Половин година след референдума на Слави: Кой иска мажоритарност?

С близо 25% спада подкрепата за въвеждането на тази избирателна система
14 юни 2017 21:00,
62
Половин година след референдума на Слави: Кой иска мажоритарност?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Това показват данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

Още по темата

Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май.

В референдума от ноември гражданите отговоряха на три въпроса: "за" и "против" мажоритарен избор на депутати, "за" и "против" задължителното гласуване и "за" и "против" намаляването на партийната субсидия на 1 лев на гласа.

На първия и третия въпрос над 2,5 млн. граждани бяха "за", а на втория - над 2 млн.

"Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла", аргументират се социолозите.

Припомняме ви, че в края на май Върховният административен съд обяви, че парламентът не е задължен да приеме решенията от референдума на Слави.

До съдебния изход от сагата се стигна, след като организаторите на допитването атакуваха преброяването на бюлетините със съмнения за манипулации.

Съдът прие, че действително около 500  гласа не са били отчетени при смятането на резултатите. Въпреки това за задължително изпълнение не достигат още 11 500.

Самият Слави Трифонов нарече съдебното решение "странно" и "неморално". Според него магистратите от една страна признават референдума за опорочен, а от друга отказват да доведат разследването докрай. Това било "поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а слуга на политическата класа", заяви Трифонов.

Независимо от решението на съда мнозинството от ГЕРБ вече внесе в парламента предложенията от референдума за въвеждане на мажоритарна изборна система, както и за намаляване на партийната субсидия.

В правната комисия вчера те минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля".

Днес обаче от партята на Ахмед Доган се врътнаха на 180° - няма да подкрепят мажоритарния вот.

При гласуването в пленарна зала обаче без гласовете на ДПС проектът няма как да мине.

Зад него ще останат само депутатите от ГЕРБ и "Воля", а против - БСП, ДПС и Патриотите.
------------------
Данните са от ежемесечното независимо националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл", базирано на извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Изследването е проведено в период: 4-11 май 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой има най-много опит в управлението през последните години? Очевидно, ГЕРБ!Кой се е доказал от години, че умее да води страната в правилна посока, да строи изцяло нова модерна България, да вдига доходите на хората, да вдига реномето на страната в международните организации? Очевидно, ГЕРБ!Така че нека ГЕРБ да кажат експертното си мнение за това каква избирателна система е най-подходяща за България! Няма как вместо това да слушаме Слави Трифонов, референдумни резултати и други такива!
2
15
 
4
 
! Отговори
Ам преди 6 години
Мажоритарен характер имат изборите в момента.Всяка партия обявява кандидатите си по места, изборени със съответен номер пред всяка секция. След това в бюлетината гласоподаветеля избира своя народен представител.
1
15
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ШЕПА РУСКИ ПРЕДАТЕЛИ НЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! НАУЧЕТЕ ИСТОРИЯТА!