Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя

Депутатите в спор: Кой да носи отговорност - шофьорът или собственикът на колата
92
Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат право да ме снимат без да ме предупредят
63
0
 
0
 
! Отговори
до Елемаг преди 6 години
Каква беше позицията на БСП??? За гербаджийте е ясно, особено щом нещо е инициирано от неприятника с особената форма на главата!
62
2
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
В статията се споменават по стар обичай само изказванията придружени с циркаджилък в параламента.Обаче слушах ,че само ДПС се изказваха адекватно.Един не му знам името им го рече в прав текст.Полицията тоест изпълнителната власт,не мисли как да ми улесни шофирането и да пристигна от точка А до точка Б, а се чуди само как да наказва и глобява!!Някой въобще ,направи ли му това впечатление?Преди 2 мандата ви казах "ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ ФАРОВЕТЕ", тогава ме плюехте.Ама сега виете!!
61
1
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
аз както виждам, злобата е от страна на НЕактивни шофьори срещу активни, така ми изглеждат нещата...Стрелеца от дърво, ще xодиш ли до бургас да трепеш батката?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едното е излъчвател, другото е приемник!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бъркай анти-радар с радар-детектор, доста различни са!
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът с антирадари пак ще започне да цъфти...
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ И БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА БУДА ЗА ДА ДОУБИЕ БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВО КАКТО ГО ПРАВЕШЕ ПРЕЗ ПРЕДИШНИТЕ СИ МАНДАТИ!!!НЯМА ПО ДОЛНИ СЪЗДАНИЯ ОТ ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГРАБ НА БУДА НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!!!
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се обиждате тук, така се избивате по пътищата. Злобата разяжда, трови.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ слаба държава пример: цял един народ жули билетите на мафията и си дава последния лев.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари в държавата няма при ***, пенсионери, държавни чиновници, телкаджии, безработни, шуробаджанаци на борсата и т.н. всичките взимат без да дават, единствените свежи пари идват от еврофондовете които се ограбват и парите на наще сънародници от чужбина и сега се чудим как да изкараме някой лев от скрити в храстите полицаи.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно не можах да разбера - за какъв изобщо се купуват камери за скорост (а те са много скъпи, повярвайте), при положение, че ги обезмисляш като слагаш знак отпред. Направо можеха да ни пуснат на юруш да се избиваме, без да харчат излишни пари.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паднала гъста мъгла и един новобранец шофьор се притеснил много. Решил да се залепи за предната кола. По едно време колата пред него спряла, спрял и той. Шофьорът излязъл, обиколил колата си, отворил багажника и започнал да ровичка из него. Присламчилият се шофьор изгубил търпение:- Колега, к'во става! Ще потегляме ли?- За теб не знам, аз съм в гаража си...
51
2
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
газ на буса, чирако, че ше заскъснееш за доставка и шефът ше те глоби с цяла надница, а после няма да имаш пари да сА назобиш и да сА нацепиш кат животнУ, клис с крива усмивка, зародиш на заешка устна и гърбица.
50
0
 
15
 
! Отговори
rat преди 6 години
Кога ще махнат обаче безумните ограничения или ще санкционират строителните компании които и 3 години след приключване на ремонтните работи си им стоят значите за ограничение и щом са там са си в сила?!
49
0
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
аре оставям те да се пенявиш на воля че имам по-важна работа за вършене от това да се дракам със мозъчно увреден ***!
48
0
 
2
 
! Отговори
До до 48 преди 6 години
Твоят произход е ясен - от меден рудник, господин доставчик - селджук със силни склонности да присвоява дизелово гориво по нерегламентиран начин от работодателя си, експлоатиращ труда му за жълти стотинки, ти си индивид със съмнително криминално досие и добри перспективи в близко бъдеще да стане клиент на прокуратурата.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България вместо да се строят пътища се слагат безумни ограничения на скоростта с цел да се пълни хазната,а и коремпираните полицай печелят не малко.
46
0
 
0
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Не съди за мен по собствения си произход!
45
2
 
0
 
! Отговори
До до 40 преди 6 години
Виждам, че си плод на ласки между близки роднини, това обяснява много добре забавеното ти умствено развитие.