Прогноза: Мажоритарната система ни връща по живково време

Идва нова ера в европейската политика, видя Ренета Инджова
16 юни 2017 09:15,
15
Прогноза: Мажоритарната система ни връща по живково време
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Мажоритарната система ще върне държавата ни във времето на Тодор Живков. Притесняващо е обстоятелството, че 3 неща не са синхронизирани – трябва да се избира демократично, трябва да има изпълнителна власт под закона, сиреч контрол на закона, а третото нещо е тази власт да бъде отговорна пред хората.

Това посочи Ренета Инджова, бивш служебен премиер пред Bulgaria ON AIR. Според нея променливото поведение на ДПС за налагането на мажоритарния вот е белег за разум.

"Решението на ДПС да не подкрепи мажоритарното гласуване се оказа много разумен ход. У нас завоалираната подкрепа има най-различни модификации. Ние живеем в едно силно етническо общество", посочи тя.

И добави, че идва нова ера за политиките в Европа и за да можем да сме адекватни, трябва да гледаме навън и да попиваме чужд опит.

"Мажоритарните избори във Франция и Англия дават много добри резултати, започва един нов период за политиката в Европа. Франция е сигурна, че Макрон ще вземе етичен закон и ще прекрати всички скрити неща в системата им. Гледането навън е много важно, защото България няма нужния потенциал и ресурс да се управлява по европейските изисквания сама", поясни Инджова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Много приказки около този избор .....кое правилно времето ще покаже. Само едно уточнение- Депутат значи-лице назначено от ИЗБИРАТЕЛЯ да прави това, което му е РАЗПОРЕДЕНО- Реалността е друга - тая партийна каста си прави своите тънки сметки - какво щяло да стане и т.н. . - Знаете ли че ГЕРБ имат в партийната си каса близо 300 МИЛИОНА ЛЕВА. Натам вървят нещата . За останалите не мога да кажа.- Радвам за демографския проблем и за това БЯГАЙТЕ от тази държава - колкото повече толкова по-добре
12
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Как плачкат, миличките!Че то ако ще се гласува са човек, а не за листа цялото им ръководство отива да дyxa в супника..
11
4
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Сегашната с-*** си е много добра!Колко души знаят,как в една нормална партия се издигат кандидати (обикновено )?През какъв подбор се минава(обикновено)За да пробие някой някой злодей трябват много пари и усилия?При нас винаги има изключения!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мажоритарни избори ще избираме пак същите муцуни.Само че тогава ГЕРБ няма да плащат по 50 лева на ромите,а по най-малко 150.Ще купят с милиардите левове,придобити от кражби и натрупан външен дълг всички гета и поне половината избирателни секции.А етническите българи пак ще си останат вкъщи и няма да идат до урните.Така една мутренска групировка,за която по съвест гласуват не повече 10% от избирателите,ще получи на тепсия еднолична власт като при Тодор Живков.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата ера ще дойде КОГАТО И АКО думата политика и политици изчезне от речника и езика завинаги.По какво се различава една "свалена" монархическа, т.е. наследствена власт от сегашната ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ, КОЯТО СЕ УНАСЛЕДЯВА ОТ ПРЕБОЯДИСАНИТЕ ПОЛИТИЦИ ами по нищо."Царят умря, да живее царят"))
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСлави е селянин и не може да му се сърди човек, че е ***.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, ние НЕ живеем в силно етническо общество. Тоест, живеем в силно българоетническо общество. Малцинствата също се българеят.
6
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Какво ти мажоритарно имаше в живково време? Под0редени листи и 99% предизвестен вот! Не знам дали е по-добре мажоритарният вот, но се надявам да измете тия, чиито *** муцуни 30 години ми писна да гледам!
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави чалгарът подло излъга овчето стадо,което клъвна на тая гола кука.Тук победителят взема всичко,ако ще и с половин глас да бие.Но дори и да защитим този тоталитаризъм,за да има резон един такъв вот трябва да са налице доста неща.Термини като купен,корпоративен,контролиран вот,изборни измами и заплахи трябва да са непознати в обществото.Трябва да има и едни истински независими медии.И най-важното,да има активно мислещо гражданско общество,а не опростачено стадо,каквато в момента е нацията ни.
4
1
 
9
 
! Отговори
Пешо от Г.Гешево преди 6 години
Българската бетонова структура не позволява промени. "Страх лозе пази" представетв си преходовластващите останат извън властта певанша не мърда дори от наследниците. Същото и за цъдебната система.Всяка промяна би попечило на корупцията.
3
5
 
7
 
! Отговори
за 1 преди 6 години
Щото е достатъно проста хем е против хем тайно се надява сега да си попадне в някое районче и да влезе у парламенто то други изгледи за нея няма. Ако си осмисли и сама изказването ще бъде цяло чудо.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не и иска мнението на тая да ходи да си пасе овцете мажоритарен вот ще има и без нея със какво право излиза да ни дава акъли.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ми се струва, че първата и втората част на изказването са леко противоречиви?