2 август, Борисов, Заев: София и Скопие си стискат ръцете!

Премиерът заяви подкрепа за приемането на съседката ни в НАТО и ЕС
Обновена: 20 юни 2017 14:18 | 20 юни 2017 13:58, Камелия Цветанова
83

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 2 август, в София улица ще носи името на президента Борис Трайковски, а в Скопие – на Желю Желев. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев в София.

Като знак за преодоляване на дългия спор около историята на двете страни и на това чий цар е Самуил двамата изненадващо решиха да нарушат официалната си програма и да поднесат цветя на паметника му в центъра на София.

Когато Борисов върне визитата на македонския си колега през август, ще направят същото в Скопие.

Още по темата

Договорът за добросъседство почти бил финализиран, оставало още една стъпка и до 2 август, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, Борисов ще е в Скопие, за да го подпишат.

Според двамата премиери миналото не трябва да ни разединява, а да ни сплотява.

"По-близък народ ние нямаме", увери Борисов заради някои от спорните въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди подписването на документа - например признаването на македонския език, историята на двете страни.

"Ние като държава първи сме признали Македония, а в Конституцията на Македония е написано какъв е официалният език на тази държава, така че той трябва да е подписан на този език, а когато външните министри минат на последните детайли, тогава ще вземем съответните решения - какво значи обща история и за кой период, различните историци определят различни периоди, но от 1991 г. Македония си има друга история, още се спори коя е общата история, кои празници са общи и вместо да се караме за тях, може да са повод за радост и от двете страни на границата", коментира Борисов.

Иначе по време на срещата очаквано Борисов е декларирал подкрепата на България за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС, но призна, че е казал на Заев: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ".

Премиерът ни призна, че е доволен, че политическата криза, която доведе дори до нападение в парламента в Скопие, е преодоляна.

"Най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие, Македония има историческия шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре, защото пътят към НАТО и ЕС минават през политическата стабилност", каза Борисов.

Според него Македония трябва да използва добре предприсъединителните фондове на ЕС.

Той се ангажира да направи всичко възможно да говори в Брюксел и със своите колеги за нуждата от присъединяването на Западните Балкани, защото "това е  жизненоважно".

"Инфраструктурата е много важна, защото това ще отвори Македония във всички посоки, ще направим всичко възможно с Гърция да работим заедно и да решим всички проблеми, защото дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници, ние сме за стабилна Македония", обяви той, но добави, че в крайна сметка всичко зависи от политическия елит в Скопие.

Заев призна, че за Македония няма алтернатива извън НАТО и ЕС.

Той съобщи, че е поискал от България да помогне със своя опит при усвояването на парите от Брюксел, така че най-добре да бъдат използвани и предприсъединителните фондове от Македония.

Според Заев опитът на България в това отношение ще е безценен.

Заев, който е лидер на социалдемократите в страната си, пострада физически по време на нападението на парламента в Скопие.

Въпреки това той призна, че вече е простил, в сърцето си нямал омраза и отмъщение, а и управляващите се нуждаели от опозицията.

Борисов пък отсече, че раните на Заев не му личели много.

"Така изглеждаме по юнаци, не е толкова страшно, не му личи много", отсече той.

На изпроводяк Борисов даде заръки на Заев.

"Заев е социалист и да изпратя по него поздрави на неговата опозиция, а утре, като се видиш с Нинова /б.ред. лидерът на БСП Корнелия Нинова/ и нея да поздравиш", заръча премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Македонски Българин преди 6 години
Браво- чудесна новина! Българщината на нас македонците се ражда в нашите сърца,а "македонството" на ментетата от ОМО Илинден се ражда в трезорите на руските и сръбските посолства!
65
5
 
6
 
! Отговори
u4en преди 6 години
В знак на признателност. Заев трябва да посети и Ив.Костов ! Правителството на Костов подари безвъзмезно Х-броя танка на Македония. При войната в Косово. Костов затвори границата . не даде коридор на руски самолети през БГ и така запази целостта на Македония ! Костов - най-добрия политик на БГ...съпоставим единствено със Стамболов !!!
64
3
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
А Путин какво смята по въпроса, македонците българи ли са?
63
3
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Анонимен 73Така ли, уа?Същото ли направи и Борисов?Или така ти наредиха да пишеш от рузкото пасольство?
62
5
 
4
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Борисов смачка всички коминтернаджии, всичките от БКП/БСП дето продадоха България в името на несъществуваща Югославия ... дерайте Г-н ПРИМИЕР!
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИК БЪЛГАРИН! САМО ЮДОРОДИВИТЕ ГО ПЛЮЯТ!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До u4enа по улица "Добруджа" живеят само граждани на античката държава Добруджа, предполагам, взели български паспорти по кръщелното на дедо си Залмоксис
59
12
 
5
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
Много ПРЕДАТЕЛИ ве Боко *** днес не просто ПРЕДАДЕ България ами я ПОДАРИ половината на Македония и я подари без ПАРИ даде половината ИСТОРИЯ ПРАЗНИЦИ КУЛТУРА и ВЛАДЕТЕЛИ на Македония това НЕ е просто предателство това е държавна измяна да дадеш СВОЕТО на ЧУЖДА ДЪРЖАВА нашето е общо ама македонското си е само македонско и ДАЖЕ щял да ги подкрепи за ЕВРО СЪЮЗА добре че ГЪРЦИТЕ са ПРОТИВ а БОКО на съд народен съд да се измита оставка и СЪД предател НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОПРАВДАН
58
4
 
6
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Освен името тази държава трябва да си смени знамето, щото Жълтият Вентилатор на тоз червен *** хич не й отива.Предлагам трикольор, хоризонтално - бяло, зелено и червено.
57
0
 
9
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Гледам.гледам....еми половината ми приятели имат роднини в Македония - а в София си имаме и Гевгелийски квартал !
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е да се четат книги. Така например, в мемоарите на Чърчил (има ги и на български език) има пасажи, посветени на българите и на България, изпълнени с такава омраза и жлъч, че човек потреперва неволно като чете.-
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯзеМного ти са мътни познанията по история. От края на 1941 г. България обявява война на Англия и САЩ. Затова, макар че не сме били във война със СССР, Англия и Франция са ни обявили за вражеска страна. Чърчил много е мразел България. Без малко по искане на Гърция (страна - победител) границата да мине малко по- на север от Пломдив.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до ЯЗЕ много си зле , препоръчвам ти среща с психиатър и връщане към реалността !
53
1
 
4
 
! Отговори
до 56 язе преди 6 години
Това въобще не е вярно! САЩ и Англия са били твърдо против,да ни се признае съвоюваща страна. Даже въобще не е имало официално такова предложение.Чърчил ,даже е искал по-сурово наказание ,а американския представител ,като подучул за тази идея се измял и ни нарекъл ,,хитри негодници". Не забравяй,че ние официално бяхме във война със САЩ и Англия. Гърция е искала промяна на границата,но СССР са ги отрязали.В ООН след ВСВ освен СССР членки са Украйна и Беларус ,РСФСР не е.
52
1
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Чудесна новина!Важната среща и решението им да се поклонят в Скопие и София предизвикват радостен трепет в сърцата на всички българи,*** и турци у нас и в Западните покрайнини.
51
6
 
20
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Руската благодарност към нас е безкрайна. Ако Цар Борис беше се подчинил на Хитлер и беше изпратил 500 000 българска армия на източния фронт, Сталинград щеше да падни и Германците щяха да стигнат до Урал и да контролират каспииския петрол. Това значи, че Русия нямаше да същесрвува а Германия щеше да граничи с Япония. За това Цар Борис плати с живота си. А Руснаците за благодарност ни отнеха правото на съвоюваща страна и ни окупираха като избиха интелигенцията и ограбиха всичко което можаха.
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз виждам взаимните компромиси така: отказват се от историческото мародерство, поправят си книжките; спират с чупенето на паметници, с антибългарската пропаганда и гоненията срещу хора с българско самосъзнание. От наша страна - забравяме лошото и им помагаме за ЕС и НАТО. Толкоз!!! ОБАЧЕ, "СКЪПИТЕ" НИ ПОЛИТИЦИ, ПОЕМАЩИ АНГАЖИМЕНТИ ДА ВНИМАВАТ МНОГО КАКВО ПРИЗНАВАТ И КАКВО НЕ!!! ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ НАКАЗВАМЕ!!!
49
2
 
11
 
! Отговори
Язе преди 6 години
До АнонименЖиви глупости. България има позволение от западните съюзници да запази териториите си от 1941 г. и да претендира за северна Добруджа. Само, че когато се гласува да ни се признае статут на "съвоюваща страна" както на Италия, Украина, Белорус гласуват с "ДА" и се чака гласът на Русия и СССР. А познай как гласува Русия а от там и СССР... с "НЕ". Това на практика ни слага в лагера на победените въпреки, че български войски не са воювали срещу съюзниците за разлика от Италия и Югославия.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯзеСъгласен ама през Сърбия е по-кратък пътя.
47
1
 
7
 
! Отговори
Язе преди 6 години
До АнонименТова с блокирането на транспорта няма как да стане физически. Тогава ще се изолират съвсем. Ние можем да си правим транспорт и през Румъния и Гърция а Сърбите ако спрат нашите камиони и влакове, ще трябва да спрат и всички други. Как мислиш дали ЕС и Турция ще си мълчат? Аз патувам много и макар да не по удобно през Румъния пак става и е изход. Дунав мост 2 работи и скоро ще има магистрала от Лугож до моста. Видин София трябва да стане магистрала и карай със сръбските мераци.