Радев: Между образование и грамотност няма равенство

За президента ЕС е равносилно на бъдеще
Обновена: 15 юни 2017 22:53 | 15 юни 2017 22:19, Анисия Иванова
23
Радев: Между образование и грамотност няма равенство
Снимка: Президентството

Необходимо е образователната ни система от преподаване, усвояване и запаметяване на готови знания да се промени към придобиване на компетенции“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на инициативата на Европейската комисия "Граждански диалог“ във Варна. Сред темите, които привлякоха интереса на участниците в дискусията, бяха възможностите за образование, обучение и културни дейности, както и  развитието и реализацията на  младите хора в Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В дебата взеха участие европейският комисар по образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Много е тревожно, че в днешно време между образование и грамотност няма знак за равенство“, сподели президентът Радев и добави, че качеството на образованието зависи от осъзнаването на неговата стойност и социална значимост. 

Румен Радев беше категоричен, че за да има смисъл образованието всеки един от младите хора трябва да отговори на няколко фундаментални въпроса.

„Къде искате да видите Европа след десет-двадесет години, когато ще сте в активна възраст? Какви искате да бъдете тогава? Как вие ще допринесете за обединена и силна Европа? – това са въпросите, чиито отговори трябва да търсите“, обърна се държавният глава към младежите в препълнената зала на Икономическия университет в морската ни столица.

Помолен да сподели коя е първата асоциация, която създава в него Европейският съюз, президентът беше категоричен, че това е думата "бъдеще".

„Понякога забравяме факта, че в Европейския съюз имаме сериозен проблем с традиционната грамотност“, заяви Тибор Наврачич и подчерта, че всички споделени по време на дебата идеи ще бъдат представени пред европейските институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Този Радев колкото повече се изказва , толкова повече лъсва посредствеността му. Какво си въобразява? Нито е интересен, нито е актуален. Всичко това ние го знаем отдавна......АКО МОЖЕ да свърши на каква работа, ако не поне да не дразни хората с *** те си съветници.
19
1
 
0
 
! Отговори
митаки преди 6 години
Явно коментират само деграданти и хора без никакво образование! (да, средното НЕ е никакво образование).По темата: Не мисля, че на презитентът му отива да се прави на HR-ка, на интервю за работа, нито пък че е редно, малките празни мозъчета на юношите да се пълнят със въпроси свързани с Европа
18
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 6 години
"Между образование и грамотност няма равенство" .......... ГЕНИАЛНА мисъл ! ! ! !
17
0
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 9 На запад нямали умения да мислят..Браво бе.А всичко това което ползваме в бита си от ел.ток до смартфоните ни е подарено от извънземните или от руснаците.
16
0
 
1
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
Егати удара по ***.
15
1
 
2
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
Да бе, учиш, ставаш шофьор-генерал, а пък акъла ти като на скъсан ***!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е ,че за хитлеристките жестове има, господин фуражка.
13
4
 
6
 
! Отговори
gadev преди 6 години
Писанията на Деса селската ли те навдоха до това гениално умозаключение ?
12
11
 
8
 
! Отговори
ФемДом преди 6 години
Къв президент е Радев бе, ясно е кой му върти главата и командва президентството - Деса Поетеса
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Магнаурската школа 1 година се е изучавало - логика , граматика и латински или съвремен технологичен език е език за програмиране.. Това учи хората да мислят.. Това е класическото образование което по късно от Болония е отишло при аглосансонците и йезуитите.. С това образование на 20г. години са открили математически теории които днес се учат в универ. 2курс..
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10: По-мъдри мисли на Президент`шата:Между гейовете и пенсионерите има равенство - дискриминирани са еднакво.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъдри мисли на Генералпрезидента:Окарикатуряването на Хитлер не е равно на флирт с нацизма.Между образование и грамотност няма равенство.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компетцията също е готово знание + проактически умения.. копиране на шаблонХората не мислят там е проблема.. нямат умения за мислене.. На запад е съща работа..
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обучението се състои от помнене и мислене.. Учениците заучават текстове и копи пейст и нищо не разбират.. Как човек се учи да мисли - математическа логика или език програмиране.. изберете сами.. това с компетенците е от речника на бизнеса.. А бизнеса не иска хората да мислят за да има будали.
6
0
 
13
 
! Отговори
аноним преди 6 години
Докато се плаща за дебел врат, а не за главата над него, т.е. за АКЪЛ-така ще е .
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Първата дама да обърне внимание на грамотността, че явно е доста куха лейка. След това да говори.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помолен да сподели коя е първата асоциация, която създава в него Европейският съюз, президентът беше категоричен, че това е думата "бъдеще".....Как се е стърчал да не каже "санкции"
3
4
 
7
 
! Отговори
A taka li преди 6 години
V koi pensionerski bg klub e stanalo tova sabitie?!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те на шведите вече им дават средно и висшу само за присъствие...Не ,че с българите е по различно! :-) :-) Там па едни кифли дет не знаят и таблицата за умножение си купуват висшото на килограм...
1
3
 
5
 
! Отговори
Kribie преди 6 години
Ste si vnesem vsichko nujno - uchiteli, askeri, policai, doktori, ministri, prezidenti, benzin, agneta, kravi, ucheni, automobili, magareta, kone, kamili, sokoli, slonove, aslani, kenguru, panda, lanborgini, jaguari.. ....ot... Afganistan, Iran, Irak, SA, Libia, Siria, Oman, Katar...Pakistan, Izrael, India...vsichko ni idva na kraka i pesha daje...ot lubov kam nas...i bananite, i portokalite, i limonkite...i pastarvata...