Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
19 юни 2017 13:15,
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


686
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
12
 
9
 
! Отговори
Нека сме сериозни преди 6 години
Истина е, че Кирил и Методий са византийци. Теорията за майката българка отдавна е отречена. Толкова за глаголицата. Първата кирилица е друго нещо. Там България има участие и то голямо. Не забравяйте, че "македонските семи" са били част от Българската империя. А сегашната кирилица пък е направена по заповед на Петър I, някъде около 1700-та година. Мисля, че се казваше гражданский шрифт или нещо подобно. А че Тиквун се опитва да си прави ПР е ясно.
391
6
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До451Личи си кой спи с Боко.Виж как имаш информация от първа ръкаНякой ще ми обясни ли защо руснаците ни мразят толкова.Готови са да препишат азбуката на всеки друг но не и на нас.Това го правеха дори и при социализма.Толкова ли ги е страх от нас.През соца намериха гроба на Хан Аспарух и вместо да ни дадат останките като на братски народ те умишлено ги разпиляха по разни регионални музейчета с идеята да се изгубят.Защо
390
2
 
19
 
! Отговори
дори сърбите преди 6 години
Дори сърбите /отдавна наши врагове/учат,че кирилицата е създадена в България,а тук българи поставят това на въпрос!!!
389
1
 
11
 
! Отговори
Smart Turkish преди 6 години
Кирилицата е създадена вПреславската книжовна школав края на 9-ти или началото на 10-ти век. Традиционно кирилицата е приписвана наКлимент Охридски, а името ѝ в чест на св. Кирил Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменяглаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил.
388
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е от Атака и те ли не знаят историята . Ми да не подсказват на Карпов грешен ход
387
1
 
2
 
! Отговори
niki преди 6 години
До 466Ако говорим за глаголицата - да, но кирилицата си е правена баш от български македонец :D
386
15
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Карпов бе матиран в три хода... - казвах ви, че Борисов е повече ДЪРЖАВНИК, отколкото политик...
385
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логиката е проста, родителите на братя Кирил и Методий са византийски аристократи, съответно те също и съответно и азбуката. От къде бкп наложи версията че била българска не е ясно. Комплексари сме май?
384
0
 
6
 
! Отговори
до 446 преди 6 години
То Албания и Турция са на латиница ,да не би ,много да са се интегрирали в Европа с тази писменост!
383
0
 
10
 
! Отговори
Попрочел преди 6 години
Кирилицата е най-малкото което са направили Кирил и Методий. Това което всъщност празнуваме е създаването на пълноценен език за богослужение заедно с неговата азбука. Днес това го учат само свещениците. Жалко, нали? Дори враговете ни са непросветени!
382
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям играч беше този Карпов, мачкаше всички преди да се появи Гари Каспаров. Но с нашия титан на мисълта от село банки с филията мас не може да се спори.
381
4
 
6
 
! Отговори
Тошеца преди 6 години
"татаро-българите са измислили всички азбуки на света"Така е, а мухите отлитат на юг, там се разменят с щъркелите, които са донесли на Земята първия македоноид, който е праотец на всички хуманоиди на планетата. После пускат и руснаците... там вече всичко става руско - Сибир, руската салата, азбуката...
380
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
невежите управници скат да бутнат полуразрушения паметник пред ндк .а той се нуждае от малка корекция на стърчащата част , възтановяване и осветление. о бедни духовно невежи какво чакате.има нещо гнило в нашето афганско племе
379
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме мене дали руснаците знаят, от къде им идва азбуката. По-лошото е, че 50% от българите не знаят. Не правят разлика между глаголица и кирилица и се излагат с коментарите си! Поне прочетете, драги ми сънародници!
378
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички опюващи кирилицата,Много ми е интересно как гърците се гордеят с азбуката си и въпреки тежката ситуация, в която се намират в момента и на ум не им идва да си предадат азбуката за разлика от някои наши г...ъзоблизци, които за пари не азбуката ами майка си и баща си биха продали
377
1
 
2
 
! Отговори
Бог преди 6 години
До Анонимен 457Вече го правя.
376
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог ще ги накаже руснаците!
375
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карпов, окончанието -ов за фамилиите в русия е с чисто български произход. Преведено на български името ти е Шаранов. По точно обаче ще е Цацов (от цаца).
374
6
 
15
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
След Вова Македонски сега пък се появи Толя Византийски.Скоро очаквайте конеликия Лавро да обяви,че азбуката на която пишем идва от Сенегал...Ха да видим сега на кремълските храненици каква опорна точка са им спуснали за замазване на гафа???
373
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки руснак изказал се за кирилицата сега показва истинското лице на руската политика към България - асимилираща и фалшифициране на историята.