Мажоритарният вот – мираж! ДПС пак и последно против

Вчера позицията на партията бе в подкрепа на мажоритарните избори
14 юни 2017 13:30,
23
Мажоритарният вот – мираж! ДПС пак и последно против
Снимка: архив, Булфото

Мажоритарното гласуване пак се превръща в мираж. Въпреки че вчера ДПС го подкрепи и даде възможност то да бъде прието от правната комисия, днес от движението обявиха, че са взели окончателно решение да гласуват против при разглеждането му в пленарната зала.

Още по темата

Промените в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарно гласуване и намаляване на държавната субсидия на 1 лв. бяха внесени от ГЕРБ в отговор на резултатите от референдума на Слави Трифонов. В правната комисия вчера те минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". 

При гласуването в пленарна зала обаче без гласовете на ДПС проектът няма как да мине. Зад него ще останат само депутатите от ГЕРБ и "Воля", а против - БСП, ДПС и Патриотите. 

Първоначалната позиция на ДПС бе против референдума и против мажоритарните избори, но вчера показаха обрат в нея. А днес Йордан Цонев обясни, че гласуването в правната комисия е предшествало решението на групата на ДПС. 

"Нямахме изработена позиция до заседанието на правната комисия и заседанието на групата, тъй като при нас имаше различни гледни точки", каза Цанев. Той обясни, че мненията били разделени - едните били, че ДПС няма да загуби от мажоритарен вот, дори напротив. Имало и мнения, че след като 2 млн. души са поискали такава промяна, трябвало да се разберат мотивите им.

В крайна сметка е надделяло мнението, че мажоритарното гласуване е вредно за България и че може да хвърли политиката в хаос.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки потвърди нагласата на партията си да гласува за мажоритарното гласуване.

"За нас като политическа сила и като хора колкото по-мажоритарни избори, толкова по-добре за България и за българския народ", каза лидерът на "Воля".

Според Марешки твърденията за "нестигане на гласове" на мажоритарните избори са "театър". 

"Тези театри, че гласовете стигат или не стигат са за пред публиката, която не разбира. Ако на практика ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ако искат да продадат сградата на парламента, ви гарантирам, че ще намерят огромно мнозинство", каза Марешки и допълни: "И ако това нестигане на гласовете се отиграва в момента, то е защото най-вероятно те са имали идея популистично да кажат - ето, подкрепяме исканията на тези два милиона с ясното съзнание, че това няма да се случи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против, бе! Парламентарната демокрация и парламентарната република изисква партии и пълно представителство. Процентите на партиите се губят при мажоритарни избори и най-големият бабаит взема властта и мачка другите партии.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми как да искат мажоритарен вот като после няма да влязат в парламента?
16
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
до 17 ей няма край глупостта човешка - Мажоритарния вот бил добър за олигархията. Ако беше така - отдавна да гласуваш мажоритарно без да те питат -както беше въведена пропорционалната система през 90те.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарния вот е добър за олигархията,местните велможи,богатите партии и всеки,който може да си купи гласове.Изборите у нас през последните години показаха,че който може да си купи гласове,той печели.А хората гласуваха по инерция,защото вота беше две в едно/заедно с президентските/,а хората гласуваха основно за падане ба субсидията,на както виждаме,никой не иска да се раздели с нея.Така че не ги мислете,независимо от системата те пак ще си спечелят,защото ЗАБОГАТЯХА ОТ НАШИЯ ДЖОБ.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо винаги се правят някакви догадки, нека да го приемат пък ще видим. На ДПС не им харесва, защото друго е да казваш шефа каза , друго да поемеш личната си отговорност. Друго е шефа да не може да казва кой ще бъде. И то не е така само в ДПС, така е и във всички партии, каквото вожда каже и вожда винаги е прав. Той реди листите и така ......... Мажоритарният вот е бич за партийните организации от диктатурен принцип , в БГ други няма. Всички са по схемата на БКП !!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шиб... ***. Ама нали трябва да взимат кинти за да вкарат някой платежоспособен. Я бат Сали, я Дебеланчо Пеевски.
12
2
 
9
 
! Отговори
дост преди 6 години
следващият път дпс на ***.долу мафията сарайска......
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка наистина ДПС са най-отговорната партия в България.Те винаги ще имат около 30-35 депутата.Само ,че дали ще ви хареса ако следващото народно събрание избрано уж мажоритарно е от 180 депутата от Герб ,30 от БСП и 30 от ДПС.Всички други духат супата ,а бате ви бойко става Тодор Живков -Втори
10
1
 
7
 
! Отговори
! преди 6 години
Друг вариант е ДПС да са в залата и да създадат усещане, че ще гласуват ПРОТИВ, но да не гласуват въобще и после ще има ама то какво стана, взехме че го приехме. БСП иска прегласуване, ГЕРБ са съгласни, след което 15 излизат да пият кафе, ДПС гласува с няколко ЗА. Законът отива на второ четене и там единодушно всички са ПРОТИВ :D
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей колко много разбирачи се навъдили тук.Ами във Франция сегашния президент Макрон обеща като дойде на власт да смени мажоритарната система ,че била несправедлива .Ами такава е защото примерно Лю Пен получи 3 милиона гласа ,а ще има един или най-много трима депутати.А другата партия с 5 милиона гласа ще има 450 депутатаЗначи за победителя един депутат е 100 000 гласа ,а за загубилите -един депутат 1 000 000 гласа
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протест срещу безобразията които се вършат в нашата страна през последните 28 години.
7
2
 
9
 
! Отговори
Ми добре преди 6 години
аз гласувах за мажоритарен вот. тези 3 партии БСП,дпс и патриотите отказват. значи почват с - 3 милиона.
6
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Като ходим на избори - много разумен българския народ - като на референдум им НАРЕДИМ как да решат някакъв въпрос - ааа той народа не разбира. Тези хора са узорпирали властта. България се управлява от партиите а партиите ги управлява КОЙ и койчовците като него.
5
1
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
Като нищо ДПС да гласува ЗА законопроекта. Сега ГЕРБ ги тресе популизъм и играят театър. Искат да се изкарат единствената опора на хората, ДПС може да блъфират и да казват че ще са против, обаче да си представим, че ДПС гласува ЗА и законът мине на първо четене. Още на второ четене ще се окаже че ГЕРБ трябва да измислят как да се отърват от положението, което и те не го искат, и театърът ще продължи с изказвания, обиди, сръдни и излизане от залата или половината ще ги тръшне тайнствен вирус ...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излиза не се съобразяват с волята на народа, яваващ се техен работодател.До кога ще ги търпим тези търтеи в парламента, не разбрахте ли че няма ГЕРБ, БСП, ДПС, ПОТРИОТИ, всичко е едно.България си отива но на никого от горе изброени партии не му пука.
3
0
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ликуй,народе ! Ти си ги избра...
2
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
И сега ще видите демонстрация на идиотията на пропорционалния вот. "НАРОДНИТЕ" представители, като един ще гласуват по волята на шефовете си в партиите. Един няма инакомислещ. А сега ми каже те наши представители ли са и ли са назначени от вождовете с листите.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брей, че "шахматна картинка" - горе- замесничката е шахматна, долу - ментата сочи с показалеца от къде му спускат решенията, всички офце блееееят ли блеят , е почти всички...