Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
19 юни 2017 13:15,
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
2
 
17
 
! Отговори
ПОПА преди 6 години
Браво на Борисов!Тоя *** руснак ако не беше Българската азбука щеше да говори на чукотски Д си ходи при пияните татари!
411
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо въобще я наричаме Кирилица а не логичното Българска азбука
410
1
 
6
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Гръцката азбука е Фонетична. Римляните са наричали Фонетик хората живели в Картаген. Гърците не ползват Кирилица.
409
1
 
14
 
! Отговори
до487 преди 6 години
Преподавали са във Великоморавия на ГЛАГОЛИЦА.Кирилицата е измислена по-късно в България.
408
13
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Борисов скочил на Карпов шахматиста бреййй. Той трябва да защитава бг интересите пред Меркел и пред франсето.Пред Карпов и аз мога да се направя на мъж
407
1
 
3
 
! Отговори
до 474 преди 6 години
Какво налагане на източно Православие през 860 г. във Великоморавия,та по онова време църквата не е била разделена по въпросите на вероученията .Запада по това време е бил със православно учение за БОГ.
406
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ТОВА ГОВОРЕНЕ РУСНАЦИТЕ ПОКАЗВАТ , ЧЕ СА СЛАБО ОБЛАЗАВАНИ ПО ИСТОРИЯ.Логично да приказват ще разберат , че гърците нямат две азбуки кирилица и гръцка.Когато е била византия имало три основни лисменостти латинска, гръцка и еврейскаСамия Крал ВЕЛИКИ брат на френския крал. Освобождава от плен ученеците на КИРИЛ И МЕТОДИ който са преподавали на кирилица в Моравия.. И въпреки че е по малко обрасован от брат си .. Е възхитен от новото азбука КИРИЛИЦА.
405
1
 
9
 
! Отговори
Анинимен преди 6 години
Кирилицата съответства почти перфектно на произнасянето на звуците в езика, за разлика от романските езици, при които има невероятни и чак смешни буквосъчетания.
404
7
 
15
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Браво Бойко!Дръж България в НАТО,ЕС и далече от пияните колхозници от разпадналия се СССР!(:(:Союз нерушимъй!(:(:
403
6
 
12
 
! Отговори
Белата златк. преди 6 години
На руснак ли не ми го хавали!!!пие като смок и само за войни приказва..а жените им се пускат за две чаши!!!!
402
6
 
9
 
! Отговори
до 479 преди 6 години
А от кога пияните, неграмотни руски тролчета са хора. Ходете си във "великата ви евразия" и откривайте там тепърва огъня. България няма нужда от русия. 2 окупации ни стигат
401
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките русофили съвсем изпаднаха вцайтнот техните кумири не ги бръснат за сушеми сливи
400
1
 
5
 
! Отговори
Тошеца преди 6 години
Няма как Александър Македонски (или Саше Великиот, както му казват макетата) да не е бил македонец.Македонски археолози наскоро открили шлема на великия македонски пълководец... продължили да копаят още обаче: копали-копали.... и открили мотора му.
399
0
 
5
 
! Отговори
ии преди 6 години
Обединените Патриоти .... Коментарче може ли нещо да пуснете?
398
4
 
6
 
! Отговори
до 479 Българин-Патр преди 6 години
От кога сороските протестъри са патриоти ?
397
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви срещи му организират на тоя ?Трябва незабавно да го изгонят от България. Да си ходи във Византия да чете на кирилица.
396
7
 
9
 
! Отговори
Българин-Патриот преди 6 години
Прав е Борисов, стига вече руска окупация на България. Стига вече партенки как са ни "освободили", колко злато им платихме за първото ни "освобождение" и още колко за втората ни окупация. русия е вредна за България и всеки нормален Българин го знае
395
2
 
4
 
! Отговори
до 467 СТРАНДЖАТА преди 6 години
Па имали още държава ?
394
2
 
3
 
! Отговори
Тошеца преди 6 години
"Боли ме мене дали руснаците знаят.."Мен пък ме интересува и българите да знаят,и руснаците да знаят,и всички. Иначе за "И ний сме дали нещо на света" ще си знаеме само ние.А навън ще ни знаят само с друго: как например сме ритнали някоя невинна жена на стълбите в метрото (тоя беше ром,но говоря за пропагандата),как сме "усвоили" някой милион,как сме били 500 г. "роби" А и древната,славна история (която имаме,а други не),са пари в крайна сметка откъм туризъм.Наш проблем е, че не се промотираме
393
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 466Кирил няма нищо общо с тази "кирилица"Азбуката се казва Клементиница в продължение на няколко векаМисията на Кирил и Методий е пълно фиаско.Нито успяват да наложат източното православие в Моравия нито налагат и своята писменост