Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.


686
Още от
Напиши коментар Коментари
464
2
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 5 месеца
Ако с Макаров бяхте уредили .ти в България,а той в Русия.да бъде издадена книгата ,,Началото,, от автора Георги Бялков,сега нямаше да се спори още по този въпрос,а щеше да се знае.не само от руси и българи,а от целият свят,че това велико дело е станало на българските земи и че българите имат определена заслуга за разпространението на Кирилската азбука!
463
1
 
6
 
! Отговори
u4en преди 5 месеца
До БГ - патриот Волен ще се окаже най- големият ***--т на прехода! Този патри-т се криеше под масата на ул.Раковски .когато искаже да ги линчува и викаше ТУРЦИ СТЕ !!!Ти патриоте къде беше когато народа над 440 дни протестираше с-у Орешарски и зл.пръст! Как мислиш - този пъклен план на серГЕЯ и Сараите за грабеж като за последно можеше ли да стане без да купят Сидера! Свършва мандата на Цаца..идват млади прокурори и съдий и Цв.Василев се връща и почва да говори - треска ги тресе и тВолен!
462
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още нещо за ублажение на душичките ви - не по-малко от речниковия състав на българския език е от новоруския език. Това става през ХIX-XX вв.
461
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво бе, патриоти! За 8 часа 572 (646) патриотични поста! Българи, юнаци! Ура! Това е реакцията на жалки човечета с ниско самочувствие. Присвоихме си Кирил и Методи, че и останалите седмочисленици! Ролята на България е велика, но Кирил и Методи са византийски книжовници, дипломати, емисари! Къде ви е патриотизмът , като ви обливат всекидневно, всекичасно с разни фъшкийски англицизми? Още нещо - русофобията е начин да се откачиш от дълга! Знаете ли, че пишете с букви, въведени по Петрово време?
460
2
 
4
 
! Отговори
u4en преди 5 месеца
ББ - твоят партньор в правителството В.Сидер..покани този кгб-ст! Турско-руската подлога умишлено клати БГ! Открива кампанията на Атака в Раша - никаква реакция.Със зл.пръст осигурява грабежа на КТБ . а ББ си затваря очите! СерГЕЯ и Сараите го купиха - никаква реакция! Обикновен счетоводител вижда. че раб.заплата на Сидера е < от наема на жилище на бул.Витоша + БМВ-5 + нощувки в 5-зв. хотел в Париж почващи от 3000 € на вечер - никаква реакция! А мин. пенсия стана 500€ ..след война !
459
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

защото Аспарух (най-далновидният) е третият син, батковците са Боян и Котраг, по-малките са Кубер (в Македония, полуобработени за ромеи) и Алцек (Панония, Северна Италия и тн, претопени за латинци). Освен това Олга (Елена) Киевска е племенница на Симеон, оттам и претенциите на сина и за "наследство" от дядо му Расате, макар волята на Борис да е била ясно изразена. в Солун, особено след мъченичеството на Енравота, живеят много българи християни. отделно "по-малки" като територия
458
2
 
5
 
! Отговори
клинична пътека преди 5 месеца
Тука повече от половината мнения не са по темата. Някакви кукуриговци се препират кой по-зле .
457
6
 
2
 
! Отговори
Слава Украини! преди 5 месеца
До Русия е велика

Смерть российским оккупантантам!
456
6
 
3
 
! Отговори
до 542 преди 5 месеца
Бра'чедь Крим е турски и е населен с татари. Русия го е анексирала в Кримската война. Както е анексирала България в Руско~Турската война. Това не значи че сме Руска колония.колкото и да ти е мъчно.
455
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Туй онуй ала бала. Аз да попитам~ Ако ние сме дали писменост и вяра на руския народ защо ние сме ''по малките братя''? Не сме ли ние в основата на руската нация~ нейни баща и майка?
454
2
 
4
 
! Отговори
ДО МНЕНИЕ преди 5 месеца
БРАВО 533! ЕТО ТОВА Е!
В *** ИСТАН СА ОТВИКНАЛИ ДА МИСЛЯТ БУЛГАРИС ТАНИТЕ. МХМ
453
1
 
3
 
! Отговори
стари учебници преди 5 месеца
То и в нашите училища преподаваха тази безсмислица, че поръчката за славянската писменост била византийска, за да можели лесно си разпространяват културата !??
Все едно англичаните да си разпространяват тяхната на тамилски.
Трябва да си направят реформата, това е.
452
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако някой не знае да споменем че по времето, когато кирилицата се приема в Русия, държава България не съществува, анексирана е от Византия, затова Карпов фактологично е прав.
451
10
 
7
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
ГЕРБ забъркаха поредната каша. Направиха проблем и там, където нямаше. Под ръководството на американското посолство платените медии на ГЕРБ от години не внушаваха, че не сме славяни. Търсеха корените ни чак в Иран и Афганистан, само и само да ни отдалечат от братска Русия. А сега се оказа, че Кирил и Методий са славяни и ние си вкарахме автогол. Отвратен съм от некадърността и слугинството на гербаджиите, които както са тръгнали след 2-3 години ще почнат да губят и територия.
450
1
 
2
 
! Отговори
санкциите идат преди 5 месеца
а са да видиме. в новите санкции руснаците требвало да платит по 10 долара за вси4ките си милиони грайдани от както са взели азбуката, дмек милиярди и милиярди..

ето как македонската управа у Скопие бие тиквите кондомни у София.

извзеха ни авторството и собствеността на кирилицата и са от санкците уи че видиме
449
5
 
2
 
! Отговори
ВМПЧ та ВМПЧ преди 5 месеца
не е важно от къде кирилицата е потеглила за Сибир и Монголиа през Москва,а е важно
през къде кирилицата ще се върне от Сибир, Урал и Москва като нафта и газ за днешните Византийски територии. тоя виснал ВМПЧ* дето не е прочел даже колко струва една учебник по икономика, политика и дипломация да оди да вее пикалото си и да ока силно кЪф поженкарин бил с тоя опериран менисикус използвайки хемероидалните техники за резидба опърляне и залепване. (*ВМПЧ-виснал мъжки полов член)
448
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те преди си мислиха, че Ленин е създал азбуката... анимационния герой що не вземе думата , какво се ядосвате нямате вяра на латински те си приятели ли
447
5
 
8
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 5 месеца
До БГ - патриот
Ботев и Левски никога не са били безродни предатели-русофили!
446
6
 
5
 
! Отговори
ф преди 5 месеца
Бойко го върнете в 10 клас. Той още е на тоя акъл.
445
5
 
5
 
! Отговори
ЕЙ, НЕНОРМАЛНИКО преди 5 месеца
А НЕГО ЛИ ЯДОСВАТ ОФИЦИАЛНО ДЕКЛАРИРАНИТЕ 73 000 000 /СЕДЕМДЕСЕТ И ТРИ МИЛИОНА ЛЕВА/НА ПЕЕВСКИ. ОФИЦИАЛНИТЕ, КАТО НЕГОВИТЕ 26 700 ЛВ. И НЕЗНАЙНИТЕ ИЗНЕСЕНИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ МИЛИОНИ, МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ. ТОВА МУТРАТА НЕ ГО ЯДОСВА. НЕ ГО ЯДОСВА КАК ТОВА МОМЧЕ НА 35 ГОДИНИ ГИ Е НАТРУПАЛО. МЕН ТОВА МНОГО, АМА МНОГО МЕ ЯДОСВА. И НАЙ-ВЕЧЕ НАХАЛСТВОТО И НАГЛОСТТА НА МУТРАТА БОРИСОВ.