ако не направи фалшив референдум и започне да дупчи земята
48
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ И ДРУГ МНОГО ПО--ВАЖЕН РЕФЕРЕНДУМ---ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕС И НАТО СТРАХ ЛИ ВИ Е А ДОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ДОСТОЕН МЪЖ--ПРЕЗИДЕНТ НА НРБ А НЕ СЛАГАЧ И ЦЕНИТЕЛ НА ЕВРОПЕИСКИ ЦЕННОСТИ БРАВО НА ОРБАН БЪДЕТЕ ЧУК А НЕ НАКОВАЛНЯ
47
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
"Местната демокрация действа!"Tova e BISER! :-D
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кофти тръпка, каролев, и президентът се оказа "екофанатик".междувременно тъй "загрижените" за трънската икономика и работните места, да поканят няколко чеха да обиколят пещерите и да щракнат две-три паячета и пет-шест бръмбърчета, я гледай в Сърбия за една паяжина какви реклами си плащат по БНТ репортажи да се роят туристите
45
2
 
8
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Браво на ПРЕЗИДЕНТА , супер е !!!
44
1
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
До Анонимен38засили се заедно с гражданската позиция в най близкия гранитен дувар плз
43
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен41студиопор* ;) , с "вафли" Мура
42
1
 
6
 
! Отговори
бик преди 6 години
За какви прагове на население говорите,бе смешници? То цели села в България се изнесоха в чужбина за работа!!!
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич да не ви пука ,фабриките на запад бачкат с пълна пара очаквайки своите нови роби,като не искат да вадят злато,ще лазят и ще берат ягоди
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден гаф!Подземните богатства са национално богатство и не е работа на общините и разни манипулирани местни допитвания да се занимават с чужда тема!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато им изнася подкрепят пряката демокрация, когато не им изнася трят като шарани, само вижте как е зададен въпроса
38
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценностии ще го ядат здрав и чист, щото акъла им като на ония, дето не ядат асВалт и стиропор.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе само зелените мафиоти ги подведоха ! Както виждаш и самия презитент ги мачка с евтините си похвали !
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва засилена гражданска позиция за всичко - еврото, доходите, паметниците, климата и ......
35
1
 
0
 
! Отговори
zemetrys преди 6 години
nikoi li ne useti
34
5
 
18
 
! Отговори
Дон КурЛеоне преди 6 години
БРАВО НА ТРЪНЧАНИ,БРАВО НА ТИЯ ЖИЛАВИ БАЛКАНЦИ ,ЧЕ НЕ ДАДОХА БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО В ЧУЖДИ РЪЦЕ.БРАВО И НА ПРЕЗИИДЕНТА ЗА ДОСТОЙНАТА МУ ПОЗИЦИЯ ПО ТОЗИ ВЪПРОС! И ДА ДАДЕ ГОСПОД ДА МУ ИЗСЪХНАТ РЪЧИЧКИТЕ НА ВСЕКИ И НА ВСЕКИ ЗАПАДЯШКИ АЛЧЕН КОЛОНИЗАТОР АКО ПОСЕГНЕ ТАКЪВ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО,ЗАЩОТО ТОВА ЗЛАТО НИ Е ДАДЕНО ОТ БОГА ЗА НАШЕ ДОБРУВАНЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ И ЗАТОВА ТТОВА ЗЛАТО ПРИНАДЛЕЖИ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРИСКИЯ НАРОД И САМО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ИМА ПРАВО ДА ГО ДОБИВА.
33
1
 
5
 
! Отговори
Глоготрън преди 6 години
Трън или Тръмп похвали, че не разбрах....
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и в момента се вади залто в Трънско, но с промиване далаверата е за няколко златара дето изкупуват на безценица
31
4
 
11
 
! Отговори
681 преди 6 години
Така, така Президенте наш!По-малко,по-малко и ще изметем ***!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нещо немога да разбера, вместо да изискваме по качествен контрол от еко министереството, по-стриктно спазване на нормите, ние прибягваме до забрана на цели икономически дейности, за мен референдума е показателен че никой в тая държава няма вяра на институциите и по-конкретно на тия дето трябва да следят екологичните норми.