Мажоритарният мач завършва 3:1, резултатът обаче е: 13:1

Социолог и изборен експерт коментират темата пред Bulgaria ON AIR
14 юни 2017 10:45,
52

България не трябва да допуска това безумие, което хората не разбират, да им се случи! Това отсече в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев по повод идеята за въвеждане на мажоритарната избирателна система у нас.

Пред гостите в студиото на Bulgaria ON AIR бе поставен въпросът има ли възможност да се смени избирателната система с мажоритарна?

Още по темата

Вчера в правната комисия бе гласуван законопроектът на ГЕРБ, който днес влиза на първо четене в пленарната зала.

"Това е безумна, глупава система. Ще го обясня като футболна среща. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това представлява мажоритарната система", даде пример Райчев.

Социологът твърди, че ДПС се подиграва с ГЕРБ. По думите му партията казва на дясноцентристите: "Вие не искате мажоритарна система. Вие искате да я предложите, а ние да я отхвърлим. Затова ще ви подкрепим, за да покажем, че вие първи ще се отдръпнете".

"ДПС приеха предложението на ГЕРБ като си мислиха, че ще се отдръпнат, но те не го направиха", продължи Андрей Райчев.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Явор Божинков от БСП и Александър Сиди от Обединените патриоти, които изразиха мнението си по темата.

"БСП е за смесена система, но мажоритарната е достатъчно голяма и сложна и заслужава да бъде разглеждана сама", твърди Божинков, а Сиди бе категоричен, че Патриотите стоят твърдо зад позицията си против мажоритарния избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Прав е Райчев, ама нали доста хора си въобразяват, че при мажоритарна система нямало да се гласува за партии или можело да се отзовават депутати, ако не си изпълнят обещанията. Нито едното, нито другото е вярно. В България и при мажоритарен вот се гласува за партията, която стои зад кандидата, а човека най-често изобщо не го знаят кой е. В момента при мажоритарни избори един много вероятен резултат е ГЕРБ с 200 депутати и ДПС с 40 депутати, но след няколко години не е ясно дали палачинката няма
3
10
 
13
 
! Отговори
До Човек от... преди 6 години
ГЕРБ са доказали се некадърници, за съжаление към момента няма по-добра алтернатива.
2
6
 
15
 
! Отговори
PD преди 6 години
Самозабравили се експерти!Когато не слушаш народа, ще дойде време, и народа ще ти го припомни. И в критичен момент, ще е жалка, но заслужена следната картина: Елита вика напред, а зад него няма народ. Уви малко умни са, за да го проумеят, значи ще се наложи да го преживет. Отново.
1
42
 
8
 
! Отговори
Човек от народа преди 6 години
ГЕРБ са доказали, че най-добре знаят как да управляват България. Затова, ние обикновените хора, трябва да послушаме техните експерти по този въпрос. Каквато система смятат от ГЕРБ, че е най-добра, такава трябва да бъде!