Цачева обеща: Без анонимни сигнали в антикорупционния закон

Президентът Радев се срещна с правосъдния министър
Обновена: 21 юни 2017 22:50 | 21 юни 2017 22:18, Анисия Иванова
6
Цачева обеща: Без анонимни сигнали в антикорупционния закон
Снимка: БТА

В новия антикорупционен закон всеки гражданин ще има възможност свободно, ако разполага с факти и информация за корупционни практики, да ги представи на единния орган, който ще се създаде след приемането на закона. Анонимни сигнали обаче няма да бъдат приемани. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред медиите, след разговор с президента Румен Радев за реформата в съдебната система. Той е част от кръга срещи, които държавният глава прави с представители на съдебната власт по темата правосъдие и реформа.

По думите на Цачева функцията на органа, който ще се създаде, ще бъде превантивна. Когато обаче не успее да се противодейства и има данни за незаконно придобито имущество, то ще може да бъде отнемано.

Проектът на закона трябва да бъде готов в края на месец юли, а за изработването му ще се ползват текстове от предходните два законопроекта. Обратната тежест на доказване на сигналите също няма да присъства в новия проект. Идеята е законът да заработи до края на годината, уточни Цачева.

Правосъдният министър обяви още, че в дългосрочен план предстои изработване на стратегия или концепция за наказателната политика и работа по нов Наказателен кодекс.

Целта е да се разграничат деянията с по-малката степен на обществена опасност, които да се санкционират по административен път. Това ще се направи за сметка на престъпления, свързани с тероризма и миграцията.

Цачева допълни, че е срещнала подкрепа за мерките, които ще приеме правителството за осъществяване на съдебната реформа.

Според министъра не трябва да се правят фрагментарни промени в Конституцията по конкретен повод. Ако след дебат се прецени, че са наложителни, това не е невъзможно, допълни тя. По думите й трябва да се даде време на направените промени, отнасящи се до правосъдието, за да се види ефектът им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Кой ще подаде сигнал от свое име срещу местния бос на организираната престъпност? Бандюгите трябва да "почерпят" депутатите от ГЕРБ за тази поправка в закона.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите се страхуват от анонимни сигнали, защото след такъв няма да знаят чии колена да натрошат. Отвратителни бандити, вие не сте нито българи, нито даже хора.Сърби ме глока напоследък.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-известната шлосерка сред юристите и най-известната юристка сред шлосерките казала,че "функцията на органа.... ще е превантивна"...А бе Цеце,а бе селянче невинно!Функцията на органа е да върши работа,а функцията на презерватива е превантивна!Защо се мъчиш да мислиш?Знае се,че си околоплевенска блондинка- девствена в мозъка и неопитна в устата!Одъртя и още не си разбрала кое за какво е и как се ползва!Спри да мислиш и говориш-мълчанието е злато-и ще станеш богата и щастлива!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не желаят да правят внезапни проверки по анонимен сигнал, който съдържа неопровержими аргументи?Ами, гарван гарвану око не вади. Затова!
1
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 6 години
И каква е практиката?Оплакваш се от длъжностно лице на съответния официален орган, а той препраща жалбата ти до онзи, от когото се оплакваш! Направете си изводите!Какво ли толкова страшно ще се случи, ако инстанцията, до която е пратен сигналът, прецени дали изложените факти са достатъчни, за да се предприеме внезапна проверка, дори сигналът да е анонимен (нали онзи, който го е написал, може да е изплашен)? Ако сигналът съдържа само общи приказки, тогава естествено ще остане без последствие.