Борисов: Ще сключим споразумение за реадмисия с Турция!

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не бе в състава на делегацията
14 юни 2017 09:07, Елка Василева
33
Борисов: Ще сключим споразумение за реадмисия с Турция!
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Снимка: БТА

България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Турция Реджеп Ердоган. Премиерът Борисов беше на еднодневна визита в Турция по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм. Срещата Борисов-Ердоган се състоя снощи в президентския дворец Бештепе в Анкара.

"С турския президент обсъдихме много въпроси, защото имаше натрупано напрежение по време на референдума в Турция и на изборите и у нас. Сега е важно да се нормализира обстановката, защото без това няма охрана на границата.

Ако Европейският съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем, каза Борисов. Защото сега и двете страни си изпълняваме своите ангажименти и искаме това да го облечем в споразумение.

Още по темата

Над три милиона мигранти стоят в Турция, на тяхната граница се води война, деликатна е и темата за независим Кюрдистан", каза Борисов.

"Исках да чуя малко повече от кухнята, малко повече от това, което научаваме от репортажите и новините", допълни той.

"На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България", каза Борисов.

Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

"Ние има от какво да се оплачем един от друг, но се опитах да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата, и мисля че се прие", каза Борисов. 

"Премиерът Йълдъръм каза, че има сигурност в нашето управление. Опитахме се да се съсредоточим върху теми, по които се опитваме да работим," каза премиерът.

"Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията", каза Борисов. По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,г-да аборигени,прави ли ви вЧепетление,че при този гръм и трясък,който се лее в Турция и "България",откъм ЕС се лее гробно мълчание?!!Точно това мълчание,би трябвало да говори много на двете страни,разменящи си гръмки хвалебствия!!!И въобще не в наша полза.Сякаш е диалогичен монолог,между господаря Турция и слугата ,България!Май веКе,сме харизани за вилает на Турция,за сметка на...Независим Кюрдистан!!!Чичо Сам чукна къмто Катар,а се пукна към Кюрдистан,за сметка на Б***лг***ристан!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След двучасов разговор ЕРДОГАН ВЗЕЛ ДА ОМЕКВА-истината е че срещата е продължила цели 70 ( седемдесет ) минути пак лъже ......
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да извинява В.Симеонов за оная жена,по-добре да беше поискал да ни върнат турчина ,който уби с камиона си семейството-мотористи и се укри чрез лъжа,подпомогнат от адвоката му.
17
1
 
3
 
! Отговори
Ердо преди 6 години
До АнонименБорисов - най-големият държавник в най-новата История на България.Вярно е , толкова ми е изгоден завалията, че винаги ще го хваля!
16
1
 
2
 
! Отговори
ХА, ХА преди 6 години
До комшолукасамо турците могат да ни изкарат от калтаАйде бе, шомпол, па Баце ти какви ги свърши бе гашолино?
15
5
 
3
 
! Отговори
народ преди 6 години
Браво бойко .с теб сме!
14
1
 
2
 
! Отговори
Ha ha преди 6 години
Pusni turskata armiq da si pribere begancite ot parlamenta da ne izbegat v Garcia, 4e da nqma napregenie. 5 veka = 500 godini karvava pasti4ka si hapna da ti.e.sladko, a koi bqha protiv politici da da imat gragdanski pozicii v drugi dargavi? Primerno mai v Bg, a primiera im kade e? Tova e da te snimat za beluo nqma greshno.6
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всички газови коридори можеха да минават през Турция. Бай Х. много добре е наясно с това, но явно не си спомня какво е правил и говорил преди година - две. С какво се хвалеше пред американските си господари, какво беше спрял?А руският газ можеше ли директно да скочи в България?Кой има повече газ, Русия или Азербайджан?
12
0
 
2
 
! Отговори
Ghost1 преди 6 години
До Тато из ПраКогато няма тука в България такива гласоподаватели които да определят чрез изборът си каква политика трябва да имаме ще се оплакваме все че от Брюксел са виновни за нещо.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов - най-големият държавник в най-новата История на България.Само той може да управлява тук коментиращият "матрял".
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мяза на търговия с газ-мигрант с изваждане 15-14=1 и извеждане,дет числа нема щот они си броят по 5 хил.евро що през аерогара да минат що каква си оградка да прескочят на малолетни водачи на ПТС броят на брой,затуй се качили по дървото до стобора седнали на клона да позяпат той пък се счупил щот се накачили много,паднали в съседния двор за коет си плащат с оправдателни причини,че тръгнали за по нататък за да напуснат,туй кат гаранция,че паднали тука,но ако не ги пуснат нейде,остават като газ-въс
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДАТЕЛ на България си, Борисов !!!!
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов дори дребните чиновници в Брюксел го командват. Ще видите какво сервилничене ще бъде по време на председателството.
7
3
 
14
 
! Отговори
БОРИСОВ, БОРИСОВ, преди 6 години
Че кой ще ти разреши да подпишеш споразумение? Ти пита ли в Брюксел или в Берлин? Не си.Тя Меркел още сега иска да ни връща всички мигранти, минали през България.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ......нямат край подвеждащите им щуротии.подпиши споразумение и тогава плямпай.това ЩЕ ни втръсна вече.А и дали големия ти приятел ще ти пусне фандък?И ако да,то на каква цена?
5
4
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Чакайте малко, нали има такова споразумение с ЕС, но то просто не работи. Ако Баце смята, че ще сключва сделки зад гърба на брюкселските чиновници е леко в грешка. Иначе очаквам от ЕС да ни натресат едни квоти и санкции при неизпълнението им, на които Баце няма и да гъкне.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охранителя е здрав като бик. Ще счупи ръката на Султана.
3
4
 
37
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ще сключиш това което ти НАРЕДЯТ от Брюксел ! Ти твое мнение нямаш...
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само много смел човек може да иде в тази изостанала държaва, където руските посланици биват застрелвани. Баце тъй е стиснал султана за ръката че султана чак е пребледнял хак да му е на ердоган.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре. Иначе бяхме заложници на отношенията между ЕС и Турция. Впрочем Турция връща 100 хиляди бежанци по родните им места - предимно Афганистан и Сирия.