ГЕРБ стягат нов референдум: За и против мажоритарния вот

Ще спечелят ли управляващите, ако проведат допитването?
21 юни 2017 10:36, Петя Славова
23

Обмисля се нов референдум от страна на ГЕРБ за проучване сред обществото за най-добрата от всички избирателни системи.

Свидетели сме на поредното завъртане на спиралата на популизма. Това са недообмислени предложения, от които няма нищо полезно за демокрацията и хората. Това ще е трети референдум за няколко години по същата тема. Избирателните системи са специфична материя, която се обяснява трудно, а обществото може да се умори да бъде питано.

Това посочиха Цветанка Андреева, политолог и Стоил Стоилов, експерт по изборни системи в студиото на "България сутрин". Според Андреева на референдумите трябва много внимателно да бъдат задавани въпросите, за да няма манипулация.

"Ако питаме обществото дали иска да даде субсидиите на корумпираните, гадни политици, вместо да се увеличат пенсиите – ясно е какво ще отговори. Но ако въпросът е - иска ли обществото партиите да нямат издръжка и да се финансират по таен начин от други държави – пак е ясен отговорът", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Стоилов заяви, че явно за България референдумите не са ефективен начин на демократично решаване на проблеми, щом провеждаме трето допитване по една и съща тема в рамките на няколко години.

"За избирателната система пита Плевнелиев, Трифонов и сега ГЕРБ. Има риск хората да бъдат уморени от референдуми и да няма никаква избирателна активност. Проблемът е, че обществото не получава политически предложения, върху които може да има реална тежест за разплитане на казуса", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
ФЕЩ преди 6 години
За какво са ни референдуми във Фашистките Европейски Щати?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питат,но не дават възможност да се гласува. Провеждат изборите и референдумите във възможно най-неудобния ден за хората,в чужбина е супер трудно да се гласува и накрая манипулират резултата или не се съобразяват с него.