Мажоритарният вот – мираж!

122-ма депутати отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ
Обновена: 15 юни 2017 15:20 | 15 юни 2017 13:01, Камелия Цветанова
102
Мажоритарният вот – мираж!
Снимка: flickr

Страх, рев на бяла мечка в горещо време, смяна на правителства през 6 месеца, пълен хаос, напускане на ЕС и НАТО.

Около тези опасения се завъртя дебатът в парламента за промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, като основният мотив на депутатите на Бойко Борисов за предложенията им беше, че изразяват волята на два и половина милиона избиратели, поискали мажоритарен вот на референдума.

В крайна сметка поправките не минаха, защото зад тях застанаха само народните избраници от ГЕРБ и Воля, общо 98 на брой.

Против тях очаквано гласуваха БСП, ДПС и партньорът на ГЕРБ във властта - Обединени патриоти – 122-ма.

Още по темата

ГЕРБ искаше да се въведе мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници да се определят от президента. За избран още на първия тур да се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

Законопроектът почти изцяло се покриваше с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия - в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвиждаше само намаляването й според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Филип Попов от БСП пръв предупреди за рисковете, ако бъде въведе но изцяло мажоритарно гласуване.

Според него това ще доведе до липса на представителност на голяма част от избирателите.

Мажоритарна система има само в 57 страни в света и то в Северна Африка и Азия – Индия, Северна Корея, Пакистан, Филипините, Нигерия, Габон, мотивира се още соцдепутатът.

Попов е категоричен, че има ли мажоритарен вот, депутатските места ще се купуват от местни феодали.

Освен това гласовете, подадени към неизбраните кандидати, няма да имат никаква стойност, но в НС щели да влязат хора без авторитет.

"Правителствата ще са много нестабилни, няма да вършат работа и ще се сменят на 6 месеца", предупреди още той.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров настоящата избирателна система гарантира плурализъм, а бариерата от 4% за близане в парламента е достатъчно представителна.

"Ако 160 от тези, които влязат мажоритарно казват: "Излизаме от НАТО и ЕС и тръгваме към Евразия, какво ще стане тогава?" - всичките ви партньори от Алианса ще изреват като бяла мечка в топло време“, коментира националистът.

Той добави, че сега партиите хубави или не, имат идеологии, но с 240 "свободни елементи", парламентът ще е твърде пъстър, за да се знае накъде ще се движи държавата.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отсече, че няма как да си затворят очите за волята на два и половина милиона избиратели.

"Дебатът не е наш, ние трябваше да го водим преди референдума, за да информираме обществеността за ползите и загубите, а мълчахме, за да може да се изконсумират ползите в президентската кампания, но ние от ГЕРБ бяхме искрени и казахме, че за нас мажоритарната система не е добре да се прилага, но след референдума трябва да се съобразим с гласа на народа, обществото иска да гласува за личности, за хора, които да поемат отговорност", настоя той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също защити мажоритарния вот и обвини депутатите, че не искат промяна на политическата система.

"Оглеждам се и виждам страх, ослушвам се и чувам страх, страх да се вслушаме във волята на тези, които са подкрепили мажоритарното гласуване", каза той.

Александър Паунов от БСП обаче отсече, че който и да бъде мажоритарен кандидат без възможностите на партията си няма шанс да спечели депутатско място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Portokal преди 6 години
Miraj, ....ama mirishe na zagorialo...sto taka ?! Koi zagori mandjata mir iaj?
87
0
 
2
 
! Отговори
Horor преди 6 години
Ns e palen s teroristi...protiv rbg i protiv bg narod suveren...
86
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Само не разбрах какво решиха за субсидите. Остават ли 11лв за глас или ги намаляват на левчеНищо не пишат дали са го гласували
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде айде , не си измисляй сюжети ;) Имаше днес гласуване ...Всички можеха да са добри.
84
2
 
4
 
! Отговори
Мазния преди 6 години
Надявам се, че сте достатъчно умни и проницателни, за да разберете каква сценка пак ни врътнаха. ГЕРБ като първа политическа сила влязоха в ролята на добрите, заедно с ВОЛЯ. Другите са лошите... Герберите доста хитро разиграха панаира че искали промяна в избирателната система. Естествено само с техните жалки гласове няма да мине и промяната беше обречена... Но с тоя ход си спечелиха според мен гласове от овчето племе за следващите избори. А народа ***, живота скучен ....
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страх, страх страх!!!! Бъзливци са народните представители!
82
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Мажоритарният вот да не е панацея за всичко? И на него ще му намерят цаката!
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепили вота : Герб + Воля Против :БСП + ДПС + Патри от и. Евала видя се вече , кои какво играе.
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опаааа кво стана ...червените пак оцапаха нещатааа :) Пенсионери пак ли ББ е виновен ? Пак получихте шут от майсторите си ....овчари и 100 години да минат, ще сте сляпи.
79
0
 
0
 
! Отговори
Борнео до 77 преди 6 години
До да Кремълските *** със сигурност искат, но не да я унищожат, а да я подчинят защото мъртвите войници не са войници, не могат да изпълняват чужда воля.У нас колкото искаш продажници.Пък България ще си я има..............през 5 века за кратко и пак, и пак...
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то е ясно няма как тези които са облагодетелствани от сегашната система, да я махнат и да сложат друга, която малко или много гарантира че поне50% от сегашните депутати няма да са там. Сегашното не е точно демокрация, а по-скоро олигархия, защото избора които правим е предварително ограничен в граници заложени от самата олигархична прослойка. Промяната трябва да дойде от хората които я искат. 2.5млн души, нищо не може да ги спре да променят системата ако искат, нито 240 депутати, нито 20х поли
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип не съм особен фен на мажоритарната система, но в момента това което ме вбесява и отвръщава е начина по който се отхвърля изразената воля на народа, неможе 3/4 от хората да казват и да подкрепят нещо, а те по най-бруталния и арогантен начин да го отхвърлят, не иде реч за някакъв спорен резултат на референдума примерно 49/51 та да ми шикалкавят, иде реч за 75 % подкрепа, щом при такъв резулта си позволяват да се бъзикат с ная, какво остава за останалото и мисля че трябва яко протест
76
0
 
4
 
! Отговори
да преди 6 години
с'оросоидите искат да унищожат България....ееее,няма да стане, па'разити БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА !!!!
75
0
 
2
 
! Отговори
Ново 20 преди 6 години
Слави вече се е изказал "мъдро" по въпроса, а именно че е направен държавен преврат.По това можете да разберете, колко е умен.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербураците се съобразявали с волата на народа. Това си е чиста проба лицемерие.Защо не се съобразиха с референдума за АЕЦ, защо иронизираха и отхвърлиха референдума на народа в Трън миналата седмицаПе-де-рунгели.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искайте ме глобавяйте но на тия диви селяни никога няма да отида да гласувам карат се , викат си и после на едно в кафето се смеят егати цирка
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС ОП вечна дружба !
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА СЛАВИ ТРЯБВА СПЕШНО ДА МУ СЛОЖАТ ПРОТИВОБЯСНА ВАКСИНА, ЩОТО ПАК ЩЕ ПОБЕСНЕЕ.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ БЛАМИРА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ.
69
1
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Проблема не е в избирателната система. Нашата е най-демократична от почти всички съществуващи. Проблема е в материала, който ни управлява, алчността и некомпетентността на почти всички на високите властови постове. Най-големият проблем е пасивността на хората, които само се оплакват , но когато присъствах и на малкото смислени протести ,които бяха организирани не видях повече от 500 човека. Това ни е проблема ,а не мажоритарния или пропорционалния вот.