Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?

И БСП подкрепиха промяната, но поискаха още пари за инфраструктура
14 юни 2017 13:45,
99
Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?
Снимка: Facebook

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат, решиха депутатите на първото гласуване на изменението в Закона за движение по пътищата.

Въпреки че партиите изразиха принципно съгласие, че трябва да се приемат мерки за намаляването на жертвите по пътищата и повечето подкрепиха промените, темата за камерите предизвика разгорещен двучасов дебат.

ГЕРБ и БСП поддържаха единодушни позиции "за", но от "Воля" и ДПС прозвучаха обвинения, че изменението няма да доведе до необходимата промяна и се "работи на парче".

Още по темата

В крайна сметка законопроектът бе приет на първо гласуване със 165 гласа "за" от ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" и 26 гласа "въздържал се" от ДПС и "Воля".

Според вносителите, когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

От БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта и потвърдиха, че премахването на знака, предупреждаващ за камери на пътя, ще има положителен ефект. Въпреки това обаче заявиха, че това няма да реши всички проблеми по пътищата и е необходима промяна в няколко закона.

Вносителят на законопроекта Цветан Цветанов също призна, че тази законодателна инициатива е недостатъчна, но трябва да се правят стъпки в тази посока.

"Ако преценяваме, че тази стъпка води до ефективност, защо да не я приемем днес", попита той.

Цветанов изрази и задоволството си, че промените срещат подкрепа от партии, които преди са излизали с аргумента, че "асфалт не се яде", а днес говорят за пътна безопасност, и благодари на БСП за единодушието.

Красимир Янков от левицата му отвърна, че ще подкрепят законопроекта, но настоя, че само тези мерки не са достатъчни, а са необходими конкретни мерки от МВР, повече пари за инфраструктура и средства за обучение.

"Тези промени са пожарникарски, акция по указание на премиера. Това, че говорите дълго и обстоятелствено, не значи, че говорите убедително. Това, което обяснявате, че има широк консенсус по конкретните промени в закона – не е вярно", уточни Янков.

От ДПС пък бяха категорични, че промените няма да решат никакъв сериозен проблем и трябва да се обърне повече внимание на превенцията и обучението още в училище.

"Този закон днес е безполезен, прибързан, не решава обществените отношения. Нито ще увеличите жертвите по пътищата, нито ще ги намалите. Допускам, че има някакви други идеи в маханате на тази табела. Превантивната дейност я махате, наказателната я въвеждате, както и партизанската - полицаите в храсталаците", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

"Кому пречат тези знаци и каква полза, ако ги няма? Забравяме превенцията, ще унищожим прекрасна превантивна мярка. Ще се увеличи риска от катастрофи", настоя и Боряна Георгиева от "Воля".

Лидерът Веселин Марешки допълни и че не става дума само за скоростта, а и за състоянието на пътищата.

"Да не търсим единодушие в непрактичните неща, а да създадем работещи механизми. Не е само скоростта. Дупките по пътищата водят до катастрофи и трошене на човешки съдби. Да видим вашите кметове дали спазват законите, дали са обезопасили пътищата", заяви Марешки.

Тези нападки бяха контрирани от защитници в различни партийни цветове, като основният аргумент беше, че има действащ закон и ограничения по пътищата, които имат императивен характер и всички трябва да ги спазват, независимо дали има табела или не.

"Законът има универсално задължение да се спазва. Да прекратим този спор, да не внушаваме, че законът се спазва, само когато могат да те хванат. Промяната не решава всички проблеми, но решава един", коментира Таско Ерменков от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рИвете не рИветИ, ще *** ИдетИ.Карайте си разумно каручките и няма да има проблем.
24
1
 
5
 
! Отговори
Нито преди 6 години
превенция, нито работа на парче, а чиста проба закон-касичка!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19 Ако обърнеш внимание,в магазините и обществените места където има поставени камери за наблюдение и запис има и поставени стикери,че обектът е с видеонаблюдение! Именно за да не попада под ударите на ЗСРС!
22
1
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименИ как стигна до този извод?Просто колите вече не са лади и жигулита. Не може на прави участъци ограничение 50 защото милиционера трябва да има къде да застане с камерата и да събира подкупи! Просто закона също трябва да влезе поне в 20 век, а не да е още в праисторията. Да закона е за да се спазва, но всички сме виждали как КАТ и ПОЛИЦИЯ не спазват закона и се чудят как да направят обратен през двойна непрекъсната за да стигнат по бързо до казиното за игра с едноръкия бандит!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Не е въпроса в заснемане на нарушители. Проблема е в умишлено сложените безумни ограничения от 60 км/ч, проблема е в мисленето на държавните кра**тун*и - вместо превенция и правилно поставени ограничения, вместо изграждане на читави пътища и жестоки наказания на корумпираните полицаи - НОВА възможност за ****уп*ция и пълнене на бюджета на МВР. НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАШИЯ ЖИВОТ, САМО ОТ ТОВА, КАК ДА ВИ ГЛОБЯТ.Затова и досега от кампаниите на МВР няма никаква полза.
20
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
и са кво праиме?
19
0
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това е да напълнят касите и нова част от войната срещу народа!Нищо друго!..Такова безумие е за съд!..долни мошенници!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не е законно да се заснема, защо има камери в магазините, фирмите, офисите и къде ли не.Защо там няма проблем да те снимат а на пътя има.Не мога да разбера двойният стандарт.Нали във всички случаи камерите са за да снимат нарушители, крадци всички които тарикатстват в офисите(скатават)
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Колега,това тотално следене на всички,без значение дали спазваш или не ЗДП е обидно!Значи в тях е ножа и хляба,но самите те са супер некъдърни,не могат да измислят дбре работещ закон и се почваей така,давай ще караме наред,пък който оцелее оцелее! Къде отива равнопоставеността и феърплея?
16
1
 
12
 
! Отговори
ууу преди 6 години
Да махнат табелите за заснемане е правилно, но другото което трябва да се направи е да се оптимизира скоростта по пътищата.Не може да важат ограниченията които са важали преди 30 години.Така само се узаконяват хранилките за полицията.Супер прав път и изведнъж ограничение 60, а зад храста патрулка. Нека да се направи така, че скоростта да се оптимизира и завиши разумно там където може.Все пак извън градско 90 не е кой знае каква скорост, независимо че се наближава селско пътче,което има знак стоп
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законът трябва да се спазва от всички и най вече от законотворците !!!!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Никой няма да има нищо напротив да спазва закона ако закона беше в крачка с реалността!Неможе да сме с ограничение за скоростта каквото е било когато колите са били с 40 конски сили и се е пътувало 5 дена с камили. И първо оправете кратерите по пътищата те са истинската причина за катастрофите. Половината ви статистика е там за да го скрие! На всеки от нас му се е налагало да спира внезапно заради необезопасен кратер или трап по първокласната (платена със свинетка) пътна мрежа!
13
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как наскачаха всички, че щели да ги заснемат.Ами ще ви заснемат, като сте нарушители. Противозаконно ще е ако не си нарушител и те заснемат.Всички си знаят правата в тази държавка нашата, но задълженията не.То за това сме на този хал.Седем милиона тариката с голи ***.
12
6
 
3
 
! Отговори
до 333 преди 6 години
Какво те притеснява бе артик, нали там където е имало табела за заснемане преди това има табела за ограничение на скоростта.Спазвай ограничението и няма да има проблем.Нали искаш да се спазва закона.Спазвай го първи ти.
11
0
 
6
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До nemam nerviЕ, как иначе - в НС има само проруски партии, президента е проруски и дори ще покани Путин догодина, нищо, че целия цивилизован свят има крайно негативно отношение към него.
10
0
 
8
 
! Отговори
Сперма в Разтройство преди 6 години
Ми сега кой ще поеме отговорност за грешката на тоя който ги е слагал? ВСИЧКИ *** НА БЕСИЛОТО!
9
0
 
13
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Добре де, тези толкова ли са тъpи!?Този знак не е НАША измислица или прищявка. и целта му НЕ Е да се НАМАЛИ скоростта. Целта е да се спази закона при ЗАСНЕМАНЕ: т.е. НИКОЙ няма право да те СНИМА БЕЗ предупреждение независимо от причината!Т.е. без това УВЕДОМЛЕНИЕ ВСЯКО заснемане автоматично пада стигне ли се до съд!Ако не съм прав, някой юрист да каже как е законово, но аз знам че и в Америка и в Европа за това го има този знак!
8
0
 
11
 
! Отговори
! преди 6 години
Най-кърпеният закон! Как оцеляхме 2 месеца без парламент, който да ровичка в ЗДвП не знам !!!В действителност знакът има практическо приложение, защото когато застанат от КАТ зад знак ограничаващ скоростта, шофьорът не знае радарът каква зона за действие има и дали всъщност се контролира преди знака или след знака. Но като цяло този знак не им е проблема.Виждал съм такъв на постоянна стойка с табелка - "важи следващите 15 км" или по-често подвижна, но ниска, зад храстче, завъртян към сграда
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махането на знака,за заснемане автомобила при превишаване на скоростта,автоматично превръща радара във вид СРС,а когато то не е поискано по съответния ред и не е одобрено от компетентен Председател на Окр.или Софийски районен съд,се превръща в негодно доказателствено средство,а този който си е позволил да го приложи,носи и наказателна отговорност!Също съм на мнение,като колегата по-долу,че при обжалване решението,ще бъде отменено! Аче има крещяща нужда от по-строги санкции,това е безспорно!
6
2
 
11
 
! Отговори
nemam nervi преди 6 години
Все повече българската демокрация започва да прилича на руската