Захариева зове за силна Европа пред чуждите дипломати

Само така можело да се отговори адекватно на трудностите
11
Захариева зове за силна Европа пред чуждите дипломати
Снимка: МВнР

Външният министър Екатерина Захариева представи приоритетите в областта на външната политика пред дипломатическия корпус, съобщиха от Министерството на външните работи.

Европейската и евроатлантическа посока на развитие винаги е била ключов интерес за България. Радвам се, че в това отношение има последователност и приемственост във външната политика, е заявила Захариева.

Вярвам, че в интерес на всички нас е да имаме силна и обединена Европа, която единствена може да даде адекватен отговор на многобройните глобални предизвикателства, пред които сме изправени днес. Ключово в тази посока е запазване на единството на Европейския съюз и задълбочаване на интеграцията между държавите членки, е подчертала пред дипломатите Захариева.

Сред важните цели, които правителството си поставя във външната политика в европейски контекст тя е откроила присъединяването на страната ни към Шенген и Еврозоната.

България гледа с изключителна отговорност към предстоящото първо за страната ни Председателство на Съвета на ЕС и темите, които ще попаднат в неговия фокус - Брекзит, дебатът за бъдещето на Европа, следващата многогодишна финансова рамка, е подчертала Захариева. Финализирана е съвместната работа по програмата на Триото и не се съмнявам, че ще успеем да реализираме приоритетите, които сме заложили. България ще участва активно в дебатите за бъдещето на Европа, ще работим за ефективното придвижване на европейския дневен ред и засилването на единството на Съюза, е посочила тя.

Страната ни ще положи усилия и в посока намирането на устойчиви общоевропейски решения на проблема с миграцията и осигуряването на пълен контрол върху външните граници на ЕС. По думите й една от възможностите за трайното решение на проблема с миграцията е насочване на усилията в посока образование на младежите от определени общности, както и създаването на възможности за икономическо развитие на страните, от които те произхождат. България е готова да се включи активно със свой принос в започнатите инициативи и да работи за тяхното разширяване, е подчертала тя.

В областта на външните отношения фокус в програмата на Българското председателство ще бъде поставен върху Западните Балкани, е отбелязала Захариева. Като основен приоритет за България, не само рамките на Председателството, вицепремиерът е определила европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

За България е важно да продължи задълбочаването на двустранните политически, икономически и културни отношения със страните от Югоизточна Европа чрез насърчаване на секторното партньорство във всички области от взаимен интерес, участие в различните регионални формати за сътрудничество, както и чрез подкрепа за изграждането на инфраструктурна и енергийна свързаност на региона.

Отдаваме приоритетно значение на членството си в НАТО и участието си във форматите за сътрудничество в областта на сигурността, утвърждаване на баланса и стабилността в региона на Черно море. Това е част и от националния интерес на България, е изтъкнала Захариева. По думите й има консенсус между институциите страната ни да изпълни поетите в Уелс ангажименти за поетапно увеличаване на разходите за отбрана. За нас е важно също така да работим в посока подобряване на възможностите на българската армия, е посочила тя.

Пред дипломатическия корпус Захариева е подчертала, че Министерството ще работи и за повишаване на ефективността на българското участие в ООН и в други международни организации, структури и форуми с универсален характер.

Като външнополитически приоритет вицепремиерът е откроила и присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Като основен приоритет Екатерина Захариева е определила и грижата и защитата на правата на българските общности в чужбина, развиването и стимулирането на тяхната култура и национално самосъзнание и е благодарила на представителите на чуждестранните дипломатически мисии за подкрепата в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Тази, а и шефът и явно не са чувала поговорката: " На вълка за това му е дебел врата, защото сам си върши работата!" Неможе и да не прави впечатление Б.Борисов непрекъснато търси общи или от "началниците" решения. Бяга непрекъснато от отговорност , а общите решения са за да има с кои да се оправдава после! Пълната противоположност на Орбан и Унгария! За други да не споменаваме, които от векове разчитат само на себе си - не чакат началници да им нареждат и са от най-богатите държави в Света
6
0
 
0
 
! Отговори
Were преди 6 години
Banda klakiori ot offshorni miliarderi...
5
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Не поже да има силна Европа с васали по върховете.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 европолитикада говорят едновременно, пак няма да кажат повече от Путин!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариеваа,и ти си като Куневица-1 ден нямаш опит ,провинциална юристка-обаче,външен министър.Пръц!
2
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Някога същите глупости ги говореха за пред Кремъл същите тези комсомолки секретари!
1
2
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Обаче, я кажете, не е ли голям кеф, че точно в България ще бием шута на Великобритания, хахахаха!