Сблъсък за пенсиите: Проценти, аргументи и... стихове

ГЕРБ и БСП размениха обвинения за безпринципност
14 юни 2017 20:52,
34
Сблъсък за пенсиите: Проценти, аргументи и... стихове
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор за парите на пенсионерите в пленарната зала. От БСП предлагат пенсиите, отпуснати до края на 2012 г., да се преизчислят от 1 юли 2017 г., като индивидуалният коефицент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2013 г. - 618 лв.

Още по темата
От ГЕРБ обаче обвиниха социалистите, че по този начин ще се разруши пенсионния модел. А дебатите минаха под знака на проценти, цифри и аргументи, както и на стихове за времето на комунизма.

В крайна сметка до гласуване така и не се стигна, тъй като времето на пленарното заседание изтече. Филип Попов от левицата предложи то да бъде удължено и след 14 ч., но мнозинството гласува "против".

Сред основните мотиви на вносителя на законопроекта Корнелия Нинова са ниските доходи и животът под прага на бедността на повечето пенсионери.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лв, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1 млн. и 300 хил. пенсионери живеят под границата на бедност", настоя Нинова и добави, че трябва да се спре да се повтаря, че премиерът Бойко Борисов плаща пенсиите.
 
"Не ги плаща той, а ги плащат българските граждани с вноските, които плащат днес работещите хора", заяви Нинова.

От ГЕРБ обаче твърдят, че с промените няма да се постигне равенство и справедливост, а "безпринципна уравниловка" и разрушаване на пенсионния модел. Светлана Ангелова от ГЕРБ прие, че е необходимо повишаването на доходите на пенсионерите, но това трябва да стане внимателно и съобразно финансовите възможности на бюджета.

"Необходимите допълнителни средства от 1 юли са 570 млн. лева, а за следващата година са над 1 млрд. Откъде ще се вземат тези 570 млн. лева, за да се обезпечи това увеличение", попита Ангелова и обвини опозицията в популизъм и демагогия.

"Кое е безпринципното? Безпринципно е нашите учители, лекари, строители да бъркат по кофите. Над 1 млн. живеят под прага на бедността. Нашето предложение е принципното. То ще окаже ефект върху 62% от пенсионерите, а не както вашето – върху 38%", коментира и Надя Клисурска от БСП, визирайки предвиденото увеличение на минималните пенсии от 1 юли.

Дебатът за пенсиите доведе и до връщане назад в миналото и призив от Спас Гърневски от ГЕРБ "червената номенклатура да върне откраднатите пари". Депутатът изчете и стихотворение срещу режима, което предизвика реакцията на социалиста Манол Генов.

"Не е тук мястото за творчеството на Гърневски преди 10-ти и след това. Да покани колегите си в "Клуба на народния представител" да чете стихове. Хората нямат пари за дърва, да се качат на автобуса, да си купят лекарства...", настоя червеният депутат.

Стиховете на Гърневски не за пръв път са тема в пленарната зала. Преди седмици от левицата също цитираха неговите редове, но този път в защита на БКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Човек от народаМи много просто, като им дадат по-високи заплати, ще получат и по-високи пенсии. Какви са тези врътки за уравниловки. Работило през соца, колкото да не е у къщи, на накави мижави работи, плащало мизерни осигуровки, смятало, че е голям гявол, а сега скача и крещи: "Дайте ми пари!"
6
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой има най-много опит в управлението през последните години? Очевидно, ГЕРБ!Кой се е доказал от години, че умее да води страната в правилна посока, да строи изцяло нова модерна България, да вдига доходите на хората, да вдига реномето на страната в международните организации? Очевидно, ГЕРБ!Така че нека ГЕРБ да кажат експертното си мнение за това как да работи най-добре пенсионната система! Няма да слушаме Нинова, я!
5
2
 
23
 
! Отговори
Тъй,тъй преди 6 години
Светлана Ангелова от ГЕРБ прие, че е необходимо повишаването на доходите на пенсионерите, но това трябва да стане внимателно и съобразно финансовите възможности на бюджета.А откъде пари да си увеличите заплатките,а?
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Провалилия се ГЕРБТака е, както казваш! И активистите на бе-се-*** мизерстват като пенсионерите. Само как е заслабнала другарката им!
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
180 лева пенсия ? застанете срещу вятъра и отворете широко уста , ако имате късмет може да лапнете някоя и друга муха .
2
25
 
7
 
! Отговори
Човек от народа преди 6 години
Бойко Борисов редовно дава пари на пенсионерите! Проблемът е, че всички искат! Какво очаквате от Бойко Борисов? Виждате, че колкото може, той дава! Даде на полицаите, даде на учителите много пари! И така трябва - учителите заслужават! И военните искат да им даде за самолети!И на пенсионерите дава! Поне два пъти в годината Бойко Борисов и ГЕРБ дават допълнителни пари на пенсионерите, та те са нашите родители! И пак ще им даде, веднага щом има пари!
1
7
 
31
 
! Отговори
Провалилия се ГЕРБ преди 6 години
ГЕРБ обрича българските пенсионери на безкрайна мизерия и отчаяние. Активистите на ГЕРБ живеят охолно за сметка на обеднелия народ.