ГЕРБ стягат нов референдум: За и против мажоритарния вот

Ще спечелят ли управляващите, ако проведат допитването?
21 юни 2017 10:36, Петя Славова
23

Обмисля се нов референдум от страна на ГЕРБ за проучване сред обществото за най-добрата от всички избирателни системи.

Свидетели сме на поредното завъртане на спиралата на популизма. Това са недообмислени предложения, от които няма нищо полезно за демокрацията и хората. Това ще е трети референдум за няколко години по същата тема. Избирателните системи са специфична материя, която се обяснява трудно, а обществото може да се умори да бъде питано.

Това посочиха Цветанка Андреева, политолог и Стоил Стоилов, експерт по изборни системи в студиото на "България сутрин". Според Андреева на референдумите трябва много внимателно да бъдат задавани въпросите, за да няма манипулация.

"Ако питаме обществото дали иска да даде субсидиите на корумпираните, гадни политици, вместо да се увеличат пенсиите – ясно е какво ще отговори. Но ако въпросът е - иска ли обществото партиите да нямат издръжка и да се финансират по таен начин от други държави – пак е ясен отговорът", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Стоилов заяви, че явно за България референдумите не са ефективен начин на демократично решаване на проблеми, щом провеждаме трето допитване по една и съща тема в рамките на няколко години.

"За избирателната система пита Плевнелиев, Трифонов и сега ГЕРБ. Има риск хората да бъдат уморени от референдуми и да няма никаква избирателна активност. Проблемът е, че обществото не получава политически предложения, върху които може да има реална тежест за разплитане на казуса", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Елин Пелин е написал разказ ,,Човекът ,за когото всички се грижат".И сега е така,управляващите полагайки неимоверни грижи да за нас да открият в един момент ,че просто ни няма отдавна без значение дали на онзи свят или някъде по света.
21
0
 
7
 
! Отговори
nina преди 6 години
Референзуми -до дупка! Т.е., докато стане по тяхному. Народни пари-бол, само за пенсии и заплати няма!
20
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Ало, гЕрБа, вие искахте ли от учиндолецот авторски права ?
19
0
 
2
 
! Отговори
Chervena karta преди 6 години
Simulanti. Out.
18
2
 
0
 
! Отговори
червен тъ..ак. преди 6 години
до фещ,па *** у комунистическите червени щати никой та не спира.
17
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 6 години
Ясно ни е, че ще направят всичко възможно да се крепят на власт до 2020 г., за да "усвоят" милиардите евросубсидии, които идват още през 2018 г. - ще има популизъм до дупка , а след края на субсидиите през 2020 г. никой няма да се натиска за власт като досега !
16
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Нали преди 1 година гласувахме по този въпрос и народа се произнесе негативно (по законите на действащата ни конституция).
15
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 6 години
А за намаляване броя на депутатите?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах, гепиха идеята на дългия Славчо ...еййй опасни са
13
2
 
4
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН! преди 6 години
Мухльовците да се изхвърлят от листите,искам мажоритарна система,да няма държавна субсидия за партиите,но в България НЯМА демокрация и опорочават референдумите .....които е гласът на НАРОДА! Долни политици!!!
12
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
аз сьм за мажоритарен вот не искам *** и пульо в партиините листи а тезиот граж квоти на герб са подигравка с хората
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е смисъла от пореден референдум? Хората няма да гласуват на него, май хората няма да гласуват за каквото и да било.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм за мажоритарно гласуване но съм категорично против задължителното гласуване. Никой няма право да ме задължава да гласувам за определени оли.....ни.
9
0
 
8
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 6 години
Това е със цел усвояване на пари,а не за нещо друго
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези манипулации. Народа вече каза. Излишно харчене на пари е това повторно питане.
7
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
С две думи, "понеже народа е ***, ние най добре знаем как да го стрижем". И нищо, че стадото мре, не се плоди, и бяга при чужди овчари.А казал е Мъдрия народ Български: След дъжд, качулка.Упустиха питомното, сега ще гонят дивото. А и приказката, за лъжливото овчарче, и тя е на място.И шо ке праим? Сития на гладния не верва. Ще ни поят с масова медйна манипулация. Вервайте братя! А мазоли ни излезнаха в ушите от толкоз много вера. А лозето не ще молитва, а мотика.868
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново се канят да ви излъжат и манипулират ! Хората гласуваха протестно и 2,5 млн българи подкрепиха референдум за да покажат че не са съгласни със статуквото и са против всички партии които ограбиха България а не толкова за вота! Това е потенциал за протестен вот който може да отвее герб и БСП олигархията и корупцията,а това не трябва да се допусне и за това герб се прави че застава на страната на тези 2.5 млн българи но това е лъжа,вижте ги какво вършат с Пеевски Златее Божков.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРОБ-аджиите да не ни залъгват с глупости още не са вдигнали пенсиите дето обещаха сега пак крадат на Слави идеите ще бачкат скоро в раирани пижами дорде изплатят заемите и пенсиите се вдигнат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Най-добрата избирателна система ще е тази, която не допуска мафията и престъпниците да се превръщат в "народни" представители.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кабинет няма ли да почва да работи три мандата освен един пръстов отпечатък нищо не са измислили и отпечатъка отпадна. Cега пак имитират дейност има подписка скаме си референдума. Слави да събере подписи нови ако трябва и намаляне на депутатите на 40 човека с 40 мажоритарни раойона.