Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?

И БСП подкрепиха промяната, но поискаха още пари за инфраструктура
14 юни 2017 13:45,
99
Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?
Снимка: Facebook

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат, решиха депутатите на първото гласуване на изменението в Закона за движение по пътищата.

Въпреки че партиите изразиха принципно съгласие, че трябва да се приемат мерки за намаляването на жертвите по пътищата и повечето подкрепиха промените, темата за камерите предизвика разгорещен двучасов дебат.

ГЕРБ и БСП поддържаха единодушни позиции "за", но от "Воля" и ДПС прозвучаха обвинения, че изменението няма да доведе до необходимата промяна и се "работи на парче".

Още по темата

В крайна сметка законопроектът бе приет на първо гласуване със 165 гласа "за" от ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" и 26 гласа "въздържал се" от ДПС и "Воля".

Според вносителите, когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

От БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта и потвърдиха, че премахването на знака, предупреждаващ за камери на пътя, ще има положителен ефект. Въпреки това обаче заявиха, че това няма да реши всички проблеми по пътищата и е необходима промяна в няколко закона.

Вносителят на законопроекта Цветан Цветанов също призна, че тази законодателна инициатива е недостатъчна, но трябва да се правят стъпки в тази посока.

"Ако преценяваме, че тази стъпка води до ефективност, защо да не я приемем днес", попита той.

Цветанов изрази и задоволството си, че промените срещат подкрепа от партии, които преди са излизали с аргумента, че "асфалт не се яде", а днес говорят за пътна безопасност, и благодари на БСП за единодушието.

Красимир Янков от левицата му отвърна, че ще подкрепят законопроекта, но настоя, че само тези мерки не са достатъчни, а са необходими конкретни мерки от МВР, повече пари за инфраструктура и средства за обучение.

"Тези промени са пожарникарски, акция по указание на премиера. Това, че говорите дълго и обстоятелствено, не значи, че говорите убедително. Това, което обяснявате, че има широк консенсус по конкретните промени в закона – не е вярно", уточни Янков.

От ДПС пък бяха категорични, че промените няма да решат никакъв сериозен проблем и трябва да се обърне повече внимание на превенцията и обучението още в училище.

"Този закон днес е безполезен, прибързан, не решава обществените отношения. Нито ще увеличите жертвите по пътищата, нито ще ги намалите. Допускам, че има някакви други идеи в маханате на тази табела. Превантивната дейност я махате, наказателната я въвеждате, както и партизанската - полицаите в храсталаците", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

"Кому пречат тези знаци и каква полза, ако ги няма? Забравяме превенцията, ще унищожим прекрасна превантивна мярка. Ще се увеличи риска от катастрофи", настоя и Боряна Георгиева от "Воля".

Лидерът Веселин Марешки допълни и че не става дума само за скоростта, а и за състоянието на пътищата.

"Да не търсим единодушие в непрактичните неща, а да създадем работещи механизми. Не е само скоростта. Дупките по пътищата водят до катастрофи и трошене на човешки съдби. Да видим вашите кметове дали спазват законите, дали са обезопасили пътищата", заяви Марешки.

Тези нападки бяха контрирани от защитници в различни партийни цветове, като основният аргумент беше, че има действащ закон и ограничения по пътищата, които имат императивен характер и всички трябва да ги спазват, независимо дали има табела или не.

"Законът има универсално задължение да се спазва. Да прекратим този спор, да не внушаваме, че законът се спазва, само когато могат да те хванат. Промяната не решава всички проблеми, но решава един", коментира Таско Ерменков от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
2
 
! Отговори
до Dies Irea преди 6 години
Това да се направи, онова да се направи...... от къде парички за всички тези работи.Такива като теб не искат да плащат за нищо.Ако ти вдигнат винетката ще ревнеш ако ти сложат такси също.Иначе искаш лукс, колко си дал и колко си взел от държавата.Направи си сметката.Такива като теб хейтърчета, по принцип винаги са по тънката лайсна, нищо не плащат, но са винаги на опашката за вземащи.А как ревът, като вдовица за...... .Одеве пак минах покрай една кола забила се в дърво, на равен прав хубав път..
44
2
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
И след като сме се хванали да затягаме контрола защо нямаме още закон за задължително присъствие на депутатите на работното им място? Тоест има казвало се Кодекс на труда и по него всички трябва вече да са дисциплинарно уволнени защото не са се всичките не са се явявали по 3 работни дни без основателна причина, но да те законите са за да се спазват от простолюдието! Първо да си стегнем мързеливите прасета тогава да стягаме останалите започва се от главата не от опашката.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в скоростта. В Германия по аутобаните ограничения няма. Проблемът е в манталитета на народа и комплексите му да ходи навсякъде с автомобил, без да има пари да го поддържа. *** пример. Сервитьорче в пицарийка с има няма 1500лв. заплата кара BMW X5. Не само е смешно, ами чак тъжно. Същото това ходи да се перчи после по улиците и да се прави на "гъзар". На работа се ходи само с кола. Това колелото не е за големия гъзар. Изобщо, манталитет на *** не можеш да промениш.
42
9
 
3
 
! Отговори
Спиро преди 6 години
Всички "примерни шофьори", спазващи правилата за движение ревнаха срещу премахването на знака, че има камера за скорост. И започнаха да цитират евро директиви и закони, как е незаконно да те хванат в нарушаването на закона за движение по пътищата. хахаха Само сап ще ги оправи българите.
41
0
 
16
 
! Отговори
ззз преди 6 години
...в магазините, в офисите и във фирмите ... на всякъде където има такива камери ИМА ЗНАК (или би трябвало да има) уведомяващ, че те заснемат!Казвам го от личен опит - охранителна камера във вход - бях предупреден спешно да поставя ЗНАК в противен случай рискувам съдебни разправий и голяма глоба, ако някой се заяде.Та за блюстителите на закона, щом толкова се бият в гърдите да се спазва закона, то НЕКА се СПАЗВА закона т.е. УВЕДОМЛЕНИЕТО да си остане!Противното е НЕЗАКОННО!
40
0
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименДа защото само там може да изпревариш колоната от Тирове която се влачи пред теб. Или Камионите да ги отбият пред обходни пътища или да разширят пътищата и да ги направят четири лентови (по две ленти в посока стигат) да винаги ще има *** който ще правят глупости, но тук пак проблема не е в знака, а че те са на пътя и много от тях са с по 100 акта и пак са зад волана! Така, че махането на този знак е проблем само за редовните (тези който си плащат актовете) другите им е все тая!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва наистина всички разбирачи са по сайтовете.Кой работи.Дано не пише тук и някой дето в момента шофира, че..
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е т-ъ-п-о и няма как да просъществува. Като спаднат приходите ( а целта е да има приходи, а не безопасност на пътя) ще разберат, че е грашка.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, това е начина, когато те ударят по джоба, за българина друг начин няма
36
0
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До дай 50лвКолега точно в 10-ката. Те не липсват, а са направо ампутирани от тази територия. Ние имаме коларски пътеки, кози пътеки и тук там някой траншей, окоп и други останки от Първа Световна Война. Не може международни пътища по който минават по 5000 ТИР-а на ден да са двулентови (по една лента в посока) и да ми говорите за път. Я тръгни Русе-София в петък и е просто прекрасно (ако спазваш ограниченията) до края на по другата седмица може и да стигнеш!
35
6
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Вие хора не сте добре!!! Когато има новини за строене на пътища, ламтите как народа асфалт не ял... ся новината е за промени в закона ревете, че требало пътища да се строят... то реално целия проблем, ни е в пътища ни в знаци, проблема е във възпитанието на хората и ниската наказуемост и събираемост на глобите, най-вече на най-наглите нарушители...
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешен народ сме. Тук всеки се напъва да обяснява колко смешни били управниците, колко грешно било да се махат радарните знаци, да се слагат изобщо радари. Само и само да не се наложи да кара по правилата.Да питам аз ако направят пътищата идеални, и няма контрол, ще станат ли по-малко катастрофите? Не, касапницата ще е даже още по голяма. Сухите факти сочат, че българите *** не умеем да управляваме разумно автомобили. Количеството умрели и осакатени по пътищата го даказват.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се кара бързо по лоши пътища.Кара се бързо точно по оправените пътни отсечки, и точно там ще има камери.Понеже някой хора като видят прав път и хубав асфалт и откачат. Скоростта може да е от преди 30 години, но и автопарка ни е горе долу там.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това ли е борбата с катастрофите,като турят катаджий по пътищата да събират повече пари.
31
0
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименПроблема не е в това как караш, а че плащаш за път, а път няма. Плащаш застраховка, а при ПТП не покриват нищо. В тази държава само плащаш, а права нямаш никакви! Виж тези който не плащат (държавни служители, депутати, малцинства) те имат само права и нямат задължения. Това ни е проблема. Като искат да има по малко ПТП-та да оправят пътищата - нали за това плащаме свинетки и акцизи на горивата! Къде отиват тия пари? Първо си свърши работата и тогава изисквай, а не само дай та дай
30
4
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
А в ЗдВП ще е упоменато че могат да те снимат на пътя и проблема ще е решен.Щом си шофьор си длъжен да познаваш закона и да го четеш;.А като го познаваш си информиран.Така ,че........... . А за тези които не могат да четат и помнят, не им е мястото на пътя.
29
0
 
5
 
! Отговори
Касичка преди 6 години
Вече се пълня с парички;) Това не решава проблема за жалост.
28
0
 
11
 
! Отговори
дай 50лв преди 6 години
управниците вместо да харчат милиони за камери,нови патрулки и увеличени на заплатите на полицайте,да пренасочат тези пари за стройтелство на пътища!!!Проблема е в лошите и липсващи пътища!
27
2
 
12
 
! Отговори
ззз преди 6 години
До до 333Извинявай, но не ти разбрах гениалната мисъл?Аз ограниченията ги спазвам САМО когато са смислени т.е. в Б-я рядко.Фак е че след махането на този знак АЗ ще оспорвам ВСЯКО мое заснемане и ГАРАНТИРАНО всяко едно такова ще падне в съда.Да не говоря, че оядените кyкu видят ли, че няма вземат сухо (а АЗ пари за рекет НЕ ДАВАМ), да не говорим пък, че ще се видим в съда - и бият отбой.Най-големият убиец са ЛОШИТЕ пътища и кръстовища и малoумната регулация на движението.
26
4
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименНа влизане в магазина има стикер който показва, че обекта е под видео наблюдение - точно там е разковничето. Този знак показваше същото. Предупреден си и сам избираш да минеш от там и даваш съгласието си. Като няма знак и не си предупреден нарушават човешките ти права според европейското законодателство. Това е.