Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!

Премиерът Заев чака българския бизнес да инвестира в страната му
Обновена: 21 юни 2017 15:54 | 21 юни 2017 13:52,
111
Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кирил и Методий са гордост за целия регион, а дебатът за това чий е цар Самуил вероятно ще е вечен.Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти.

Македонецът е на официална визита в България от вчера, когато се срещна с премиера и президента. Днес той има разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците", каза Заев.

Още по темата

Той си спомни, че е учил от учебници, в които пише за Солунските братя и затова, че те имали мисии из целия регион.

"Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи", каза той.

Заев беше категоричен, че историята ни е обща и че трябва да оставим различията назад. Той обясни, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

"Това е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне", категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Зоран Заев изрази надежда към Македония да тръгнат български инвестиции и български компании да отидат да правят бизнес в Македония. Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
ДА сме живи и здрави преди 6 години
Има много точни данни от ОСманската империя за огромния брой БЪлгарски семейства в всички региони на Балканите. В ДНешна охридска македония живеят много техни потомци.Голям проблем ни правят западни престъпници които провалят САНк стефанския мирен договор.Османската империя тогава очаква от Освободена БЪлгария МОщна охрана от Север срещу Всички възможни противници..Берлинския конгрес прави големи злини както на София така и на ИСтамбул
49
0
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
истински българин е тоя Заев! Ако имаме настоятелна политика лесно ще си върнем македония - инвестиции, култура, политика... възможности много!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО СМЕНЯТ ЗОРАН ПАК ЩЕ ОБЪРНАТ ПАЛАЧИНКАТА.
47
1
 
6
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Охридска Македония е част от БЪлгария . В Охрид и околностите са създадени строго секретни учебни школи които обезпечават бързо прогонване на византииските шпиони и монаси от БЪлгария .Благодарение на Охридската и Преславската книжовни школи и досега в огромни региони се пише и слави на Кирилица.Прабългарите на Кубер и досега живеят и пазят големи региони чак до Египет и Испания подава БИтоля..
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На макетата хич не им дреме за азбуката, въпроса е да са контра на нас, същото важи и за руснака! На макетата табелите на колите са на латиница - от любов към кирилицата:) За съжаление това е един комунистически Франкенщайн, който е създаден пак така - на пук на нас, да не се мислим за голяма държава каквато реално сме били!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние се гордеем с обърканото българче, наречено Македония.
44
4
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Елинизма не е националност, а течение в елита, вследствие разработките на Александрийската филосовска школа. И вероятно, за времето си е било прогресивно, до момента в който елита не се е самозабравил. А да пишеш Еллин, Филиппос, и т.н. си е пълно позьорство, с цел да изпъкваш всред себеподобни. А древноста на гръци, е разработка на наследниците на тези школи, които между другото се и скарват в един момент. Та за Филип и срещу, на Балканите и Мала Азия, все траки са воювали.00
43
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 46 - веднага ти казвам как македонските историчари отговарят на въпроса. Василий бил наречен *** щото по онова време просто нямало опция да бъде наречен македоноубиец. Цитирам точно думите на техните историци! По същия начин обясняват защо Никола Вапцаров се е писал българин - щото по онова време нямало опция да се пише македонец в паспортите!А за това че Димитър Бербатов също се пише българин, а не македонец обяснението е че ако е македонец няма да го допуснат да играе в България
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де,чий цар е Самуил като Василий са го нарекли ***,иначе да са го нарекли македоноубиец и на македонците да е избол очите и на по дузина македонци оставил един македонец с по едно избодено око,значи българите са ходили на война заради тях,още повече,че на Самуил баща му нали беше Никола-роднина на Борис и Симеон,тук май сте роднини,ако Василий ви е бил маг,щот за друг не се е чуло тогаз защо са траяли,на мага си да са казали,че те се били срещу него за него заради Маг/к/ едон ия.
41
2
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
И наставката -иппос (кон). Този корен е преминал на латински като hippo- (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като hippopotamus (хипопотам, кон на река) и hippocampus (морско конче). Този, който обича конете, това означава Филипос на гръцки.
40
1
 
5
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия. Това е също гръцко име. В гръцкия език Филиппос се състои от две части: Представката фил-, което означава имам влечение към нещо/някой, или съм приятел. Този корен, преминал в думи като философия, филантропия, и дори в думи Филаделфия и Филипини.
39
1
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Александрос е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, майка на всички древногръцки речници. Ето записа за дума аleksandros в Liddell & Scott. Значението е: defending men = защита на мъжете. Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език !
38
1
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Омир започва Одисея по този начин: Андра ми еннепе муса политропон...: Кажи ми, муза, за този гениален мъж.... На английски ези, коренът andro- преминала в думи като androgynous, android и още няколко. Накратко, Александър означава: Защитник на мъжете но само на гръцки означава това!
37
1
 
5
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Името на Александър ? Да, Александър III Македонски също е име е от гръцки произход. Александър, това име се състои от две части на гръцки език: Алекс- е префикс, което означава защитник, така по този начин има думи в съвременния гръцки език като алексисферо, (бронирано, защита от куршуми), алексикеравно (гръмоотвод, защита от гърмове), и алексиптото (парашут, защита от падане). И андър идва от гръцки aндрос, родителен падеж на думата мъж (андрас).
36
1
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
В съвременнен гръцки език, makrys означава дълъг. Същият този корен е източника на английската представка macro-, която определя много думи и ги придобие значението на дълъг (macrobiotic *макробиотична+, macroinstruction *макроинструкция+) или значението на широкото (macrocosm *макрокосмос+,macromolecule *макромолекула+).
35
1
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Македнос (например, Херодот, Истории, книга 1, 56: Makednon kaleomenon). Думата Македония лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния Македнон, в древните гръцки е Македнос (например, Херодот, Истории, книга 1, 56: Makednon kaleomenon). Коренът Мак- идва от Макос , дорийска-гръцка форма за микос, (в атически гръцки) дума която означава дължина (в древногръцки език и в съвременен гръцки език). Накратко, Македнос означава висок.
34
1
 
2
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Проф. Божидар Димитров: Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.
33
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 6 години
Само може да проверите че вчера в македонското издание Вечер отново имаше гавра с България, след като излезе публикация в която се казваше че според някакви историчари дето намерили някакви архиви на Османската империя, там още тогава било записано македонска нация, език. Имаше и карта в която територията на Македония беше представена с част от България !!!Сега да попитам къде са "патриотите" и Каракачанов ?!?! Дето освен да реве за казарма, друго не знае !
32
1
 
6
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Проф. Божидар Димитров: Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават македонски пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Veso AntonovУважаеми, ние знаем кои са гърци, кои не и т.н. В момента обясняваш, че водата е мокра, не е нужно.