Депутати дават на прокурор реекспорта на лекарства

Всички медикаменти са плащани от здравната каса
13
Депутати дават на прокурор реекспорта на лекарства
Снимка: Булфото, архив

Сигнали за нарушения и резултати от проверки по реекспорта на лекарства, плащани от здравната каса, ще бъде предаден от депутати на поркуратурата, съобщи "24 часа".

В четвъртък парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, чийто председател е Емил Димитров от Обединените патриоти,  ще обсъди разследванията и сигналите и ще ги предаде на главния прокурор Сотир Цацаров.

През миналата година в анализ на КЗК бе посочено, че реекспортът е един от проблемите на пазара на лекарства. От антимонополния регулатор посочиха, че лекарства, плащани частично или изцяло от касата, се изнасят заради по-високите цени в чужбина и това създава рискове за дефицит у нас. В анализа на КЗК се казва още, че за периода 2010 - 2015 г. сред 15-те дружества, занимаващи се с реекспорт, най-големите износители са три фирми.

КЗК изброява компаниите „Рацио Лек", „Трейднет България", свързвана с Марешки, „Беста Мед", „Динерас България", „Ремеди Трейдинг", „Рекс Фармасютикълс", „ББ Фарм", „Акта Фарма" и „Стинг".

НАП проверява бизнесмена депутат и още 17 фирми за реекспорт на лекарства. Две от проверяваните компании са сврързани с Веселин Марешки -­ “Трейднет България” и “Фармнет”.

Имало данни покрай тях за още четири фирми, но били без адреси и активи, нямали ясно установени собственици, а като седалища са посочени София, Силистра, Ихтиман и Велико Търново. Седалището на “Трейднет България” например е преместено от Варна в Ихтиман, след като рускинята Нина Катченко купува фирмата от семейството на Марешки през 2012 г. Като пълномощник на фирмата обаче остава Веска Марешка - майката на бизнесмена и сегашен депутат.

От НАП описват следната схема при реекспорта: ­ дадена фирма заявява за българския пазар лекарства, най-­често напълно или частично плащани от здравната каса, както и такива, чиито цени у нас са много по­-ниски от тези в европейски държави. Лекарствата се доставят до определени аптеки ­ засега е доказано, че има такива във Варна и в Силистра.

30% от лекарствата се продават на пациенти, около 70% се изкупуват от търговци на дребно, но в по­малки количества ­ например до 20 опаковки. Изкупуването се финансира от фирма, която се занимава с износ, а по серийните номера на опаковките се установява, че се изнасят именно лекарсвата, изкупени от аптеките. Те се реализират в Англия, Румъния, Гърция и други държави от ЕС на много по­високи цени от тези в България.

Така се получава двойно заплащане ­ веднъж от НЗОК и втори път при продажбата има чужбина. Официалните представители на дадена марка лекарства дават отстъпки от 30%, а понякога и повече. Аптеките вземат 10% от тази отстпъка, а търговецът ­ 20%.

В НАП имало данни, че схемата с реекспорта действала от 2011 г., но бум има през последните 3­4 г. Средният годишен оборот на всяка една от фирмите, занимаваща се с реекспорт, бил 6­8 млн. лв. Само от началото на тази година пък компании, свързани с Марешки, имали реализирани лекарства в чужбина за 5,246 млн. лв. От НАП предали и данни в прокуратурата, че в схемата за реекспорт са включени и румънски и гръцки фирми, които служели за посредници, за да се намери пазар с най­-висока цена на съответното лекарство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До узун веселиновкасата плаща за лекарство, фармацефта го подменя с по-ефтино а скъпото го продава пак на снабдителите които го изнасят. Втората схема е през доктора - доктора измисля заболяване, пациента взема платеното от касата лекарство което му е ненужно и го заменя. Отновно снабдителя прибира лекартвото и го изнася.Престъпление има защото цялата схема се организира от фирмите които изнасят лекарството - имат специялни хора които обикалят лекарските кабинети и аптеките и организират
11
5
 
7
 
! Отговори
узун веселинов преди 6 години
Така се получава двойно заплащане веднъж от НЗОК и втори път при продажбата има чужбина.---------------------------------------Не пишете глупости.Лекарствата се внасят на по-ниски цени за БГ,и после износът им не е забранен,значи няма престъпление! А касата плаща само когато болният закупи лекарството в аптеката! Няма никакво двойно плащане! За изнесеното касата не плаща!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5, и по времето на соца си имаше ревизьори!
9
1
 
6
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Специално по този въпрос си писахме с Марешки във фейсбук миналата година. По-точно аз му писах, той се правеше на недоразбрал. Накрая ми стана обидно, че дори се занимавам с човек с речник на овчар и никаква съвест и го блокирах. Отказах се. Надявам се да променят закона, защото тревогата дали ще имам лекарство следващия месец ми е в повече.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма такава страна..освен храната по скъпа от Англия и Германия,ами и лекарствата.Как ибопрофен в Лн е 35п,а в БГ 5-6 лв и то съдържание на ибопрофен.Парацетамол 18п,а в Бг 4-5 лв съдържание на парацетамол...как така...защо???Как се образуват цените в Бг за храни,петрол,газ,ток,лекарства..неразбирам...долни,по долни най-долни алчни бг политици и бизнесмени...
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В СОЦА толкова болни НЯМАШЕ и всичко БЕ добро и лъснато.
6
4
 
5
 
! Отговори
Гербераст преди 6 години
Умирайте, никому не сте потребни.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в държавната каса имаше ОБРАЗЦОВИ СЛУЖИТИЛИ КАКГО В СОЦА СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ ХАРЧАТ ПАРИ ЗА РЕВИЗОРИ,
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви кажа от извора, срещнах жена работеща в Здравната каса. Каза следното, внасяме лекарства за всички раково ибтежко болни на преференциални цени, с повече от необходимото и веднага правят реекспорт. Тя каза буквални, някои станаха милионери от това. А лекарствата за раково болните намаляха рязко, получи се дефицит. Казах, това е геноцид. Тя отговори, че това се нарича Свободно движение на капитали. Доктор Менгеле стана милионер с тази далавера. БиБитко получаваше от далаверата и го пазеше.
3
4
 
4
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАМ преди 6 години
В България са НАЙ-високите цени на Лекарствата . Няма къде да ги изнасят .Може да ги въртят по ДВА пъти в Бг .
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве това виц ли е?Къде сте видели дупедат да дава ? дупедата само взема особено на ръка!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"помалко", "но бум има през последните 34 г.", има още бая. Оправете ги!