Мажоритарният мач завършва 3:1, резултатът обаче е: 13:1

Социолог и изборен експерт коментират темата пред Bulgaria ON AIR
14 юни 2017 10:45,
52

България не трябва да допуска това безумие, което хората не разбират, да им се случи! Това отсече в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев по повод идеята за въвеждане на мажоритарната избирателна система у нас.

Пред гостите в студиото на Bulgaria ON AIR бе поставен въпросът има ли възможност да се смени избирателната система с мажоритарна?

Още по темата

Вчера в правната комисия бе гласуван законопроектът на ГЕРБ, който днес влиза на първо четене в пленарната зала.

"Това е безумна, глупава система. Ще го обясня като футболна среща. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това представлява мажоритарната система", даде пример Райчев.

Социологът твърди, че ДПС се подиграва с ГЕРБ. По думите му партията казва на дясноцентристите: "Вие не искате мажоритарна система. Вие искате да я предложите, а ние да я отхвърлим. Затова ще ви подкрепим, за да покажем, че вие първи ще се отдръпнете".

"ДПС приеха предложението на ГЕРБ като си мислиха, че ще се отдръпнат, но те не го направиха", продължи Андрей Райчев.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Явор Божинков от БСП и Александър Сиди от Обединените патриоти, които изразиха мнението си по темата.

"БСП е за смесена система, но мажоритарната е достатъчно голяма и сложна и заслужава да бъде разглеждана сама", твърди Божинков, а Сиди бе категоричен, че Патриотите стоят твърдо зад позицията си против мажоритарния избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това което райчев голфъра комунист милионер казва, че е неправилно, това е правилно!"Да ама те са наясно с това.Затова като искат да мине нещо, ме слягат пионки "противници".А ДПС иска мажоритарна система сто процента. Нали по същата мажоритарна система сега са кметските избори и ДПС от десетилетия са окупирали кметствата и местната власт затова.Слави е поредната пионка на мафията. Вижте кметските избори, точно това предлагат да са и парламентарните. Това е реалността и как работи сега
43
3
 
3
 
! Отговори
кое е правилно? преди 6 години
Това което райчев голфъра комунист милионер казва, че е неправилно, това е правилно!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като макарона, избран по "демократичната" система, вече се е обяви против нея, като несправедлива-какво повече има да се коментира!?т.н. мажоритарна т.е. т.н. "личностна" изборна система е въведена там, където упрвляващите, имащи себе си за "богоизбрани" (само щото задържат част от зннаието за себе си) искат да имат гарантиран "филтър" от "нашествие на непосветени", които биха се промушили при сегашната система!вижте "демокр." уса - избира се не прецедент, "посредницици" избиращи него !
41
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пропорционалната система беше въведена без да питат никой. Партиите си я харесаха. И сега много ли ви харесва как се управлява България. Народа каза че иска промяна - партиите викат сакън много лошо ще стане. За кого? за тях със сигурност.
40
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
До 31 наистина никой не мисли. Избора на Радев беше най-красноречивия пример за положителното на мажоритарния вот. Ти ми го даваш за да ме убедиш в обратното. Абсурдистан живее в твоята глава.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪПРОСЪТ НЕ Е, ЧЕ НАРОДО Е *** И НЕРАЗБРА ЗА КАКВО ТОЧНО ГЛАСУВА С ДА ЗА МАЖОРИТАРНИТЕ!!!ВЪПРОСО Е, ЧЕ НАРОДА КАЗА ДА И ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО!!!МНОГО ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ПОДОБНИ НА НЕМАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВЪПРОС НА ПРАВИЛА Е!!!ВЪПРОСО Е, ЧЕ НАРОДА НИКОЙ ГО НЕ СЛУША!
38
1
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
В държавите с мажоритарни парламентарни избори обикновено парламентите са двукамарни. Това е направено за да се гарантира баланс между двете законодателни тела. При мажоритарната система се губят много гласове - т.е. всички, които не са за избрания кандидат, което в съответствие с андрешковско изборно райониране може да доведе до резултат 13:1, както казва Райчев. Освен това в БГ се гласува за партии, а не за личности. Затова гласовете за Цецка на последните избори бяха за ГЕРБ, а не за нея личн
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалки псевдо "социолози" "политолози" и "експерти" ъолкова сте жлаки и смешни че дори незаслужавате да ви коментираме, народа се е изказал 73 % за мажоритарния вот, ако Вие смятате че трябва да остане пропорционалнта система, организирайте референдум, просто е, засега народа каза ясно и категорично ЗА мажоритарен вот в два тура
36
5
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:139 години СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ - В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
35
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ако приемат мажоритарното в 2 тура, след следващите избори Слави ще е най - псувания човек в БГ. Ама нали "народа" гласувал :). Циркът ще е пълен. Не може Сулю и Пулю да гласуват за неща, които не разбират и да им бутат блюлетините в ръцете уж е задължително да гласуват!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraЗнаех си аз, че работната ръка в тази държава за нищо не става.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев и с подкрепата на ГЕРБ също щеше да е Президент, но ако беше кандидатура на която и да е от следващите партии, щеше да види президентството през крив макарон.Пак ми кажете, че вота не зависи от партиите, а само от личностите. :)))
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КККНапротив, гласуваха за Радев и против Цачева. На следващите избори се видя колко гласуваха за БСП
31
8
 
3
 
! Отговори
ККК преди 6 години
До Никой не мислимай и ти не мислиш :):) не кандидатурата на радев беше силна, кандидатурата на цецка беше абсурдна ! ... даже радев е жив пример що не трябва да има мажоритарни избори :) ... точно 2 месеца преди изборите никой не го знаеше, а хората гласуваха за БСП
30
3
 
20
 
! Отговори
Никой не мисли преди 6 години
Избора за Президент е напълно мажоритарен в два тура. Обаче, Борисов ви върза едно магаре и то стигна до балотаж. Ако я нямаше силната кандидатура на Радев, магарето щеше да е Президент. Още ли мислите, че при мажоритарен вот хората ще гласуват за личности , а не за партии ? И от къде ще се пръкнат кандидати с качества които хората да подкрепят? Кандидатите никой няма да ги познава и отново ще се гласува партийно.
29
5
 
9
 
! Отговори
KKK преди 6 години
Кметицата на Младост беше избрана на мажоритарни избори, под предтекста че уж била личност ... 9 месеца по късно всички искат да е разкъсат :) .... а го приемат, а Ценко Чоков и други мутри става депутат догодина :)
28
3
 
11
 
! Отговори
risk assessor. преди 6 години
Някой разбра ли какво точно искаше да каже Райчев?ДПС туй- онуй... склеротик!
27
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Джедай нема никакъв смисъл от "мажоритарен елемент" - това е като в кофа с фекалии да сипеш лъжица мед и да разчиташ че вкуса ще се оправи. Вкуса е добър само при пълна с мед кофа.
26
2
 
15
 
! Отговори
! преди 6 години
При мажоритарен с 1 тур - е точно така. В два тура - спечелилият омразен кандидат на първи тур с 30%, на втори тур взима пак 30%, а другите подкрепят втория и влиза той със 70%. Така че може и да е сериозен шамар за ГЕРБ.
25
5
 
16
 
! Отговори
не разбиращ преди 6 години
Как така вече 27 години избираме пропорционално представителите ни в парламента, а няма промяна? Хайде сега да избираме мажоритарно, пък да видим дали "ще разберем" ако стане по-добро!