Депутатите пак бистрят: Бистра ли е водата в Хасково?

Елена Йончева донесе в НС бутилка от града и предложи: Пийте!
21 юни 2017 13:30,
1
Депутатите пак бистрят: Бистра ли е водата в Хасково?
Снимка: архив Булфото

Опасна ли е водата в Хасково, вършат ли си работата институциите, бави ли се работата по случая... Тези въпроси бистриха депутатите по време на дебата за удължаване на срока на Временната парламентарна комисия за установяване на радиоактивното замърсяване във водата.

И въпреки че нямаше депутати, които да са против удължаването, а само в какъв срок да е то, обсъждането продължи близо час.

Между управляващи и опозиция се размениха взаимни упреци, че комисията не работи, не се търси решение, чуха се и сравнения с Чернобил, а Елена Йончева от БСП донесе бутилка вода от Хасково, която предложи на колегите си.

Още по темата

В крайна сметка срокът на временната комисия бе удължен до 30 септември и бе гласувано да се представи междинен доклад за дейността й до 15 юли. От левицата поискаха по-кратък срок за удължаване – 1 месец , но предложението не бе прието.

От опозицията обвиниха, че институциите не си вършат работата. Манол Генов от БСП заяви, че досега от екоминистерството няма представител в междуведомствената група и това блокира нейната работа.

"Досега не сме получили данните от изследванията дали има завишена радиоактивност. Искахме данни от басейновите дирекции, а не сме ги получили. Защо? Тука не става дума за лява и дясна политика, а отношение към българските граждани", настоя Джейхан Ибрямов от ДПС.

От "Воля" не подкрепяли удължаването на срока, защото са против начина, по който работи комисията – търсели се само проблемът и причината, а не решението.

Елена Йончева от БСП пък донесе вода от Хасково и предложи на колегите си да пият от нея или да си направят кафе.

"Това е вода от Хасково, която от април е забранена за пиене. Въпреки това хората готвят с нея, къпят се. Вие няма да изпиете това кафе. Има инфорамция, която не е публична. Април са направени 24 проби от различни точки на Хасково, от домовете на гражданите и от търговските обекти. В 23 проби са установени завишени стойности на алфа активност от 10 до 32 пъти", заяви Йончева.

Александър Ненков от ГЕРБ се обърна към най-критичните към дейността на комисията и ги обвини, че не са били на заседанията.

"Ако бяхте на комисия, щяхте да чуете експертите, че опасност няма. Институциите са си свършили работата. Хвърляме кал, а всъщност хората са си свършили добре работата. Бих пил от тази вода", каза той и настоя, че смисълът на комисията е да се каже на хората има ли опасност или не, а не да се прави пиар.

"Никой не е против удължаването на времето, но вие един час демогогствате. Стига с тая демагогия!", намеси се и Спас Гърневски от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
водата от мините е абсолютно бистра и нищо живо няма шанс да щъка в нея, но бутилката запечатана ли е пред местна комисия с бандерол, иначе може да е от Драгалевци