Мажоритарната система – престъпление или наказание?

Въвеждането й е безумие, смятат експерти пред Bulgaria ON AIR
15 юни 2017 09:52, Петя Славова
14
Мажоритарната система – престъпление или наказание?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждането на мажоритарна избирателна система е престъпление не само срещу демокрацията, а и срещу здравия разум. Цялата експертна общност е на мнение, че това би било безумие. Трябваше на първо място да се разгледат основните постулати вместо да се внася директно законопроект, посочи в студиото на "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Още по темата

"Във вида, предложен от ГЕРБ, мажоритарната система, съчетана с ликвидирането на субсидиите за партиите, превръща парламента и изборния процес в безкрайна търговия. ДПС от своя страна са добри играчи с оглед на разбиването на управляващата коалиция. Те несъмнено искат да нанесат удар върху патриотите като им създават напрежение с ГЕРБ", коментира Колев.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Георги Харизанов определи първия въпрос, който беше поставен на референдума като "атентат срещу държавността", тъй като гласуване в тва тура с абсолютно мнозинство би означавало в някои райони да бъдат проведени избори по 10-15 пъти, докато един от двамата кандидати събере необходимите гласове.

"Ако някой си мисли, че мажоритарен кандидат, неподкрепен от някои от основните партии може да победи на балотаж, е тежко объркан. Изключение единствено прави ситуацията, която наблюдаваме в Младост, несистемен играч, победил големите партии", заяви Георги Харизанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Какво става при мажоритарен избор, може да го видим при последно избраните мажоритарно депутати. През 2009-та година, 31 депутата бяха избрани мажоритарно и резултата беше, че почти всичките бяха от ГЕРБ и няколко от ДПС. При повече депутати избрани мажоритарно, нараства шансът и някоя друга партия случайно да успее да вкара депутат или депутати в парламента, но за България шансът е малък. Накъдето са се юрнали да гласуват, от тази партия ще са всичките депутати в парламента плюс ДПС.
13
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Около 8000-9000 гласували ще има в един избирателен район при 240 депутати избирани мажоритарно. Като купи 4500 гласа, всяка мутра става депутат. По принцип имащите право на глас в един избирателен район са около 17000. От тях гласуват около половината - 8500, а за да изберат някого, ще му трябват малко над 4250 гласа.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
точно пък депутати като Сали и един други с 800 гласа няма как да влязат ,колкото и малко да гласуват под 10 000 гласа няма как да паднат между 30 и 50 000 коя мутра има толкова привърженици
11
0
 
1
 
! Отговори
Референдума-отсвирен преди 6 години
Депутатите пуснаха референдума на чалгаджиите на Слави по наклона на бобслея, т.е. го отсвириха. В крайна сметка ЦИК и съдът решиха, че референдума на учиндолския умник е само пожелателен , а не задължителен поради липса на достатъчен брой гласове. Това са законите на България. Какво му остава на дългия клоун Славчо да организира нов референдум като убеди повече хора да гласуват Да му пожелаем успех.
10
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
При мажоритарна система бат' Сали със сигурност ще е депутат във всяко Народно събрание .
9
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 6 години
До Реалист Какъв ГЕРБ какви глупости....Тоя референдум го предложи чалгаря Трифонов...е тои и подобни ще влязат в НС. Ясно е че и всички местни мутри също ще са в парламента. Мислете господин Реалист
8
3
 
2
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
Приемаме,че бъде приета тая система.И какво става?На първите избори Герб яхнал еврофондовете печели,всичко върви по мед и масло.Ама после?Европарите пресъхват,заемите достигат плашещи размери,икономика-няма!И тогава БСП* печели мнозинство+ДПС.Какво правим тогава?Пък да не говорим в по-далечна перспектива,когато поради демографските процеси ДПС ще може да има мнозинство с около 35% от гласовете!*На БСП и трябва само адекватно ръководство и ситуация.Сегашното е полуадекватно и пак постигна доста!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пеевски ,Цачева е др страх ги тресе на политици им спира далаверата така може да изберем и бай Пешо глупостите за 2-3 партии ги разправяйте на простолюдието
6
0
 
0
 
! Отговори
PD преди 6 години
Народа и елита не се разбират, и това е основния проблем. И мъдрия народ Български го е казал отдавна. Сития, на гладния не вярва. А за какво ще се скарат, то ще е само повод. Но в новото време, причина и повод, не са всеки ум.
5
3
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Мажоритарната система може би щеше да е полезна,ако беше въведена през 90-те,когато все още имаше бели хора с вяра в бъдещето.Сега е твърде късно-би довела до парламент пълен Ценко Чоковци от различен калибър,съсредоточени в 3 партии+няколко независими...Въпреки това гласувах на референдума с "да" за да не кажат младите че ги спъвам.Макар че младите така са се юрнали да гласуват,че...Едвам закарах дъщерята до секцията,като я излъгах,че ще я глобят ако не гласува!
4
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
В България от 28 години се прави все едно и също - избирателната система се наглася така, че да пречи за възникването на нови партии и да подпомага големите партии. Сега с мажоритарнният вот в пак същото, но доведено до крайна степен. Целта е бетонирането на ГЕРБ във властта. В момента един напълно възможен резултат би бил 200 депутата от ГЕРБ и 40 от ДПС. Разбира се, утре ГЕРБ най-вероятно ще последва СДС и НДСВ в небитието и изборните правила ще се обърнат срещу ГЕРБ.
3
5
 
10
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Щом тия ек$перти реват по цял ден от телевизия на телевизия, значи нещо наитина ще се промени. За добро или лошо ще разберем, ама май ще е за добро.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че няма са приемат мажотитарната система защото Умника от Банкя щеше да властва на премиерското кресло! Не знам Учиндолеца защо направи този референдум и подведе хората, уж не може да понася Умника. Ще стане като БКП преди 10.11.89, един вожд, една партия един народ. И после нов 10 Ноември, бягащи герберуги с милиони, поредно ограбване и разруха. Не, че Умньо не докара държавата до колапс, не може гОркия, пипето му е като на кокошка. В лъжите и гепенето е ненадминат.
1
5
 
7
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Поръчкови тв.! За какво каните тази карикатура К.К.. Отврат !