Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!

Премиерът Заев чака българския бизнес да инвестира в страната му
Обновена: 21 юни 2017 15:54 | 21 юни 2017 13:52,
111
Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кирил и Методий са гордост за целия регион, а дебатът за това чий е цар Самуил вероятно ще е вечен.Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти.

Македонецът е на официална визита в България от вчера, когато се срещна с премиера и президента. Днес той има разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците", каза Заев.

Още по темата

Той си спомни, че е учил от учебници, в които пише за Солунските братя и затова, че те имали мисии из целия регион.

"Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи", каза той.

Заев беше категоричен, че историята ни е обща и че трябва да оставим различията назад. Той обясни, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

"Това е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне", категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Зоран Заев изрази надежда към Македония да тръгнат български инвестиции и български компании да отидат да правят бизнес в Македония. Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв кирил какъв методий - европейските пари са важни! като са разбрали колко са "усвоени " тук и....
9
0
 
2
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Директора на НИМ проф. Божидар Димитров: А и територията на въпросната антична гръцка държава преди завоеванията на Филип Македонски и Александър Македонски е на територията на съвременна Гърция около Солун.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги разделят-Кирил, македонец, Методий-българин.
7
0
 
4
 
! Отговори
Veso Antonov преди 6 години
Директора на НИМ проф. Божидар Димитров: Македония наистина е име на една антична гръцка държава и един гръцки народ. Да помогнем на македонците да си намерят име на държавата. Както е известно новият македонски премиер Зоран Заев и македонският външен министър Никола Димитров обявиха, че ще търсят ново име на страната си, тъй като са се убедили, че с името Македония никога няма да влязат в ЕС, тъй като Гърция няма да го позволи и за съжаление паликаретата (тоест гърците) този път са прави. Македония наистина е име на една антична гръцка държава и един гръцки народ. А и територията на въпросна
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм ЗА! Да се подпише договора, да се измисли някаква формулировка, с която са съгласни и двете държави. После нещата ще се наредят сами. Най - важното е да паднат ограниченията и хората да контактуват свободно, да се спре преследването на българите в Македония. Докато влязат реално в ЕС има няколко години, ще има мониторинг, не може току-така да се престорят за деня на подписването, а после по старому. А за тези няколко години, вероятно хората с българско гражданство ще надвишат 200 000.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недейте подскача толкова. Трябва да се приемат някакви компромиси, без да се ощетява българската история,естествено, но и да има вънс този човек да оцелее пред политическите си противници. Няма как мозъци, промивани в продължение на десетилетия със сръбска пропаганда и тровени с лъжи да се променят в ден-два. За да се случи това въобще трябват взаимни отстъпки. Насетне, отрежат ли се пипалата на србската пропаганда- истината ще възтържествува от само себе си.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за близнаците Самуил и СамОил от паралелната вселена ясно, а чий според античките братчеди е Василий *** и къде е живял - в Япония?
3
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Македония като съставна на СФРЮ е...продукт на Коминтерна от преди 70 години.Азбуката и кой я приел и...разпространил е преди 1200 години.Коментарите са...излишни.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом макетата се гордеете толкова с кирилицата, защо използвате латински букви в азбуката си?
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!"Обща гордост са, защото когато сме приели кирилицата, е съществувала само България.