Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!

Премиерът Заев чака българския бизнес да инвестира в страната му
Обновена: 21 юни 2017 15:54 | 21 юни 2017 13:52,
111
Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кирил и Методий са гордост за целия регион, а дебатът за това чий е цар Самуил вероятно ще е вечен.Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти.

Македонецът е на официална визита в България от вчера, когато се срещна с премиера и президента. Днес той има разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците", каза Заев.

Още по темата

Той си спомни, че е учил от учебници, в които пише за Солунските братя и затова, че те имали мисии из целия регион.

"Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи", каза той.

Заев беше категоричен, че историята ни е обща и че трябва да оставим различията назад. Той обясни, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

"Това е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне", категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Зоран Заев изрази надежда към Македония да тръгнат български инвестиции и български компании да отидат да правят бизнес в Македония. Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Проф. Божидар Димитров: Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество.
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я сакам дека Бугариа и Македониа да се обединят во една општа држава и Скопие да е капитола .Така ке се реши една историчка несправедливост Сите знаят дека некогаш Нашиот Цар Филип е владеел бугарската земя .И официалниот език да е македонскиот
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо резултати - спиране на фалшификациите, съд за фалшификаторите, езика на омразата от сръбските медии във Фиром, дреме ми дали ме харесват фиромците. Ясно доказателство, че предишното състояние на фалш няма как да се върне и чак тогава подкрепа за интеграции на фиром където и да е....
27
1
 
8
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Проф. Божидар Димитров: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света-600.000 тома. На гръцки език-не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува! Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Veso AntonovДа е жив и здрав Картлидж, но той няма да обърне нагласите на обикновения македонец. След някоя и друга година проучванията му вероятно ще допринесат за свалянето на булото от очите им. По-важно е да спре промиването на мозъци на тези клети хора от страна на официалната държавна власт.Да не бъдат принуждавани насила пред кой паметник да поставят цвете, а сами да изберат. Пред паметника на Самуил цветя ще има винаги, пред този на Александър - едва ли. Да им дадем малко време!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LoykoХубаво е да се престане с това славянство...Българите са българи и такива ще останат ...А ,че са се умешали със славяни ,няма спор,но това не ги прави славяни,а напротив ,прави славяните българи
24
0
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Те това е макето-пусни го под масата ,да ти се качи на главата....
23
1
 
8
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Пол Картлидж е британски професор по гръцка история и култура в Университета в Кембридж, завеждащ катедрата по гръцка история. Автор е на документални книги за историята на Стария свят. Картлидж: С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв дебат....,не си знаеш историята -вън от България....
21
0
 
1
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Весо Антонов,кое те кара да мислиш,че не може да има никакво съмнение,че А. Македонски се е смятал за грък?
20
1
 
5
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Също така Александър изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от Александър, син на Филип и син на Гърция. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята.
19
1
 
5
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12..........Тоя първото нещо, което трябваше да направи беше да се извини..НИКАКВИ ИЗВИНЕНИЯ НЕ СА НУЖНИ, А ПРОСТО ДА СЕ ПРЕСТАНЕ С ЦЕЛЕНАСОЧЕНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА И ДА СЕ МАЧКАТ ХОРАТА, НАРИЧАЩИ СЕ БЪЛГАРИ!! СПРЕ ЛИ ДА СЕ НАЛИВА СРБСКА ОТРОВА В МК ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ ПО МЕСТАТА!
17
0
 
0
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Пол Картлидж: А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А свети Македон е българска гордост! Просто защото там говорят на български диалект и са ги отделили, за да не стане прекалено голяма България.
15
0
 
2
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е измислил кирилицата?Чий е Самуил?Какво етническо самосъзнание са имали славяните в Македония до средата на минали я век? Въпроси на които световните историци са на наша страна?Няма да се връзваме на скопските политици и историчари, с тяхната ,,история "за домашна употреба.Защо никой журналист не попита Заев,,Какво е мнението на английски,немски,американски историци ,,чий е Самуил"
13
0
 
2
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Александър, син на Филип и син на Гърция - Пол Картлидж е британски професор по гръцка история и култура в Университета в Кембридж, завеждащ катедрата по гръцка история. Автор е на документални книги за историята на Стария свят.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълбаното в камък, рисуваното на икони, писанията на древните хронисти за това кой-какъв е и откъде няма да го изтрие и изчезне, независимо от заклинанията на историческите алхимици и србски мекерета. Нещата ще се наредят сами, вервайте!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименсъществува вероятност Заев да не е зомби като груйовците, ще се види дали само лицемерничи или е искрен и колко са му силите срещу миленковците и слободанките. във всеки случай италианският позлатен скулптор по специалните ефекти с маседонските слонове е много разтревожен от липсата на достатъчно възторженост към творчеството му от страна на новите министри