Мария Габриел против европейска интернет търсачка

Българката се обяви за плащане на авторски права от онлайн платформите
20 юни 2017 19:07,
70
Мария Габриел против европейска интернет търсачка
Снимка: ГЕРБ

Родният кандидат за еврокомисар Мария Габриел заяви, че според нея не е необходимо Европейският съюз да създаде собствена интернет търсачка, като Гугъл, за да се опита да компенсира изоставането си в областта на цифровите технологии. В същото време тя се обяви за създаването на европейски суперкомпютър, който можел да върне славата на ЕС като технологичен първенец.

Още по темата
По време на кандидатското изслушване пред Европейския парламент, Габриел, която е номинирана за европейски комисар за цифровата икономика и общество, заяви, че вместо търсачка, Европа трябва да се концентрира върху "създаване на регулационна среда, която да поощрява бизнеса да инвестира в новите отрасли".

Габриел заяви още, че за оставащите 2 години от мандата на Европейската комисия, ще довърши работата по вече направените законодателни предложения. Единствената нова инициатива, която анонсира, беше за регулация срещу нелоялните практики, използвани от онлайн платформи. Без да дава подробности тя посочи сайтовете за хотелска резервация и други платформи, като "Юбер", които ЕС ще иска да държи по-изкъсо.

Кандидат-комисарката беше категорична, че социалните мрежи трябва да плащат авторски права за използваното от тях съдържание, "за да се даде възможност за развитие на творческите сектори" в ЕС и за да "дадем средства на творците да продължат да създават".

Габриел обаче не обясни дали сегашните предложения на Еврокомисията за аудио-визуалните услуги и за авторските права ще бъдат достатъчни, за да постигне желания от нея резултат, или ще излезе с нови иницативи.
Българската кандидатка се обяви срещу криптираните мрежи, като обяви, че няма да допусне тяхното легализиране, тъй като те застрашават сигурността на ЕС. В същото време тя съобщи, че е против локализацията на данните и че смята, че свободното им движение, трябва да е петата европейска свобода, след движението на хора, стоки, услуги и капитали.

Мария Габриел съобщи още, че не възнамерява да предлага отмяна на допълнителните такси за разговори извън ЕС, като обясни, че алтернативните форми на комуникация се ползват все по-активно и няма нужда от европейска регулация като с отпадането на роуминга.

Няма изгледи и за отпадането на националните лицензи за аудиовизуалните услуги и производителите ще трябва да продължат да искат разрешение във всяка страна от ЕС, за да разпространяват продукцията си.

Попитана от евродепутати Габриел заяви, че държи на качествената журналистика и че ще насърчава инициативи за образоване на гражданите как да ползват медиите и да се пазят от фалшиви новини. "Фалшивите новини не са новост. Винаги ги е имало, но се промени скоростта на разпространяването им и ударите, които нанасят по нашите ценности", каза тя пред депутатите от 5 комисии на Европарламента, събрани да проверят компетентността й да бъде еврокомисар.

Други инициативи, които могат да разчитат на подкрепа от българката, са за цифрова грамотност за младите, за да намират работа, за цифровизация на здравеопазването и на административните услуги. Тя съобщи, че наесен Европейската комисия ще предложи принципа "веднъж завинаги" в информационното обслужване, с което от гражданите ще се иска само веднъж да попълват документ, който след това различните държавни служби ще ползват заедно.

За да подкрепят Габриел в Брюксел на изслушването бяха дошли зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдната министърка Цецка Цачева. Габриел благодари на правителството на Бойко Борисов за номинацията си, на Европарламента, Еврокомисията и на страните членки, както и на европейските граждани. Тя отговаряше на питанията на депутатите на френски език, като включи български само във встъплението си и при отговора си на въпрос от Ангел Джамбазки.

Евродепутатите й зададоха 25 въпроса за бъдещия й ресор, като на Габриел не беше отправен нито един личен въпрос.

Утре следобед двете комисии ще представят становищата с оценките си от изслушването до утре. Европарламентът ще гласува кандидатурата й на 4 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕврофондовете са от 2001 г. защото нямаше евро преди 2001 г.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НадетоСвинетка,която сподели,че се занимава с еврофондове от 20 години,напълно забравяйки,че ние сме част от ЕС от 10 години--------------А еврофондове има от още 10 години преди това.
10
2
 
5
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Тази работа с търсачката я има на идея още от преди три петилетки и преди гугъл , някакъв французин го беше предложил тогава на ЕС ама това бе в ерата на американското Яху последното сдаде багажа ......... но суперкомпютъра работи с брюкселско кимчи .........
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е сложил минуси на коментар 3 ,вероятно е с постоянна лека усмивчица,разлигавена уста и с равномерни тактични невропатични движения на вратлето....
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария Габ -ри-ела да създаде супер компютъра тогава щом е за какво точно ще прави този сепур компътр или е тъй таз година супер-компютър догодине компютър. А какво е точно супер-компютър ?
7
1
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Най-важното е, че пумата взе устния изпит при старчока Юнкер.Човекът си беше поръчал жена за еврокомисар от България все едно си поръчва компаньонка.Е, получи я !
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е че кум й е извратеното старче Жозеф Дол, оня същия който нагло и безцеремонно опипваше Фандъкова на Лъвов мост.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рептил
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С търсачка като гугъл не може да се компенсира изоставане, само да се генерира
3
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах й изпита.Добре Одобрявам !
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОПЕЙСКА ТЪРСАЧКА СЕ ПРАВИ В МОМЕНТА. а гугъл замира, ЕВРОПЕЙСКАТА ТЪРСАЧКА ЩЕ СЕ КОНКУРИРА С БИНГ И ЯХУ
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая герберастка калинка има ли идея за какво въобще иде реч.Иначе да си с килийно образование и да те уредят на 34 000 евро заплата не не никак лошо.